Ukrainas kara 375. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:13]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 5.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:13. Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas specvienība "Kraken" paziņoja, ka ar kamikadzes bezpilota lidaparāta palīdzību iznīcinājusi autonomo skatu torni "Grenadier" Brjanskas apgabalā Krievijā, ziņo portāls "Pravda".

20:30. Krievu propagandists Volodimirs Solovjovs apgalvo, ka nokļuvis apšaudē, apmeklējot Krievijas bruņoto spēku 155. jūras kājnieku brigādes atrašanās vietu netālu no Vugledaras Doņeckas apgabalā, ziņo portāls "Pravda", atsaucoties uz "TASS".

19:10. Vācijas kanclers Olafs Šolcs sacījis, ka Krievijas preizdents Vladimirs Putins ir atbildīgs par Ukrainas kara izbeigšanu. "Manuprāt, Putinam ir jāsaprot, ka viņam nekas neizdosies ar savu iebrukumu un imperiālistisko agresiju un ka viņam ir jāizved karaspēks. Tas ir sarunu pamats," viņš sacīja intervijā "CNN".

18:04. Polijas prezidents Andžejs Duda paziņoja, ka Krievijas agresijai pret Ukrainu ir neokoloniāls raksturs un Krievija plāno Ukrainu ekspluatēt ekonomiski, informē "Polijas radio".

17:23. Svētdien Harkivas apgabala Budarku ciemā krievu artilērijas apšaudes rezultātā gāja bojā vīrs un sieva, kuru automašīnai trāpīja šāviņš, ziņo Harkivas apgabala prokuratūra.

16:54. Nepieciešams izveidot starptautisku tribunālu ANO paspārnē, kas nodrošinātu Krievijas atbildību par agresijas karu pret Ukrainu, Ļvivā notiekošajā starptautiskajā konferencē "Vienoti taisnīgumam" uzsvēra Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta Preses dienestā, Levits konferencē vērsa uzmanību uz to, ka starptautiskās tiesības aizliedz agresīvu karu, taču patlaban nav neviena starptautiskā tiesa, kuras kompetencē būtu iztiesāt konkrēto Krievijas agresiju pret Ukrainu.

16:06. Eiropas Savienība vēlas, lai valstis, kas neietilpst blokā, pievienotos centieniem kolektīvi iepirkt munīciju, ziņo portāls "Politico".

15:48. 2. martā Krievijas raķešu uzbrukumā piecstāvu ēkai Zaporožjā gāja bojā ģimene ar viņu 8 mēnešus veco meitiņu.

14:37. Ukrainas speciālo uzdevumu vienība "Kraken" demonstrē savā bruņojumā nonākušo Horvātija ražoto granātmetēju, ziņo portāls "Pravda".

14:01. Krievijas karavīriem svētdien no mīnmetējiem apšaudot dzīvojamo māju Hersonas apgabala Poņativkas ciemā, nogalināti trīs cilvēki - sieviete un divi bērni, pavēstījis Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks. "Zaudējuši dzīvību sieviete un divi bērni," saziņas platformā "Telegram" ierakstījis Jermaks.

12:59. Divi ukraiņu piloti šobrīd atrodas ASV, lai mācītos vadīt uzbrukuma lidmašīnu, tostarp iznīcinātājus F-16, kuriem viņi trenēsies simulatoros, ziņo "NBC".

12:03. Evakuējot ievainotos, netālu no Bahmutas nomira 29 gadus veca feldšere. Janas Rihļickas vecāki atteicās vākt līdzekļus sev un aicināja visus, kas bija gatavi ziedot viņu meitas piemiņai, novirzīt ziedojumus bruņoto spēku vajadzībām, ziņo portāls "Pravda".

11:14. Krievu okupanti vakarā un no rīta apšaudīja Harkivas apgabala Kupjansku, kā rezultātā no šāviena gāja bojā 65 gadus vecs vīrietis un ievainota tika grūtniece, ziņo portāls "Pravda".

10:46. Rietumvalstīm jāpiegādā iznīcinātāji Ukrainai, intervijā Vācijas žurnālam "Der Spiegel" norādījis Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). "Neredzu iemeslu, kādēļ Rietumi nevarētu piegādāt iznīcinātājlidmašīnas. Ja ukraiņiem vajadzīgi iznīcinātāji, viņiem tie jāsaņem," uzsvēris Kariņš. "Iznīcinātāju piegāde ir tikai laika jautājums," sacījis premjers.

10:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 153 120 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 930 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējuši 3414 tankus, 6692 bruņutransportierus, 2426 lielgabalus, 488 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 248 zenītartilērijas iekārtas, 302 lidmašīnas, 289 helikopterus, 2071 bezpilota lidaparātu, 873 spārnotās raķetes, 5299 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 232 specializētās tehnikas vienības.

09:01. Krievijas raķetes triecienā, kas naktī uz ceturtdienu sagrāva piecstāvu dzīvojamo ēku Zaporižjā, nogalināto skaits pieaudzis līdz 13 cilvēkiem, svētdien paziņoja Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienests. Sestdienas vakarā tika ziņots par 11 upuriem. Starp nogalinātajiem ir astoņus mēnešus veca meitenīte. Glābēji svētdien turpina darbu. Komunālie dienesti jau aizveduši vairāk nekā 850 tonnas šīs ēkas gruvešu. Noskaidrots, ka mājai trāpījusi zenītraķete S-300.

07:46. Okupētajā pilsētā Nova Kahovkā Hersonas apgabalā iebrucēji pilsētas dzīvojamajos kvartālos izvieto pretgaisa aizsardzības aprīkojumu, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

04:30. Krievijas iebrucēji Bahmutā Doņeckas apgabalā nogalināja vēl divus civiliedzīvotājus, ziņoja apgabala vadītājs Pavlo Kiriļenko.

00:10. Ukraina saņems no Lielbritānijas divreiz vairāk Challenger 2 tanku, nekā sākotnēji tika solīts, vēsta pravda.com.ua.

Pasaulē

No šodienas līdz mēneša beigām daudzviet pasaulē debesīs būs labi redzama spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta, un Latvijā tā būs novērojama ar neapbruņotu aci vakaros no plkst.19 zemu pie horizonta rietumu, vēlāk dienvidrietumu pusē,  informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Svarīgākais