Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ASV aizturēti divi amerikāņi un apsūdzēti par aviācijas tehnoloģijas nodošanu Krievijai

© Pixabay

ASV pilsētā Kanzassitijā ceturtdien tika aizturēti divi amerikāņi, kas apsūdzēti shēmā ar nodomu nosūtīt ar aviāciju saistītu tehnoloģiju Krievijai, pārkāpjot ASV eksporta kontroli.

59 gadus vecais Sirils Bujanovskis un 55 gadus vecais Daglass Robertsons tiek apsūdzēti sazvērestībā ar mērķi apiet ASV eksporta likumus, nosūtot avioniku klientiem visā pasaulē, kuri izmanto Krievijā būvētus lidaparātus. Apsūdzība tika izvirzīta ASV apgabaltiesā Kanzasas štatā.

Abi amerikāņi remontēja un piegādāja tehniku no savas firmas "KanRus Trading Company", sniedzot nepatiesu informāciju par eksportu. Viltotā pavadzīmē Vācija bija norādīta kā galamērķis remontētajam aprīkojumam, lai gan uzlīmē kā adresāts bija norādīts Krievijas Federālais drošības dienests (FDD).

ASV varas iestādes 2022.gada 28.februārī apturēja avionikas sūtījumu un ASV Tirdzniecības ministrija paziņoja Bujanovskim un Robertsonam, ka viņiem ir vajadzīga licence šī aprīkojuma eksportam. No maija līdz jūlijam viņi nelikumīgi sūtīja šo tehniku caur Armēniju un Kipru.

Aizturētie tiek apsūdzēti sazvērestībā, kontrolējamu preču eksportēšanā bez licences, eksporta informācijas viltošanā un nesniegšanā, un preču kontrabandā, pārkāpjot ASV likumus.

Ja Bujanovskis un Robertsons tiks atzīti par vainīgiem, viņiem var draudēt cietumsods līdz 20 gadiem par katru apsūdzības kontrabandā punktu.

Avionika ietver sakaru, navigācijas, lidojuma kontroles un draudu noteikšanas sistēmas, ar kurām ir aprīkotas lidmašīnas.

Par Bujanovska un Robertsona aizturēšanu ceturtdien paziņoja ASV Tirdzniecības ministrijas amatpersona Metjū Akselrods, piedaloties Amerikas Advokātu asociācijas pasākumā Maiami.

ASV noteica papildu ierobežojumus avionikas eksportam pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā pagājušajā gadā. Tika noteikta un paplašināta arī citu preču eksporta kontrole, vēršoties pret Krievijas aizsardzības, aeronautikas un jūrniecības, naftas pārstrādes, rūpniecības un tirdzniecības, un luksusa preču nozarēm.