Ukrainas kara 378. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:33]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 8.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:33.Šveices parlaments trešdien noraidīja lūgumu ļaut Vācijai sūtīt uz Ukrainu Šveicē ražotos tanku šāviņus.

21:55. Ukrainas robežsargi atvairījuši uzbrukumu pie Bahmutas, nogalinot 8 un ievainojot 23 iebrucējus, vēsta pravda.com.ua.

20:40. ASV izlūkdienesti: Krievijai vairs nav pietiekami daudz munīcijas un karaspēka, lai 2023. gadā Ukrainā gūtu ievērojamus teritoriālos ieguvumus, tāpēc tā var pāriet uz esošo pozīciju noturēšanas un aizstāvēšanas stratēģiju, pagarinot karu, vēsta pravda.com.ua.

19:48. Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps sacīja, ka Džo Baidena vietā viņš būtu vienojies ar Krieviju, lai novērstu pilna mēroga iebrukumu Ukrainā pat uz papildu Ukrainas teritoriju okupācijas rēķina. Tramps atzīst, ka varētu “ļaut” Krievijai okupēt daļu Ukrainas, vēsta pravda.com.ua.

18:47. Irāna slepus Krievijai tās karam pret Ukrainu lielā daudzumā piegādājusi patronas, raķetes un mīnmetēju šāviņus un plāno tos piegādāt vēl, avots drošības jomā apliecināja britu telekanālam "Sky News".

17:26 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs Antonio Gutērrešs atbalsta Melnās jūras graudu iniciatīvas turpināšanu, kuras termiņš beidzas 18. martā .

16:56 Krievu okupanti ir pieraduši pielietot uguns straumes taktiku, Bahmuts nebija izņēmums. Tuvcīņā krievi zaudē ukraiņu cīnītājiem.

"Bahmutā viņiem ir neierobežots munīcijas daudzums. Vakar virs galvas lidoja šāviņi, darbojās mīnmetēji, kasešu munīcija, ienaidnieka lidmašīnas pastāvīgi strādā. Tagad notiek artilērijas apšaudes," sacīja Ukrainas bruņoto spēku 5. atsevišķā uzbrukuma pulka pārstāvis Jurijs Sirotjuks komentārā TSN.

Pēc viņa teiktā, runājot par kaujām pilsētās, Krievijas karavīri zaudēs Ukrainas militārpersonām.

16:26 Ukrainai vajadzīgs miljons artilērijas šāviņu, Zviedrijā tiekoties neformālā sanāksmē ar Eiropas Savienības (ES) valstu aizsardzības ministriem, sacīja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

Tas ir četras reizes vairāk, nekā grasās piegādāt ES.

"Mums ir vajadzīgs miljons artilērijas šāviņu. Tam, visticamāk, būs vajadzīgi aptuveni četri miljardi eiro," sacīja ministrs.

Krievijai turpinot centienus izvērst jaunu uzbrukumu, Kijevai kritiski trūkst 155 milimetru artilērijas šāviņu.

Sanāksmes sākumā ES augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borels sacīja, ka ES ir jānosūta Ukrainai munīcijas papildināšanai jau esošie resursi, pirms tiek pieņemts lēmums par jaunu fondu piešķiršanu šim uzdevumam.

Kā vēsta aģentūra "Bloomberg", ES piedāvātais projekts šobrīd paredz piegādes Ukrainai par miljardu eiro, tas ir, par četras reizes mazāku summu, nekā rosina Rezņikovs.

15:58 Marta beigās Ukrainā varētu ierasties vairāk nekā 20 kaujas tanki Leopard 2. Paredzams, ka ieradīsies trīs Portugāles un 18 vācu tanki, neformālās ES aizsardzības ministru sanāksmes laikā Stokholmā sacīja Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss, vēsta "Spiegel", atsaucoties uz DPA informāciju.

Pēc Pistoriusa teiktā, tanki ieradīsies Ukrainā kopā ar apmācītu apkalpi. Ministrs piebilda, ka pēc ierašanās Leopard 2 varēs nosūtīt uz fronti.

15:31 Ukrainas varonis, brīvprātīgais Dmitrijs Kocjubailo ar segvārdu "Da Vinči" tiks apglabāts 2023. gada 10. martā galvaspilsētā. Par to Facebook paziņojis mirušā Vadima Kocjubailo brālis.

Dienu iepriekš atvadīšanās no leģendārā ukraiņu karotāja notiks viņa dzimtajā ciemā Ivanofrankivskas apgabalā.

15:18 Augstākās Radas cilvēktiesību komisārs Dmitrijs Ļubinets sacīja, ka Krievija kavē iepriekš panākto vienošanos izpildes procesu par civiliedzīvotāju ķīlnieku atgriešanu un smagi ievainoto un smagi slimo karagūstekņu repatriāciju.

14:13 NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien brīdinājis, ka Krievijas karaspēks tuvākajās dienās var ieņemt Bahmutu, par kuru jau mēnešiem ilgi norisinās sīvas cīņas.

"Mēs nevaram izslēgt, ka Bahmuta tuvākajās dienās galu galā var krist," žurnālistiem Stokholmā sacīja Stoltenbergs, kurš šodien piedalījās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien paziņoja, ka hipotētiska Bahmutas krišana Krievijas rokās atvērtu Krievijas spēkiem ceļu uz Kramatorsku, Slovjansku un citām nozīmīgām Doneckas apgabala pilsētām.

13:29 Naktī uz 6. martu Doņeckas apgabala Bahmutas apgabalā Spartas brigādes Ukrainas zemessargi no Perunas MANPADS notrieca Krievijas uzbrukuma lidmašīnu Su-25 , kas atradās 4 kilometru attālumā.

12.49. Bahmutas rajonā 7. martā notika kopumā 12 kaujas sadursmes, kurās dzīvību zaudēja 115 krievu iebrucēji, ziņo pravda.com.ua.

11.45. Ukrainas valdība nebija iesaistīta gāzesvadu "Nord Stream" saspridzināšanā pagājušā gada septembrī, trešdien paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

11.03. Krievijas karaspēkam, visticamāk, nav pietiekamu mehanizēto spēku, lai virzītos tālāk par Bahmutu, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien paziņoja, ka hipotētiska Bahmutas krišana Krievijas rokās atvērtu Krievijas spēkiem ceļu uz Kramatorsku, Slovjansku un citām nozīmīgām Doneckas apgabala pilsētām.

10.12. Šveices prezidents Alēns Bersē ir skeptiski noskaņots pret Vācijas vēlmi atpirkt no Šveices 40 gadus vecus tankus "Leopard 2", lai ar tiem aizstātu tos tankus, kas nosūtīti Ukrainai. Pastāv noteikumi par ieroču pārdošanu, un tiesiskajā regulējumā nav iespējams izdarīt izņēmumu, otrdien Ņujorkā paziņoja Bersē.

10.04. ANO ģenerālsekretārs Antonio Gutērrešs ieradies vizītē Ukrainā, ziņo pravda.com.ua.

09.04. Krievijas Kurskas un Belgorodas apgabalos, kas robežojas ar Ukrainu, ievērojami pieaudzis noziegumu skaits, kas saistīti ar ieročiem un sprāgstvielām, atsaucoties uz Krievijas Iekšlietu ministrijas datiem, vēsta laikraksts "Kommersant".

08.35. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 155 530 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 700 iebrucēju.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3436 tankus, 6723 bruņutransportierus, 2463 lielgabalus, 488 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 253 zenītartilērijas iekārtas, 303 lidmašīnas, 289 helikopterus, 2098 bezpilota lidaparātus, 873 spārnotās raķetes, 5330 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 236 specializētās tehnikas vienības

07.11. Kanādas valdība plāno piegādāt Ukrainai 300 mūsdienīgus izlūkošanas dronus, ziņoja Kanādas laikraksts "National Post".

04.01. Bulgārijas Konstitucionālā tiesa otrdien atzina Bulgārijas militāri tehnisko palīdzību Ukrainai par konstitucionālu. Tiesa noraidīja 50 Bulgārijas Tautas sapulces (parlamenta) deputātu lūgumu atzīt par nekonstitucionālu lēmumu par militārās un militāri tehniskās palīdzības sniegšanu Ukrainai un Bulgārijas aizsardzības spēju stiprināšanu, kas tika pieņemts 2022.gada 3.novembrī.

Bulgārijas prezidents Rumens Radevs pērn pavasarī bija iebildis pret ieroču piegādēm Ukrainai.

00.10 Ukrainas Bruņoto spēku pulkvedis rezervē, militārais instruktors pilots Romāns Svitans intervijā UNIAN stāstīja par to, kāpēc droni sāka lidot virs Krievijas arvien biežāk, kā arī atbildēja, kāpēc krieviem jau tagad jāsāk meklēt bumbu patversme. Interviju var lasīt unian.net

Pasaulē

Polija "nepiekāpsies" Volīnijas slaktiņa jautājumā, jo Polijas pilsoņu cienīga apbedīšana ir nevis politiska prasība, bet kristīgs pienākums, paziņoja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis tiešsaistes jautājumu un atbilžu sesija sociālajos medijos.

Svarīgākais