Ukrainas kara 381. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:49]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 11.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:49 Kopš 2023. gada sākuma Krievijas karaspēks ir veicis vairāk nekā četrdesmit raķešu triecienus Harkivas pilsētai vien, pēdējā uzrunā teica Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

20:11 Sestdien ienaidnieka apšaudē Doņeckas apgabalā gājis bojā viens cilvēks un ievainoti vēl četri vietējie iedzīvotāji, ziņo Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

19:42 Pretgaisa aizsardzības sistēmas Patriot, ko Ukraina saņēma no starptautiskajiem partneriem, var notriekt ne tikai ballistiskās raķetes, bet arī ienaidnieka lidmašīnas, kas no īslaicīgi okupētajām teritorijām veic raķešu un bumbu uzbrukumus Ukrainai, ziņo portāls "Ukrinform".

18:48 Šodien Krievijas karaspēks veica neveiksmīgus uzbrukuma mēģinājumus Kupjanskas un Limanskas, Avdivskas, Marinskas un Šahtarskas virzienos, neskaitot Bahmutu, ziņo Ukrainas Ģenerālštābs.

18:20 Ukrainas Valsts robežsardzes dienesta karavīri ir sākuši prettriecienu un iznīcinājuši Krievijas Vāgnera algotņu grupu viena Bahmutas rūpniecības uzņēmuma ražošanas cehā, informē "Ukrinform".

17:22 Ukrainas gaisa spēki ir gatavi nosūtīt karavīrus uz Norvēģiju, lai pēc iespējas īsākā laikā izietu apmācību par Norvēģijas uzlaboto zeme-gaiss raķešu sistēmu (NASAMS), informē "Ukrinform".

16:18 Pirmā tanku partija "Leopard 1" Dānijas, Vācijas un Nīderlandes sadarbības projekta ietvaros Ukrainā tiks piegādāta šā gada pavasarī, teikts Dānijas Aizsardzības ministrijas mājaslapā ievietotajā paziņojumā.

15:45 Prezidents Volodimirs Zelenskis uzdevis premjerministram Denisam Šmihaļam izskatīt jautājumu par Krievijas pārdēvēšanu par Moskoviju.

14:27 Krievijas spēki sestdien, 11. martā, ap pusdienlaiku apšaudīja Hersonas pilsētu, nogalinot trīs cilvēkus, ziņo Hersonas apgabala prokuratūra.

13:36 Pakistānas valdība varētu piegādāt Ukrainai desmitiem tanku T-80UD, taču šādu vienošanos cenšas nepieļaut Krievijas vadība, vēsta Indijas izdevums "Firstpost".

Kā ziņo "Firstpost", Pakistāna, iespējams, jau ir slepus atbalstījusi Kijivu un piegādājusi Ukrainas bruņotajiem spēkiem 122 milimetru artilērijas šāviņus. Ieroču piegādes notiek pa gaisa tiltu, ko izveidojusi Lielbritānija, kā arī pa jūru - caur Polijas un Vācijas ostām, norāda laikraksts.

12:51 Aizvadītajā diennaktī Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku vienības likvidēja 10 iebrucējus, ienaidnieka novērošanas posteni un aprīkojumu, informē Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku preses dienests.

12:00 Uz laiku ieņemtajā Melitopolē atskanējuši vairāk nekā 10 skaļi sprādzieni, informē "Ukrinform".

11:03 Krievijas spēki pēdējo četru dienu laikā pārņēmuši kontroli pār lielāko daļu Bahmutas pilsētas austrumu daļas, un tagad frontes līnija iet cauri pilsētas centram gar Bahmutkas upi, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

Ukrainas bruņotie spēki turpina noturēt Bahmutas rietumu daļu un ir iznīcinājuši galvenos tiltus pāri Bahmutkai, kas plūst no ziemeļiem uz dienvidiem cauri 200 līdz 800 metrus platai atklātas zemes joslai starp apbūvētiem rajoniem, norādīts ziņojumā.

10:57 Luhanskas apgabalā 92. Ivana Sirko atsevišķā mehanizētā brigāde iznīcinājusi Krievijas munīcijas noliktavu Svatovas virzienā, ziņo portāls "Ukrinform".

10:18 ASV un Eiropas Savienība (ES) plāno pastiprināti vērsties pret tiem, kas palīdz Krievijas karam pret Ukrainu, piektdien Vašingtonā pavēstīja ASV prezidents Džo Baidens un Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.

"Mēs kopīgi speram jaunus soļus pret trešo valstu spēlētājiem visā pasaulē, lai jebkurā pasaules malā izjauktu atbalstu Krievijas karam," teikts abu līderu paziņojumā pēc sarunām Baltajā namā.

10:04 Krievijas varasiestādes un armija būvē nocietinājumus dziļi aizmugurē, tajā skaitā rajonos, kas, visticamāk, nekad nekļūs par karadarbības vietu, norāda ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

Pēc analītiķu teiktā, acīmredzot aizsardzības līniju izbūve Belgorodas un Kurskas apgabalos ir informācijas operācija, kuras mērķis ir iztēlot draudus, kādus Ukraina it kā rada Krievijas teritorijām.

09:30 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 158 000 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1010 iebrucēju.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3458 tankus, 6762 bruņutransportierus, 2483 lielgabalus, 493 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 257 zenītartilērijas iekārtas, 304 lidmašīnas, 289 helikopterus, 2108 bezpilota lidaparātus, 907 spārnotās raķetes, 5344 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 242 specializētās tehnikas vienības.

08:51 Hersonas apgabalā Krievijas karavīri aizvadītajā diennaktī atklājuši uguni 71 reizi. Tiek ziņots, ka nogalināti trīs civiliedzīvotāji un pieci ievainoti, informē portāls "Ukrinform".

07:51 Ukrainas aizsardzības spēki 10. martā ir atvairījuši vairāk nekā 100 Krievijas uzbrukumus 5 frontēs. "Pēdējās 24 stundu laikā ienaidnieka spēki veica 29 gaisa triecienus un 4 raķešu triecienus, kā arī 100 uzbrukumus, izmantojot daudzkārtējas palaišanas raķešu sistēmas (MLRS). Ir civilie upuri; civilā infrastruktūra un dzīvojamās ēkas cieta bojājumus," informē Ukrainas Ģenerālštābs.

06:43 Krievijas ieceltais Zaporožjes apgabala "gubernators" Jevhens Baļickis pavēlēja uz laiku okupētajā Zaporožjes apgabala teritorijā izveidot tā saukto "tautas miliciju", lai tās rindās savervētu vietējos iedzīvotājus karam pret Ukrainu, informē Ivans Fjodorovs, Melitopoles mērs.

05:29 ASV prezidents Džo Baidens un Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena tikās Baltajā namā un pārrunāja enerģētisko drošību un karu Ukrainā, informē "Ukrinform".

02:35 Krievijas spēki 10. martā veica 7 uzbrukumus dažādām Sumi apgabala vietām. Apgabals tika trāpīts ar 54 raķetēm, 100 granātmetēju lādiņiem, 84 ložmetēju patronām, 4 ložmetēju patronām. Krievi arī izmantoja bezpilota lidaparātus, ziņo Sumi apgabala militārā pārvalde.

00:10 Krievu iebrucēju eksponenciāli nošautā ukraiņu varoņa vārds ir noskaidrots. Tomēr joprojām pastāv noteiktas juridiskas nianses.

Kā intervijā Vasilijam Golovanovam sacīja Valsts prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks, prezidents nāks klajā ar oficiālu paziņojumu par šo Krievijas Federācijas kara noziegumu.

Svarīgākais