Prokremliskās kustības "Koos" līderis aizturēts uz Igaunijas robežas

© Postimees/Scanpix/Leta

Igaunijas prokremliskās kustības "Koos" ("Kopā") līderis Aivo Petersons, kurš pirmdien atgriezās no Krievijas, aizturēts Narvas robežšķērsošanas punktā, atsaucoties uz kustības aktīvistu Andreju Pozdņakovu, vēsta portāls "Rus.Postimees.ee".

Pozdņakovs apgalvoja, ka Petersons ir aizturēts, jo brauciena uz Krieviju laikā no turienes devies uz okupēto Donecku Ukrainā. Kā viņš teicis, "Koos" aktīvistiem pirmdien bijusi paredzēta tikšanās ar Petersonu, lai veidotu tiešraidi sociālajos tīklos, tomēr Petersons nav ieradies, jo Narvas robežkontroles punktā aizturēts uz laiku līdz 48 stundām.

Savukārt Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta preses pārstāve Leana Loide pirmdienas vakarā sacīja, ka Petersons nav aizturēts, bet gan tiek veikta papildu robežkontroles procedūra, kas ietver padziļinātu iztaujāšanu. Pēc procedūras pabeigšanas Petersons varēs ierasties Igaunijā, viņa paskaidroja.

Februāra beigās Igaunijas pilsonis Petersons apmeklēja ne tikai Krieviju, bet devās arī uz okupētajām Ukrainas teritorijām. Igaunijas iekšlietu ministrs Lauri Lēnemetss paziņoja, ka Petersons rada valsts drošības apdraudējumu un ir sadarbojies ar Krievijas specdienestiem, lai varētu doties uz frontes līniju.

Petersons svētdien notikušajās Igaunijas parlamenta vēlēšanās kandidēja Austrumviru apriņķī no Apvienotās kreisās partijas un "Koos" saraksta, iegūstot 3969 balsis, ar kurām nepietika iekļūšanai parlamentā.

Kopumā Apvienotās kreisās partijas un "Koos" saraksts ieguva 14 500 balsu, kas ir vairāk nekā 2% no nobalsojušo skaita, tādējādi abi politiskie spēki nākamos četrus gadus saņems valsts budžeta finansējumu 30 000 eiro gadā, kas tiem vienlīdzīgi jāsadala savā starpā.

Pērn maijā dibinātā "Koos" iestājas par Igaunijas neitralitāti, cita starpā izstāšanos no NATO, pilsonības piešķiršanu visiem, kuri pēc 1991.gada ieguvuši nepilsoņa statusu, kā arī pret "vēstures pārrakstīšanu un pieminekļu demontāžu", liecina kustības programma.

Viens no kustības dibinātājiem Oļegs Ivanovs Krievijas karaspēka īstenoto slaktiņu Kijivas apgabala pilsētā Bučā nodēvējis par iestudētu. Viņš arī piedalījies Krievijas propagandista Vladimira Solovjova raidījumos.

TV3 raidījums "Nekā personīga" nesen vēstīja, ka bijušais Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs un Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs ar domubiedriem veido partiju "Kopā", kā sauc uz krieviski runājošo auditoriju orientētas prokremliski noskaņotas partijas Bulgārijā un Igaunijā - attiecīgi "Zaedno" un "Koos". Raidījumā izskanēja pamatotas aizdomas, ka to darbību atbalsta Krievijas specdienesti, lai gan Klementjevs to noliedza.

Svarīgākais