Radusies spriedze starp Poliju un Vāciju saistībā ar palīdzību Ukrainai

© Scanpicx

Kamēr NATO sabiedrotie demonstrē vienotību, atbalstot Ukrainu, plaisa starp Vāciju un Poliju var apdraudēt kopīgos centienus palīdzēt Ukrainai, raksta portāls "Bloomberg".

Polijas un Vācijas politiķi apsūdz viens otru par ieroču piegādēm Ukrainai. Pieaugošā spriedze starp kaimiņvalstīm var iedragāt Rietumu kopīgos centienus sniegt Ukrainai militāro palīdzību, raksta Bloomberg.

Pēdējā laikā Polijas līderi nelaiž garām iespēju apsūdzēt Berlīni par aizkavēšanos ar tanku nosūtīšanu uz fronti Ukrainā.

"Galvenā atbildība gulstas uz Vācijas Federatīvo Republiku, galveno šo tanku ražotāju. Mēs tik ilgi esam mudinājuši Vācijas pusi pievienoties tanku koalīcijā un piegādāt ne tikai tankus, bet arī rezerves daļas," sacīja A. Duda.

Vācijas puse savukārt apgalvo, ka arsenālā vairs nav tanku Leopard 2 A4, un arī vācu armijai tiem nav detaļu.

Polijai un Vācijai nav vienprātības arī citos jautājumos. Piemēram, Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks paziņoja, ka Vācijas enerģētikas politika dod Krievijai miljardus dolāru.

Domstarpības rodas neilgi pirms Polijas vēlēšanām, kas, visticamāk, notiks oktobrī. Kā norāda Bloomberg avots, Vācijas kanclera Olafa Šolca valdība ir pārliecināta, ka spriedze ir saistīta ar vēlēšanām, un cer, ka pēc vēlēšanu kampaņas situācija normalizēsies.

Taču tajā pašā laikā Berlīnes amatpersonas uzstāj, ka, neskaitot strīdus par tankiem un ieročiem, divpusējā sadarbība notiek.

Pasaulē

No šodienas līdz mēneša beigām daudzviet pasaulē debesīs būs labi redzama spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta, un Latvijā tā būs novērojama ar neapbruņotu aci vakaros no plkst.19 zemu pie horizonta rietumu, vēlāk dienvidrietumu pusē,  informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Svarīgākais