Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

"Mēs nevēlamies apdullinājušos sabiedrību." Oklahomā vēlētāji noraida marihuānas legalizāciju

© unsplash.com

Oklahomā otrdien notikušajā referendumā vēlētāji noraidījuši marihuānas lietošanas legalizāciju izklaides nolūkiem, liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc 95% balsu saskaitīšanas, pret marihuānas legalizāciju balsojuši 61,7% vēlētāju, kamēr to atbalstījuši tikai 38,3%.

820.štata jautājums tika nodots tautas nobalsošanai, jo pērn tika savākts tam nepieciešamais parakstu skaits.

Līdz šim marihuānas lietošana legalizēta jau 21 ASV pavalstī, tajā skaitā arī vairākos konservatīvajos štatos. Piemēram, 2020.gadā par to izšķīrās Montāna, bet pērn - - Misūri. Tajā pašā laikā vairākas citas konservatīvās pavalstis, piemēram, Arkanzasa, Ziemeļdakota un Dienviddakota līdzīgas iniciatīvas ir noraidījušas.

Pret priekšlikumu legalizēt "zālītes" lietošanu iebilda gan vairākas reliģiskās organizācijas, gan tiesībsargāšanas iestādes un prokuratūra. Pret to iestājas arī štata gubernators Frenks Kītings, kas pārstāv republikāņus un savulaik bijis Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģents, kā arī pavalsts garīgās veselības departamenta un narkotiku lietošanas apkarošanas dienesta bijusī vadītāja Terija Vaita.

"Mēs nevēlamies apdullinājušos sabiedrību," referenduma priekšvakarā uzsvēra Kītings, kam pievienojās apgabalu prokurori un visas pavalsts tiesībsargāšanas iestāžu pārstāvji.

Priekšlikuma atbalstītāji savai kampaņai iztērējuši 4,9 miljonus dolāru, kamēr tā pretinieku kampaņa izmaksājusi tikai 219 000 dolāru.

Ja priekšlikums referendumā tiktu apstiprināts, tad jebkurai personai, kas sasniegusi 21 gada vecumu, būtu atļauts iegādāties un glabāt unci (28 gramus) marihuānas, kā arī tās koncentrātus.

Noraidītais priekšlikums paredzēta ļaut pilsoņiem arī pašiem audzēt līdz 12 kaņepju stādiem.

Marihuānu, kas tiktu pārdota izklaides nolūkā, papildus parastajam apgrozījuma nodoklim tiktu aplikta ar 15% lielu akcīzes nodokli.

Akcīzes ieņēmumus bija paredzēts izmantot municipalitāšu, tiesu sistēmas, skolu un narkotiku atkarības ārstēšanas finansēšanai, kā arī pavalsts kases papildināšanai.

Bija paredzēta arī procedūra sodāmības dzēšanai personām, kuras iepriekš notiesātas par nodarījumiem, kas saistīti ar marihuānas lietošanu.

2018.gadā ar 14 procentpunktu lielu pārsvaru Oklahomas pilsoņi jau atbalstīja marihuānas lietošanas legalizēšanu medicīniskiem nolūkiem.