Ukrainas kara 377. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:02]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 7.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23:02 Krievu iebrucēju koncentrācijas vietā Melitopolē 7. marta vakarā atskanējuši spēcīgi sprādzieni, "Telegramm" sacīja mērs Ivans Fjodorovs.

Vietējie mediji izplatīja fotogrāfiju, kas uzņemta šodien pulksten 19:20. Kadrs iemūžināja ierašanās brīdi, it kā teritorijā, kur bāzējās Krievijas militārpersonas.

Fjodorovs piebilda, ka gaida oficiālu apstiprinājumu par uzbrukumu okupantiem.

22:34 Krievu karaspēks gatavojas pamests Zaporižjes atomelektrostaciju. Par to liecinot aktīvais marodierisms. Tāpat jābūt gataviem , ka pēc ienaidnieka atkāpšanās tiks mīnēta maksimāla atomelektrostacijas platība , "FreeDom" ēterā sacīja militārais eksperts Ivans Stupaks. "... marodierisms ir viena no galvenajām pazīmēm, ka, visticamāk, viņi no turienes vāksies ārā...", viņš atzīmēja.

Pēc viņa teiktā, Krievijas Federācija kopš pagājušās vasaras aktīvi nodarbojas ar rūpniecisko spiegošanu atomelektrostacijas teritorijā.

"... Krievijas Federācija šīs atomelektrostacijas teritorijā jau kopš pagājušās vasaras aktīvi nodarbojas ar rūpniecisko spiegošanu, tostarp ... degvielas komplekti, ja nemaldos, ir ražoti ASV, stacija tika ieņemta, lai piekļūtu tehnoloģijām...”, stāstīja Stupaks.

21:57 "Vāgner" grupas vadītājs Jevgeņijs Prigožins ieguvis finansiālu atbalstu no "Rosņeftj" vadības. Kā vēsta telegrammas kanāls "We Can Explain", Prigožins tādējādi atradis iespēju finansēt savas kara aktivitātes .

Pagājušajā nedēļā "Vāgner" vadītājs neformāli tikās ar "Rosņeftj" vadītāju Igoru Sečinu. Naftas kompānijas vadībai tuvs avots sacīja, ka šīs sarunas rezultāts bijis "norādījums sniegt finansiālu atbalstu Prigožina struktūrām".

21:06 Prezidents Volodimirs Zelenskis skaidroja Bahmutas nozīmi Doņeckas apgabalā un to, kāpēc Ukrainas militārpersonas turpina aizstāvēt pilsētu-cietoksni. Ja okupantiem izdosies ieņemt Bahmutu, Krievijai pavērsies ceļš uz citām pilsētām.

"Saprotam, ka pēc Bahmutas viņi varētu doties tālāk. Varētu doties uz Kramatorsku, var doties uz Slavjansku, krieviem būtu atvērts ceļš uz citām Ukrainas pilsētām, Doņeckas virzienā. Tāpēc mūsu puiši tur stāv ,» intervijā CNN skaidroja Zelenskis.

Prezidents norādīja, ka Bahmutas aizstāvēšana ir Ukrainas taktisks lēmums. Tajā pašā laikā krievu okupantu motīvi ir pavisam citi.

20:27 Rietumu izlūkdienestu vērtējumā Krievija kaujās par Bahmutu pēdējos mēnešos zaudējusi 20 līdz 30 tūkstošus algotņu grupējama "Vagner" kaujinieku, un aptuveni trešdaļa no viņiem varētu būt nogalināti.

Par to otrdien medijiem paziņojusi kāda augsta ranga Rietumu amatpersona, vēsta britu izdevums "The i Paper".

Pēc amatpersonas teiktā, Rietumi redz arvien vairāk pierādījumu tam, ka krievu obligātā dienesta karavīri atsakās doties kaujās citos karstajos punktos gar frontes līniju, jo īpaši pie Vuhledaras, kur "katru dienu tiek nogalināti vai ievainoti simtiem krievu karavīru".

Tāpat Rietumu amatpersonas uzskata, ka "Vagner" izsīkst rezerves, jo Krievijas cietumos, kur tiek vervēti kaujinieki, sāk samazināties militārā vecuma vīriešu skaits.

"Vagner" kaujinieku vidū mirstība ir ievērojami augstāka nekā Krievijas bruņotajos spēkos. Bahmutā krieviem nav veicies un tur redzams tiešām liels bojāgājušo skaits, rēķinot uz iegūto teritorijas lielumu, norādīja Rietumu amatpersona, piebilstot, ka Krievijas armija ir patiešām sliktā stāvoklī.

Amatpersona sacīja, ka tās rīcībā nav skaitlisku datu par Ukrainas zaudējumiem, taču tie ir ievērojami mazāki nekā Krievijai. Tāpat, pēc amatpersonas teiktā, Rietumi par pareizu uzskata Kijivas lēmumu turpināt aizstāvēt "pilsētu, kas nav taktiski svarīga".

"Viņi tur nogalina daudz krievu. Tas varētu turpināties vēl mēnesi, vai arī Ukraina varētu nolemt atkāpties no pilsētas," sacīja amatpersona.

NATO izlūki Krievijas puses zaudējumus kaujās par Bahmutu vērtē kā piecas reizes lielākus nekā Ukrainas zaudējumi. Tajā pašā laikā britu izlūkdienesti norāda, ka cīņa par Bahmutu turpina izsūkt spēkus gan ukraiņu aizstāvjiem, gan krievu iebrucējiem.

20:11 Ukrainas aizsardzības spēki atvairījuši kārtējo iebrucēju uzbrukumu Bahmutas apgabalā un vairākās citās Donbasa apdzīvotās vietās.

Par to ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. Tiek atzīmēts, ka galvenie ienaidnieka centieni joprojām ir vērsti uz uzbrukuma operāciju veikšanu Kupjanskas, Limanskas, Bahmutska, Avdejevska un Minera virzienos.

Krievijas iebrucēji turpina neveiksmīgās uzbrukuma operācijas Doņeckas apgabala Orehovas-Vasiļjevkas, Dubovo-Vasiļjevkas, Bahmutas, Kamenkas, Avdejevkas un Marinkas apgabalos.

18:50 Polija šonedēļ nosūtīs Ukrainai desmit tankus "Leopard 2", otrdien paziņojis Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

Polija ir apsolījusi piegādāt Ukrainai 14 Vācijā ražotos tankus "Leopard 2", no kuriem četri tika piegādāti jau februāra beigās.

Blaščaks arī paziņoja, ka Polija izveidos servisa centru Ukrainā izmantoto tanku apkalpošanai.

"Mēs esam gatavi atvērt servisa centru Polijā, kas remontēs un apkalpos Ukrainai piegādātos "Leopard" tankus," paziņoja ministrs, piebilstot, ka apspriedīs šo jautājumu ar Vācijas kolēģi Borisu Pistoriusu.

"Pamatproblēma, ko mēs apspriedīsim, ir "Leopard" tanku rezerves daļu zemā pieejamība," norādīja Blaščaks.

"Es sagaidu no ministra Pistoriusa, ka viņš ietekmēs Vācijas rūpniecību, lai tiek piegādātas "Leopard" rezerves daļas," viņš piebilda.

Polija aktīvi atbalstīja ideju par "Leopard 2" piegādi Ukrainai. Vācija sākotnēji pretojās šai idejai, bet šogad piekrita pati piegādāt Ukrainai tankus un deva atļauju arī citām valstīm nosūtīt Ukrainai šos Vācijā ražotos tankus.

18:00. 7.martā sarunu procesa rezultātā notika kārtējā sagūstīto militārpersonu apmaiņa starp Ukrainu un Krieviju, Kijeva atgrieza 130 aizstāvjus, krievi dabūja 90 okupantus, vēsta pravda.com.ua.

17:15. Vīrietis, ko augstasinīgi nogalināja krievu okupanti un pirms nāves izteica vārdus "Slava Ukrainai," ir 30. atsevišķās mehanizētās brigādes karavīrs Timofejs Šadura, liecina sākotnējā informācija. Viņš kopš 2023. gada 3. februāra tika uzskatīts par pazudušu pēc militārām operācijām netālu no Bahmutas pilsētas. Vīrietis tika mobilizēts 2022. gada decembrī.

16:21. Pateicoties Polijai, Ukraina jau saņēmusi pirmās raķešu sistēmas "Patriot" un tankus "Leopard", otrdien pavēstīja Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

15:00. Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis vizītes laikā Savienotajās Valstīs pirmdien ticies ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu, un abas amatpersonas solījušas turpināt atbalstu Ukrainai un ekonomiskās sankcijas Krievijai par tās iebrukumu Ukrainā.

13:53. Nedrīkst ļaut Krievijai izmantot pārtiku kā ieroci, uzsvēra Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Gunda Reire, piedaloties ANO konferences Dohā, Katarā, plenārsēdē. ĀM parlamentārā sekretāre vērsa uzmanību, ka Latvija atbalsta Melnās jūras graudu iniciatīvu un Ukrainas prezidenta programmu "Graudi no Ukrainas", kas piegādā pārtiku no Ukrainas arī vismazāk attīstītajām valstīm.

12.53. Portāls pravda.com.ua. ziņo, ka kopš Krievijas uzsāktā kara Ukrainā dzīvību zaudējuši 464 bērni, tai skaitā 931 ticis ievainots.

12.16. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā bezvēsts pazuduši 365 ukraiņu bērni, informē pravda.com.ua

11.00. Kopumā jau 30 valstis ir paudušas atbalstu par nepieciešamību izveidot īpašu tribunālu Krievijas agresijas noziegumu izmeklēšanai. Kā pēdējā savu atbalstu paudusi Grieķija, ziņo pravda.com.ua.

10.04. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 154 830 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1060 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3432 tankus, 6714 bruņutransportierus, 2456 lielgabalus, 488 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 253 zenītartilērijas iekārtas, 303 lidmašīnas, 289 helikopterus, 2095 bezpilota lidaparātus, 873 spārnotās raķetes, 5323 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 236 specializētās tehnikas vienības.

09.04. Kaujā par Doneckas apgabala Bahmutu Krievija var zaudēt būtisku algotņu grupējama "Vagner" elites vienību daļu, uzskata ASV Kara studiju institūta analītiķi. To varētu sekmēt Krievijas armijas neizdevīgais izvietojums pie pilsētas, kas Ukrainas karaspēkam rada iespēju iznīcināt krievu dzīvo spēku lielā skaitā. Krievijas karaspēks tuvākajā laikā nespēs aplenkt Bahmutu, neciešot pamatīgus zaudējumus, secinājuši ASV domnīcas analītiķi.

08.38. Prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien apsolīja, ka Ukraina atradīs vainīgos par neapbruņota ukraiņu karavīra nogalināšanu. Viņa komentāri pirmdien bija atbilde uz video, kurā redzams, kā kaujinieki nošauj neapbruņotu karavīru Ukrainas formas tērpā. "Šodien tika izplatīts video, kurā redzams, kā okupanti nežēlīgi nogalina karotāju, kurš drosmīgi teica viņiem sejā: "Slava Ukrainai!" videouzrunā sacīja Zelenskis. "Es vēlos, lai mēs visi vienoti atbildam uz viņa vārdiem: "Slava varonim! Slava varoņiem! Slava Ukrainai!" Mēs atradīsim slepkavas."

08.02. Tuvākajā laikā izšķirsies, kam piederēs Bahmuta, intervijā Latvijas Radio sacīja Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš. Viņš atzīmēja, ka Bahmuta abām karojošajām pusēm ir svarīga gan emocionāli, gan taktiski. Ukraiņiem pilsētas aizstāvēšana deva laiku sakārtot aizsardzību Slavjanskā un Kramatorskā. Slaidiņa ieskatā krieviem kauja par Bahmutu sasniedza savu kulmināciju, frontei pievilktas papildu rezerves. "Var droši teikt, ka tuvākajā laikā izšķirsies, kam piederēs šī pilsēta," prognozēja virsnieks.

07.08. Lielbritānijas munīcijas krājumi Ukrainas kara dēļ ir samazinājušies līdz "bīstami zemam līmenim", radot risku Lielbritānijas nacionālajai drošībai, un to atjaunošana pēc kara var ilgt vismaz 10 gadus, brīdināja britu likumdevēji.

05.23. Bahmutas pilsētas aizsardzība ir sasniegusi nospraustos mērķus un kļuvusi par Ukrainas armijas lielu stratēģisku panākumu, pirmdienas vakarā paziņoja Ukrainas Prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

Viņš sacīja, ka Ukrainai bija nepieciešams iegūt laiku un nodarīt smagus zaudējumus Krievijas armijai. Militārie resori ar prezidenta Volodimira Zelenska ziņu izstrādāja stratēģiju, saskaņā ar kuru Bahmutas rajona aizsardzība bija prioritārs uzdevums.

03.10. Šveices parlamenta augšpalāta Kantonu padome pirmdien pēc stundām ilgām debatēm noraidīja priekšlikumu atļaut ieroču reeksportu, kas paredzētu Šveices ražota bruņojuma piešķiršanu Ukrainai.

00.10 Kaujās par Bahmutu Doņeckas apgabalā Krievijas okupācijas spēki zaudējuši vismaz piecas reizes vairāk militāro spēku nekā Ukraina. To norādīja NATO amatpersona, sakot, ka attiecība pieci pret vienu ir aplēse, kas balstīta uz alianses izlūkošanas informāciju.

Kā ziņo CNN, NATO amatpersona šādu informāciju sniedza, vēloties palikt anonīma, jo ir aizliegts apspriest izlūkošanas datus. Vienlaikus tiek uzsvērts, ka, neskatoties uz šo koeficientu, Ukraina, aizstāvot pilsētu, cieš ievērojamus zaudējumus.

Tiek atzīmēts, ka Ukrainas amatpersonas vairākkārt ir paziņojušas, ka Aizsardzības spēki nodara Krievijai lielus zaudējumus ienaidnieka mēģinājumos uzbrukt Bahmutai.

Pasaulē

Polija "nepiekāpsies" Volīnijas slaktiņa jautājumā, jo Polijas pilsoņu cienīga apbedīšana ir nevis politiska prasība, bet kristīgs pienākums, paziņoja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis tiešsaistes jautājumu un atbilžu sesija sociālajos medijos.

Svarīgākais