Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Erdogans izsludina pirmstermiņa vēlēšanas 14.maijā

© Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans piektdien oficiāli izsludinājis pirmstermiņa parlamenta un prezidenta vēlēšanas 14.maijā.

Izraudzītais datums vēl jāapstiprina Augstākajai vēlēšanu padomei (YSK), kas to, visticamāk, izdarīs pēc prezidenta dekrēta publicēšanas oficiālajā laikrakstā sestdien.

"Lai šis lēmums nāk par labu mūsu valstij un mūsu tautai," televīzijā paziņoja Erdogans.

Vēlēšanas sākotnēji bija plānotas 18.jūnijā. Lēmumu tās sarīkot agrāk Erdogans skaidro ar to, ka jūnija vidū notiks arī ikgadējais musulmaņu svētceļojums hādžs, būs skolēnu brīvdienas un iestājeksāmeni universitātēs.

Pirms tam tika spekulēts, ka vēlēšanas varētu tikt atliktas, ņemot vērā postošo zemestrīci, kas satricināja Turcijas dienvidaustrumus februārī.

Dabas katastrofā dzīvību zaudēja vairāk nekā 46 000 cilvēku un gandrīz četri miljoni palika bez mājām.

Arī Sīrijā zemestrīce laupīja dzīvību tūkstošiem cilvēku.

"Mums nav lieka laika, ko tērēt," norādīja Erdogans, piebilstot, ka viņa valdība vēlas koncentrēties uz zemestrīces skartā reģiona atjaunošanu un kompensēt "ekonomisko, sociālo un psiholoģisko kaitējumu, ko izraisījusi katastrofa".

Erdogans noraidīja opozīcijas kritiku, ka valdība nav pietiekami ātri reaģējusi pēc zemestrīces.

Turcijas sešu partiju opozīcijas blokam pagājušajā nedēļā izdevās vienoties par kopīgu kandidātu prezidenta vēlēšanās, izvirzot Republikāniskās tautas partijas (CHP) līderi Kemalu Kiličdaroglu.