Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Kalniete: Eiropeiski noskaņotie gruzīni cīnās par izraušanos

© Ģirts Ozoliņš/f64

Patlaban Gruzijā eiropeiski noskaņotie gruzīni cīnās par izraušanos no Krievijas ietekmes, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV).

Kā aģentūru LETA informēja politiķes palīdze Elīna Bīviņa, pēc eiroparlamentārietes paustā, notikumi Gruzijā ir skatāmi vienīgi kontekstā ar Krievijas izvērsto karu Ukrainā un Kremļa inspirētajām aktivitātēm Moldovā - eiropeiski noskaņoto gruzīnu skaidri paustā griba izrauties no Krievijas ietekmes sfēras iet roku rokā ar Ukrainas cīņu pret agresiju un Moldovas centieniem īstenot reformas. Viņas ieskatā, Eiropā ilgtermiņa drošība nebūs iespējama, kamēr eksistēs šādas "pelēkās zonas".

"Likums par "ārvalstu aģentiem" ir norakstīts no Kremļa rokasgrāmatas. Cauri Gruzijas parlamentam to stumj "Gruzijas sapņa" deputāti, taču tas nav gruzīnu jaunatnes, vidusšķiras un intelektuāļu sapnis. Viņi savu nākotni redz Eiropas Savienībā un demokrātiskā Gruzijā. Viņi ir gatavi cīnīties un nepieļaut, ka prokrieviskais oligarhs [Gruzijas premjerministrs Bidzinam] Ivanišvilī īsteno viņu valstī Kremļa plānu ar šo likumu pārvilkt svītru Gruzijas Eiropas izvēlei," pauž EP deputāte.

Eiropas Tautas partijas grupa (ETP) EP, pie kuras pieder arī Kalniete, norāda, ka tā Gruzijas sabiedrības daļa, kas vēlas valsts nākotni Eiropā, savu viedokli ir paudusi skaļi un pārliecinoši, panākot, ka vara atkāpjas no mēģinājuma ieviest likumu par ārvalstu aģentiem. ETP aicina Gruzijas politiķus turpināt ieklausīties tautas gribā un neapdraudēt valsts nākotni drošā un demokrātiskā Eiropā.

Pēc ETP grupas iniciatīvas jautājumu par ārvalstu aģentu likumu Gruzijā un izaicinājumus, ar ko saskaras Moldova, jaunnedēļ EP apspriedīs plenārsesijā Strasbūrā.