Ukrainas kara 380. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:49]

© Scanpicx

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 10.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:49 Norvēģija kopā ar ASV nodos Ukrainai vēl divus NASAMS zenītraķešu sistēmu vadus, vēsta Norvēģijas valdības vietne.

21:34 Krievu okupanti šodien veica neskaitāmus neveiksmīgus mēģinājumus iebrukt Bahmutā un kopumā turpina koncentrēt savus galvenos spēkus piecos virzienos.

Par to vakara kopsavilkumā ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. Tiek atzīmēts, ka ienaidnieks nepārstāj mēģinājumus sasniegt Doņeckas un Luhanskas apgabalu administratīvo robežu. Galvenie centieni ir vērsti uz uzbrukuma operāciju veikšanu Limanska, Bahmutska, Avdejevska, Maryinska un Miners virzienos.

19:54 Algotņu grupējama "Vagner" dibinātājs Jevgēņijs Prigožins piektdien paziņojis par jaunu "Vagner" rekrutēšanas centru atvēršanu 42 Krievijas pilsētās.

Prigožins, kurš savulaik dēvēts par Putina pavāru un iepriekš centās turēties ēnā, sākoties atkārtotajam Maskavas iebrukumam Ukrainā, atklāti atzinis, ka ir "Vagner" dibinātājs, un sācis spēlēt arvien pamanāmāku lomu Krievijas politikā. Taču tas daļā Krievijas elites izraisījis nepatiku, jo tā bijušo kriminālnoziedznieku, kas savulaik tiesāts par laupīšanu, neuzskata par piederīgu savam lokam.

Šobrīd Prigožina dibinātā algotņu banda Ukrainā uztur jau mēnešiem ilgstošo uzbrukumu Bahmutai un piedalās ofensīvas arī pret citām Ukrainas austrumu pilsētām.

Prigožina publiskotais jauno centru saraksts liecina, ka rekrutēšana notiks sporta centros un cīņas mākslas klubos.

"Neskatoties uz Ukrainas bruņoto spēku milzīgo pretestību, mēs tiksim uz priekšu," paziņoja Prigožins.

Viņš arī lika noprast, ka Krievijas Aizsardzības ministrija liek šķēršļus "Vagner" darbībai, bet solīja tos pārvarēt.

Prigožins iepriekš vervēja jaunus algotņus Krievijas cietumos, solot amnestiju pēc atgriešanās no kara, taču februāra sākumā viņš paziņoja, ka Aizsardzības ministrijas iespaidā vervēšana cietumos beigusies.

Spriedze starp Prigožinu un Aizsardzības ministriju ilgst jau vairākus mēnešus. Prigožins ir vairākkārt paziņojis par uzvarām kaujas laukā pirms Krievijas armijas, kritizējis Krievijas militāro vadību un pārmetis armijai, ka tā nepiegādā munīciju viņa algotņiem.

18:52 Piektdien, 10. martā, krievu iebrucēju īslaicīgi okupētajā Mariupolē bija dzirdami aptuveni 20 sprādzieni.

Par to savā Telegram kanālā ziņoja Mariupoles mēra padomnieks Petrs Andrjuščenko. Viņš norādīja, ka pagaidām sīkākas informācijas par šiem sprādzieniem nav, taču to epicentrs varētu būt pilsētas Kalmiuskas rajonā.

18:10 Jūras kājnieki nedēļas laikā nogalināja 178 Krievijas karavīrus.

"Pagājušajā nedēļā mūsu militārpersonām izdevās iznīcināt: 178 iebrucējus, 8 bruņumašīnas, tanku, pretgaisa raķešu sistēmu, 9 mašīnas, 5 mīnmetēju ekipāžas, 3 spēku punktus un munīcijas noliktavu," teikts preses centrā, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku pavēlniecība.

Tāpat Ukrainas bruņoto spēku jūras spēki pieliek visas pūles, lai nodrošinātu kuģošanas drošību, lai pārvarētu pārtikas krīzi.

17:34 Aizsardzības spēki brīdinājuši par kārtējo krievu mēģinājumu izsēdināt sabotāžas un izlūkošanas grupu salās pie Hersonas.

Operācijas rezultātā tika iznīcinātas septiņas Krievijas laivas, informatīvā ēterā sacīja Dienvidukrainas Aizsardzības spēku apvienotā koordinējošā preses centra vadītāja, 1.pakāpes kapteine ​​Natālija Gumeņuka. Viņasprāt, šīs salas joprojām ir "pelēkā zona".

16.50. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis noliedza jebkādu Ukrainas saistību ar sprādzieniem gāzes vadā "Nord Stream". Viņš liek domāt, ka šī informācija tiek izplatīta, lai palēninātu palīdzības sniegšanu Ukrainai, ziņo "Ukrinform".

16.31. Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks sacīja, ka karš Ukrainā beigsies pie sarunu galda, taču tagad Kijivai nepieciešams atbalsts, lai radītu spēcīgas pozīcijas, lai tajās piedalītos, ziņo portāls "The Guardian".

16.10. Pāvests Francisks paziņojis, ka aiz kara pret Ukrainu stāvot ne tikai Krievija, bet arī vairāku mūsdienu "impēriju" intereses. Intervijā Šveices sabiedriskajai raidorganizācijai RSI, kas piektdien publicējusi tās izvilkumus, katoļu baznīcas galva izteicis gatavību tikties ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, lai mudinātu to uz miera noslēgšanu.

"Es ar viņu runātu tikpat atklāti, kā runāju publiski. Viņš ir izglītots cilvēks," izteicies pāvests, piebilstot, ka jau otrā dienā pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā viņš esot devies uz Krievijas vēstniecību Vatikānā, lai pavēstītu, ka ir gatavs doties uz Maskavu, ja Putins došot viņam iespēju vest sarunas.

15.19. Kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma Krievija pret Ukrainu būtu varējusi izmantot līdz diviem desmitiem aerobalistisko raķešu Dagger, informē Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pārstāvis pulkvedis Jurijs Ignats.

14.48. Lielākajā daļā Kijivas piektdien atjaunota elektroapgāde, Ukrainai kārtējo reizi ātri un apņēmīgi reaģējot uz Krievijas raķešu un dronu uzbrukumu kritiskajai infrastruktūrai. Krievija kopš pagājušā rudens regulāri veic šādus uzbrukumus, acīmredzot cerot vājināt Ukrainas apņēmību un piespiest Kijivu vienoties par mieru uz Krievijas nosacījumiem.

13.05. Ukrainas drošības dienests aizturējis divas bijušās aviācijas nozares amatpersonas saistībā ar pasaulē lielākās kravas lidmašīnas "Antonov-225 Mria" iznicināšanu uzreiz pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada 24.februārī. Unikālā lidmašīnā "Antonov-225 Mria", kuras spārnu platums ir 88 metri, tika iznīcināta uzbrukumā Hostomeļas lidostai netālu no Kijivas, kur tā bija novietota angārā.

12.26. Gaisa aizsardzība Ukrainas ziemeļos tiks pastiprināta ar mobilajām uguns grupām. "2022. gada beigās Ziemeļu darbības zonā sāka izmantot mobilās pretgaisa aizsardzības uguns grupas. Šajā laikā šīs vienības sevi pierādīja diezgan labi un iznīcināja desmitiem gaisa mērķu," teicis Ukrainas Bruņoto spēku Apvienoto spēku komandieris ģenerālleitnants Serhijs Najevs.

11.47. Šorīt visā Ukrainā tika izplatīts paziņojums par iespējamiem Krievijas karaspēka gaisa uzlidojumiem. Kā vēsta portāls pravda.com.ua, tad šorīt no lidlauka Balktrievijā gaisā pacēlās Krievijas lidmašīna "MiG-31K", pastāv aizdomas, ka lidmašīna ir apbruņota ar ballstiskajām raķetēm "Kinzhal".

10.20. Pēc mobilizācijas un resursu koncentrācijas Krievija nav spējīga uz veiksmīgu frontes pārraušanu, un tas dod iespēju cerīgi skatīties nākotnē un gaidīt Ukrainas pretuzbrukumu, sociālajos tīklos norādījis NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

09.50. Otrdien artilērijas apšaudē pie Bahmutas pilsētas Ukrainas austrumos gājis bojā bijušais Igaunijas Aizsardzības spēku virsnieks Ivo Juraks. Pēc esošās informācijas, viņš ir pirmais igaunis, kurš kritis Krievijas izvērstajā karā Ukrainā.

09.06. ANO Starptautiskās atomenerģijas aģentūras ģenerāldirektors Rafaels Grosi brīdinājis, ka elektroenerģijas padeves pārrāvumam Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacijai vajadzētu būt vēl vienam atgādinājumam par bīstamo situāciju ap spēkstaciju. "Ja mēs ļausim tam turpināties laiku pa laikam, tad kādu dienu mūsu veiksme beigsies," sacīja Grosi.

08.25. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 156 990 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 870 iebrucēju.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3448 tankus, 6742 bruņutransportierus, 2475 lielgabalus, 491 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 256 zenītartilērijas iekārtas, 304 lidmašīnas, 289 helikopterus, 2107 bezpilota lidaparātus, 907 spārnotās raķetes, 5337 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 240 specializētās tehnikas vienības.

08.18.Krievijas armija vakar, 9. martā, ar artilēriju un raķetēm apšaudīja trīs Sumu apgabala teritorijas, ziņo portāls pravda.com.ua.

07.14. Itālijas jūras spēku virsniekam Valteram Bjotam ir piespriests 30 gadu cietumsods par spiegošanu Krievijas labā, ziņoja Itālijas informācijas aģentūra ANSA.

00.10. Prezidents Volodimirs Zelenskis iecēlis ģenerālmajoru Oļegu Sahonu par Ukrainas Nacionālās gvardes komandiera vietnieku.

Svarīgākais