Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānija un Francija ierobežos nelegālo migrāciju pāri Lamanšam

© pixabay.com

Pēc Lielbritānijas premjerministra Riši Sunaka un Francijas prezidenta Emanuela Makrona sarunām Parīzē abas valstis noslēgušas jaunu vienošanos nelegālās migrācijas ierobežošanai pāri Lamanšam.

Lielbritānija nākamos trīs gadus palielinās finansējumu Francijai līdz 541 miljonam eiro, lai Francija varētu piesaistīt papildu simtiem tiesībsargājošo iestāžu darbinieku patrulēšanai Lamanša piekrastē un ierobežot nelegālo migrāciju, paziņoja Londona.

Makrons norādīja, ka sarunas ar Sunaku iezīmējušas jaunu sākumu Parīzes un Londonas attiecībās pēc spriedzes, ko izraisīja Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) un citas domstarpības.

Makrons atzina, ka Lielbritānijas un Francijas attiecības pēdējos gados bijušas sarežģītas.

Saskaņā ar jauno vienošanos Lielbritānija pirmo reizi palīdzēs finansēt migrantu aizturēšanas centru Francijā.

"Mums nav jāpārvalda šī problēma, mums tā ir jāpārtrauc," uzsvēra Sunaks.

"Un šodien mēs esam gājuši tālāk nekā jebkad agrāk, lai izbeigtu šo pretīgo tirdzniecību ar cilvēku dzīvībām," viņš piebilda.

Finansējums, ko Lielbritānija piešķīrusi šogad, jau vairāk nekā divas reizes pārsniedz pērnā gada kopējo summu, kas pārsniedz 70 miljonus eiro un tika izmantota Francijas policijas patruļu palielināšanai Lamanša piekrastē.

2022.gadā, šķērsojot Lamanšu, Lielbritānijā nelegāli ieradās vairāk nekā 45 000 cilvēku. 2018.gadā šādā ceļā Lielbritānijā nelegāli iekļuva tikai aptuveni 300 cilvēku.