Portugāles valsts aviosabiedrības vadītāja ierauta vairākos skandālos un zaudē amatu

© Reuters/Scanpix/Leta

Portugāles valdība ir atcēlusi no amata valsts aviokompānijas TAP vadītāju pēc vairākiem skandāliem, kas sastricinājuši šo uzņēmumu.

TAP galvenā izpilddirektore Kristīna Urmjēra-Videnēra, kas ir Francijas pilsone, un direktoru padomes priekšsēdētājs Manuels Beža ir atlaisti, pirmdienas vakarā žurnālistiem Lisabonā paziņoja finanšu ministrs Fernandu Medina.

Ministrs atzinīgi novērtēja uzņēmuma iepriekšējās vadības darbu, bet uzsvēra, ka "ir nepieciešams atjaunot uzticēšanās attiecības starp TAP un valsti un portugāļiem". Viņš piebilda, ka valdība tagad grib koncentrēties uz jau paziņoto kompānijas privatizāciju.

Galvenais no skandāliem, kuros iesaistīta TAP, ir saistīts ar 500 000 eiro lielo kompensāciju, ko pērn saņēma viena no vadošajām darbiniecēm Alešandra Reiša, aizejot no šī uzņēmuma.

Finanšu ģenerālinspekcija pēc lietas izmeklēšanas konstatējusi, ka šīs kompensācijas izmaksāšana nebija pamatota, sacīja Medina. Šī afēra "izraisīja pamatotu sašutumu valstī", un kompensāciju nāksies atmaksāt.

Šī skandāla dēļ, kuru decembrī atklāja laikraksts "Correio da Manha", Reisa zaudēja Finanšu ministrijas valsts sekretāra amatu, kurā bija pavadījusi tikai vienu mēnesi.

Premjerministra Antoniu Koštas kreisā valdība pieprasīja aviosabiedrībai sniegt paskaidrojumus, bet tie valdību nepārliecināja, tāpēc Finanšu ģenerālinspekcija veica izmeklēšanu.

1945.gadā dibinātā TAP ir Portugāles lielākā aviosabiedrība. Tai ir apmēram 6600 darbinieku - par aptuveni 2000 darbinieku mazāk nekā pirms koronavīrusa pandēmijas sākuma.

Kompānijas darbība pēdējoreiz bija rentabla 2017.gadā. 2020. un 2021.gadā tā cieta rekordlielus zaudējumus.

Svarīgākais