Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Starptautiskajā kosmosa stacijā ieradusies jauna astronautu komanda

© Scanpicx

Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) piektdien ieradušies divi ASV astronauti, Krievijas kosmonauts un Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) astronauts.

Komanda devās ceļā ceturtdien ar ASV privātā uzņēmuma "SpaceX" kosmosa kuģi "Crew Dragon" plkst.7.34 pēc Latvijas laika no Kenedija Kosmosa centra Floridas štatā un SKS ieradās piektdien plkst.8.40 pēc Latvijas laika.

Pietauvošanos SKS nedaudz aizkavējās bojāta sensora dēļ. Kamēr kļūda tika novērsta, kosmosa kuģis gaidīja aptuveni 20 metrus no SKS.

Komandu veido ASV astronauti Stīvens Bouens un Vorens Hoburgs, Krievijas kosmonauts Andrejs Fedjajevs un AAE astronauts Sultāns al Nijadi.

Plānots, ka SKS nākamo sešu mēnešu laikā viņi veiks vairāk nekā 200 eksperimentus un tehnoloģiju izmēģinājumus.

Hoburgam, Fedjajevam un al Nijadi šis ir pirmais lidojums kosmosā, bet Bouenam jau ceturtais.

SKS viņi satiks savus kolēģus Sergeju Prokopjevu, Dmitriju Peteļinu, Franku Rubio, Nikolu Aunapu-Mannu, Džošu Kasadu, Koiči Vakatu un Annu Kikinu.

Igauņu izcelsmes amerikāņu astronaute Aunapu-Manna, ASV astronauts Kasada, japāņu astronauts Vakata un krievu kosmonaute Kikina pēc pāris dienām plāno atgriezties uz Zemes.

Kosmonautu Prokopjeva, Peteļina un amerikāņu astronauta Rubio atgriešanās uz Zemes atlikta, jo kosmosa kuģī "Sojuz", kas nogādāja viņus SKS septembrī, tika konstatēta dzesēšanas šķidruma noplūde.

Nedēļas nogalē SKS ieradās cits kosmosa kuģis, kas aizstās "Sojuz", un komanda, visticamāk, atgriezīsies uz Zemes tikai septembrī, nevis martā, kā bija sākotnēji plānots.