Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lai apturētu naudas izņemšanu, ASV varasiestādes pārņem savā kontrolē Silīcija ielejas banku

© pixabay.com

ASV varasiestādes piektdien slēgušas Silīcija ielejas banku (Silicon Valley Bank - SVB), lai aizsargātu noguldītājus, paziņojušas Kalifornijas pavalsts amatpersonas.

Bankas nodaļas darbu atsāks pirmdien federālo iestāžu kontrolē.

Kalifornijas Finanšu aizsardzības departaments (DFPI) slēdza SVB, līdzekļu atgūšanu uzticot Federālajai depozītu apdrošināšanas korporācijai (FDIC).

Šis solis sperts, lai apturētu panikas izraisīto līdzekļu izņemšanu no SVB un aizsargātu noguldījumus, kas nepārsniedz 250 000 dolāru, un iegūtu laiku potenciālā bankas pircēja atrašanai.

DFPI pārņēmusi SVB savā valdījumā, pamatojoties uz nepietiekamo likviditāti un maksātnespēju, teikts aģentūras paziņojumā.

SVB 17 nodaļas atkal tiks atvērtas pirmdien un darbosies FDIC jaunizveidotās Santaklēras Nacionālās depozītu apdrošināšanas bankas kontrolē, nodrošinot internetbankas un citus pakalpojumus.

SVP ir pirmā federāli apdrošinātā kredītiestāde, kas kopš 2020.gada izsludinājusi maksātnespēju.

SVB krīze izsaukusi atbrīvošanos no Eiropas banku akcijām, kā arī izraisīju ASV banku akciju kursa nestabilitāti.

Investori bažījas, ka arī citām bankām var draudēt līdzīgi zaudējumi, kamēr centrālo banku agresīvās politikas rezultātā pieaug procentu likmes, tām cenšoties apslāpēt vairākas desmitgades nepieredzēti straujo inflāciju.