Politologs: Ēģiptes nemierus var salīdzināt ar barikāžu laiku Latvijā

Nemierus Ēģiptē varētu salīdzināt ar barikāžu laiku Latvijā, tomēr ir arī daudz atšķirību, tā, piemēram, ēģiptiešus vieno viena valoda un viena reliģija, LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Latvijas Universitātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Viņaprāt, Ēģiptes protestiem ir divi atrisinājuma scenāriji. Pirmais ir, ka Ēģiptes prezidents Hosni Muburaks atkāpjas, bet otrs – iejaucas armija un ievieš diktatūru. O. Skudra norāda, kaut arī Muburaka galvenais atbalsts ir armija, vardarbīga varas ieņemšana ir maz ticama, tāpēc, ka tā ir pret musulmaņu brālības uzskatiem.

Asociētais profesors pieļauj, ka uguni pirmie raidīja drošības dienesti, jautājums gan paliek, cik lielā mērā viņi organizē savu darbību, un par ko īsti ir atbildīgi.

Ir vairāki varianti arī tam, kas nāktu pie varas Muburaka atkāpšanās gadījumā.

«Ja viņš aiziet brīvprātīgi, sniedz kaut kādu deklaratīvu paziņojumu un dzimtenes vārdā aiziet no amata – liberālās partijas līderis El Baradei piedāvā izveidot triumvirātu, kura vadībā būtu viceprezidents Omārs Suleimans un divi civilisti,» teic O.Skudra, piebilstot, ka tā būtu relatīvi iespējamākā versija.

Viņš arī norāda, ka Rietumvalstis baida, ka pēc Muburaka atteikšanās varētu sekot kādas visai organizētas tautas masas iesaiste, šajā gadījumā politiskās organizācijas – musulmaņu brālība nākšana pie varas.

O.Skudra pārliecināts, ka nemieru vilnis velsies arī tālāk, atšķirība vien ir tajā, cik ļoti Austrumu valstis piesaistītas rietumiem. Būtiski pavērsieni Ēģiptē varētu sarežģīt Izraēlas situāciju, attiecībā uz islāma radikāļiem, un tas ir iemesls pamatotām bažām.

Kas saistīts ar Krievijas iesaisti, bažas var radīt divi faktori. Ja Ēģiptē notiek islamizācija un virsroku gūst musulmaņu brālība, tādas pārmaiņas varētu ietekmēt Centrālo Āziju un Ziemeļkaukāzu. O.Skudra atzīmē, ka Kairā uz sienām rakstīts: Twitter un Facebook, un politikā musulmaņi negūst panākumus viena iemeslu dēļ – ielās ir Facebook paaudze. Tādēļ aktualizējās jautājums, vai Krievijā ir Facebook, interneta paaudze, kas orientējās uz rietumu politiku, tā O.Skudra.

Profesors piekrīt vairāku vācu un citu rietumu politologu viedoklim, kas amerikāņiem iesaka beigt spēlēt politiskās aizkulises spēles un riskēt atbalstīt demokrātiju, tādā veidā izbeidzot nemierus.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais