Ukrainas kara 379. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:29]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 9.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:29. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija iepazīstināja ar valsts budžetu 2024. finanšu gadam, kas ietver konkrētu finansējumu, lai palīdzētu Ukrainai karā pret Krievijas Federāciju un pretoties Ķīnai. Ietverti 1,7 miljardus dolāru, "lai palīdzētu Ukrainai uzvarēt karā un likt pamatus reformām un atveseļošanai, lai panāktu mieru, kā arī palīdzētu citiem kara plosītajiem partneriem stabilizēt savu ekonomiku un sagatavoties atveseļošanai".

22:00. Protestu laikā Gruzijā tika aizturēts Nadims Khmaladze, kurš karoja Ukrainā Ukrainas Bruņoto spēku pusē. "Ne viņš, ne es neredzējām aizturēšanas protokolu. Viņam mutiski pateica, ka runa iet par mutiskiem apvainojumiem, ko ir grūti pierādīt - aizturēšanas brīdī viņš nevarēja būt izdarījis noziegumu, viņš sniedza interviju žurnālistam," situāciju komentē aizturētā advokāts.

21.16. Valsts prezidents Volodimirs Zelenskis ar Eiropas Komisijas prezidenti Ursulu fon der Leienu pārrunāja Ukrainas rekomendāciju ieviešanu sarunu sākšanai par iestāšanos Eiropas Savienībā, raksta Ukrainas mediji.

20:14.Okupētajā Hersonas apgabalā pastiprinās krievu iebrucēju veiktās izlaupīšanas. Okupanti izlaupītās mantas, sadzīves tehniku aizved kravas automašīnās, ko izmanto munīcijas piegādei savām vienībām, ziņo Ukrainas ģenerālštābs.

19:23. Somijas valdība trešdien sēdē apstiprināja atļauju Igaunijai reeksportēt savu militāro aprīkojumu un aprīkojumu uz Ukrainu. Lēmums attiecas uz 122 mm haubiču D-30 un tām paredzēto čaulu eksportu, ziņo portāls "Pravda".

18:27. Ukrainas Ārlietu ministrija uzsāk sankciju noteikšanas procedūru pret Baltkrievijas Vitebskas apgabala izpildkomitejas vadītāju Oleksandru Subotinu, kurš parakstīja "sadarbības līgumu" ar anektēto Krimu, ziņo portāls "Pravda".

17:51 Ukrainas steidzamā atjaunošana nav nodalāma no ilgtermiņa rekonstrukcijas, šonedēļ Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā notikušajā Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes neformālajā sanāksmē par attīstības sadarbības jautājumiem pauda Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Gunda Reire.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, sanāksmē plaša uzmanība tika pievērsta ES koordinācijai un iesaistei Ukrainas rekonstrukcijā un atbalsts Ukrainas reformu un eirointegrācijas procesam. Tika pārrunāti arī globālās veselības jautājumi un daudzpusējo attīstības banku reforma.

Centrālajā diskusijā par atbalstu Ukrainas rekonstrukcijai un reformām videoformātā piedalījās arī Ukrainas premjerministra vietnieks Oleksandrs Kubrakovs. ĀM parlamentārā sekretāre apliecināja Latvijas nelokāmo atbalstu Ukrainai un tās rekonstrukcijai un reformu procesiem.

ĀM parlamentārā sekretāre akcentēja arī Ukrainas ekonomikas atjaunošanas nozīmi. Viņa norādīja, ka Ukrainas uzņēmējdarbības atsākšana, jo īpaši lauksaimniecības sektorā, ir svarīga arī globāli, ņemot vērā Ukrainas produkcijas ievērojamo eksporta apjomu pasaulē.

17:30 Krievijas iebrucēji plāno plašu provokāciju uz Ukrainas un Baltkrievijas robežas. Notikumu atspoguļošanas organizēšana tika uzticēta propagandistam Vladimiram Solovjovam.

Pēc Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta domām, galvenajam Krievijas propagandistam Solovjovam vajadzētu ierasties Baltkrievijā, lai detalizēti atspoguļotu provokāciju. 11. martā plānots organizēt TV un radio tiltu un tiešraidi no notikuma vietas propagandas medijiem Krievijas Federācijā.

17:00 Krievija ir gatava turpināt karu Ukrainā vēl divus gadus, uzskata Lietuvas militārais izlūkdienests.

"Resursu, kas pašlaik ir Krievijas rīcībā, pēc mūsu vērtējuma, pietiktu tādas intensitātes karam kā tagad vel divus gadus," preses konferencē Viļņā teica Lietuvas Aizsardzības ministrijas Otrā operatīvo dienestu departamenta direktors pulkvedis Eleģijus Paulavičs.

Viņš sacīja, ka "Krievija kļūst aizvien totalitārāka, taču karš grauž režīma politiskos un ekonomiskos pamatus".

Lietuvas Valsts drošības departamenta un Aizsardzības ministrijas Otrā operatīvo dienestu departamenta ceturtdien publiskotajā ikgadējā ziņojumā par draudiem nacionālajai drošībai teikts, ka karš Ukrainā izgaismojis "Krievijas režīma korupciju un neefektivitāti, atklājis Krievijas militārā spēka robežas un to, ka [Krievijai] nav potenciāla, lai nodrošinātu ekonomikas un tehnoloģiju attīstību".

Krievijas atkarība no energoresursu eksporta ir palielinājusies un tai "nav alternatīvas šādam ekonomikas modelim", norādīts ziņojumā.

Tajā secināts, ka vairākums Krievijas iedzīvotāju pasīvi atbalsta karu, taču pagājušā gada mobilizācija atklājusi, ka "šis atbalsts nav tik liels, kā režīma propaganda mēģinājusi to iztēlot".

"Neapmierinātība ar režīma politiku pašlaik ir pasīva un izpaužas kā izvairīšanās no mobilizācijas vai sūdzības par nekārtībām bruņotajos spēkos un to sliktu apgādi," lasāms ziņojuma.

"Ekonomiskajai situācijai pasliktinoties, gaidāms, ka neapmierinātība ar Kremļa politiku tuvākajā laikā palielināsies," prognozē Lietuvas izlūkdienesti.

Ziņojumā arī teikts, ka Krievijas valsts iestāžu darbinieku un uzņēmēju vidū valda neziņa par nākotni.

Izlūkdienesti norāda, ka neveiksmes karā, jauna mobilizācija un strauja ekonomiskās situācijas pasliktināšanās var negatīvi ietekmēt režīma stabilitāti.

"Visticamākā alternatīva Putina režīmam ir cits autoritārs režīms, tāpēc domājams, ka Krievija arī turpmāk būs drauds un nestabilitātes avots reģionā vismaz vidējā termiņā," sacīts ziņojumā.

16:09 Diennakts laikā Bahmutas frontē krievu iebrucēji veica 128 artilērijas triecienus, notika 41 sadursme.

Par to nacionālā ēterā paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku austrumu grupas spīkers Serhijs Čerevatijs. "Bahmuta joprojām ir galvenais ienaidnieka trieciena virziens. Tikai diennakts laikā visā Bahmutas frontes līnijā - Orehova-Vasiļjevka, Dubovo-Vasiļjevka, tieši Bahmuta, Ivanovskoje, Aleksandro-Šultino - ienaidnieks veica triecienu no dažādiem ieročiem. Pavisam šajā virzienā tika raidīti128 triecieni, Bahmutas apgabalā - 20 šāviņi," viņš sacīja.

Čerevatijs piebilda, ka diennakts laikā Bahmutas apkārtnē notika 41 militārā sadursme, bet Bahmutas apgabalā - 19. Rezultātā tika nogalināti 127 ienaidnieki, 135 tika ievainoti.

15:39 Par ukraiņu naudu iegādātais satelīts ICEYE palīdzējis Ukrainas aizstāvjiem iznīcināt tūkstošiem Krievijas tehnikas vienību, ziņo Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde.

Tiek atzīmēts, ka 5 mēnešos Ukrainas kaujiniekiem izdevies izpētīt gandrīz tūkstoti apgabalu, kur okupētajās teritorijās atrodas Krievijas vienības.

Pēc GUR datiem, satelīts ICEYE palīdzējis identificēt 360 teltis Krievijas armijas atrašanās vietās, kā arī 7321 Krievijas speciālās tehnikas vienības.

15:02 Slovākijai pienācis laiks pieņemt lēmumu par reaktīvo iznīcinātāju MiG-29 nodošanu Ukrainai, ceturtdien paziņojis aizsardzības ministrs Jaroslavs Nadjs.

"Cilvēki Ukrainā mirst, mēs šai valstij varam palīdzēt, tagad nav laiks mūsu iekšējām politiskām intrigām," uzsvēra ministrs.

Nadjs norādīja, ka nule Varšavā ticies ar Polijas kolēģi un ka arī Varšava ir gatava nodot Ukrainai savus krievu ražotos iznīcinātājus, ja to izdarīs vēl kāds no Rietumu partneriem.

Februārī Slovākijas premjerministrs Eduards Hegers paziņoja, ka Bratislava ir gatava izskatīt jautājumu par iznīcinātāju nodošanu, bet tikai pēc tam, kad to būs lūgusi Kijiva.

Slovākijai ir 11 iznīcinātāji MiG-29, un daži no tiem tika ekspluatēti līdz pagājušā gada vasarai.

Jautājums par kara lidmašīnu piegādāšanu Kijivai aktualizējās gada nogalē pēc tam, kad bija panākta vienošanās par smago tanku piegādēm Ukrainai.

Iznīcinātāju piegādes atbalsta Lielbritānija, Francija, Polija un Baltijas valstis. Vācija un ASV tam nav gatavas.

Vašingtona skaidro, ka ASV iznīcinātāju F-16 izmantošana un ukraiņu pilotu apmācības maksās ļoti dārgi, bet lūzumu karā tiem panākt neizdosies.

ASV uzskata, ka mērķtiecīgāk būtu tērēt šo naudu citiem mērķiem, kas būtu noderīgi Ukrainai.

14.36. Lietuvas militārā izlūkdienesta komandieris pulkvedis Eļegijs Paulavičius norāda, ka Krievijai ir resursi, lai turpinātu tādas pašas intensitātes karu pret Ukrainu kā šobrīd vēl vismaz 2 gadus, vēsta TV3.lt.

13.50. Uzbrukumā Baltkrievijā Mačuļišču militārajā lidlaukā februārī cietusī Krievijas agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidmašīna A-50 sniedza atbalstu ar raķetēm "Kinžal" bruņotajiem reaktīvajiem iznīcinātājiem, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

12.58. Polija ceturtdien paziņoja, ka ir piegādājusi Ukrainai vēl desmit apsolītos tankus "Leopard 2A4" solīja, bet sabiedrotie savus tankus nosūtīs tuvākajā laikā. "Mēs runājam par smago tanku bataljonu, kas Polijas daļas gadījumā jau ir piegādāts, un mūsu sabiedroto gadījumā tie tiks nogādāti Ukrainā ļoti drīz," žurnālistiem sacīja aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

12.45. Krievijas armijas raidīta raķete trāpījusi enerģētikas infrastruktūras objektam Ivanofrankivskas apgabalā, ziņo portāls pravda.com.ua. "Pagājušajā naktī mēs pārdzīvojām kārtējo masveida raķešu uzbrukumu, ko veica Krievijas okupanti. Mūsu apgabalā raķete trāpīja arī enerģētikas infrastruktūras objektā," "Telegram" informē apgabala pārvaldes vadītāja.

12.07. Sestdien, 11.martā, plkst.14.00, Rīgā, laukumā pie Kongresu nama, pilsētas iedzīvotāji un viesi tiek aicināti piedalīties pasākumā - pavadīt ceļā humanitāro konvoju.

Uz Ukrainu dosies trīs lieli mikroautobusi, kas piekrauti ar dažādām precēm. Kravā būs pārtika un silti pledi iekšēji pārvietotajiem cilvēkiem, kas bēguši no krievu okupētajām teritorijām. Busi nogādās Ukrainas bruņoto spēku kareivjiem latviešu mednieku dāvinātus konservus un maltīšu komplektus, kas aprīkoti ar pašsasildīšanu - neaizvietojama lieta tiem, kas šobrīd atrodas ierakumos kaujas laukos Bahmutas virzienā.

11.55. ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkers Kevins Makartijs paziņojis, ka viņam nav plānu doties uz Ukrainu, šādi reaģējot uz Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska ielūgumu apmeklēt valsti, lai uz vietas pārliecinātos par stāvokli Ukrainā.

10.40. Ceturtdienas rītā krievi uz Ukrainu izšāvuši 48 spārnotās raķetes, no kurām 34 notriekuši ukraiņu zenītartilēristi, pavēstījis Ukrainas armijas virspavēlnieks Valerijs Zalužnijs. Pavisam ceturtdienas rītā krievi izšāva 81 raķeti, tajā skaitā 28 spārnotās raķetes H-101 un H-555, kā arī 20 spārnotās raķetes "Kalibr", informēja Zalužnijs.

10.24. Naktī uz 9. martu Ļvivas apgabalā Krievijas armija nogalinājusi četrus civiliedzīvotājus, vēsta pravda.com.ua.

09.03. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 156 120 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 590 iebrucēju.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3441 tanku, 6736 bruņutransportierus, 2465 lielgabalus, 488 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 254 zenītartilērijas iekārtas, 303 lidmašīnas, 289 helikopterus, 2098 bezpilota lidaparātus, 873 spārnotās raķetes, 5331 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 237 specializētās tehnikas vienības.

08.09. Līdz ar iespējamo Bahmutas ieņemšanu Krievijas karaspēka uzbrukumā Ukrainas austrumos būs sasniegta kulminācija, jo tam nav rezervju, lai šajā virzienā izvērstu pārrāvumu, uzskata ASV Kara studiju institūta analītiķi.

07.13. Krievija naktī uz ceturtdienu īstenoja forsētu raķešu triecienu Ukrainai, nodarot postījumus Kijivā, Harkivas un Odesas apgabalos, paziņoja vietējās amatpersonas.

05.29. Tiesa Vācijas pilsētā Ķelnē izskatīs lietu pret Krievijas pilsoni Jeļenu Kolbasņikovu, kas tiek apsūdzēta kara propagandā ar Krievijas agresijas pret Ukrainu publisku atbalstīšanu.

05.00. Ukrainā naktī uz ceturtdienu visos apgabalos tika izsludināta gaisa trauksme, brīdinot par raķešu draudiem. Prezidenta biroja vadītājs lietotnē "Telegram" aicināja iedzīvotājus "nekādā gadījumā neignorēt [gaisa] trauksmi".

04.24. ASV Aizsardzības ministrija bloķē prezidenta Džo Baidena administrācijas ieceri nodot Starptautiskajai krimināltiesai (SKT) Hāgā ASV specdienestu savāktos pierādījumus par Krievijas kara noziegumiem Ukrainā, ziņo ASV laikrasts "The New York Times" (NYT).

Pentagons iebilst pret palīdzību SKT Krievijas kara noziegumu lietu izmeklēšanā, jo baidās radīt precedentu, kas var palīdzēt šai tiesai saukt pie atbildības arī amerikāņus.

02.34. Eiropas Savienībā (ES) 2022.gadā ieradās apmēram 16 miljoni ukraiņu, bet 11 miljoni no viņiem jau ir atgriezušies dzimtenē, paziņoja ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone.

00.10. "Wagner" kaujinieki Bahmutas apgabalā saņem arvien mazāku atbalstu no Krievijas karaspēka, atsaucoties uz Rietumu amatpersonām vēsta CNN. ""Wagner" izmisums izskaidrojams vienkārši - viņi redz, ka viņiem ne tikai beidzas cilvēkresursi, bet tagad beidzas arī Krievijas artilērijas atbalsts, kas varētu kompensēt šos zaudējumus."

Svarīgākais