Ukrainas kara 373. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:39]

© Scanpicx

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 3.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.39. Serbija piektdien noliedza, ka tā būtu eksportējusi bruņojumu uz Ukrainu, ar šo noliegumu nākot klajā pēc tam, kad Maskava bija pieprasījusi Belgradai paskaidrot, vai tā Ukrainai piegādājusi tūkstošiem raķešu.

Kopš kara sākuma Ukrainā Serbijai nekādus ieročus nav eksportējusi uz nevienu konflikta pusi, apliecināja Serbijas ārlietu ministrs Ivica Dačičs.

20:19. ASV noteikušas sankcijas un vīzu ierobežojumus piecām Krievijas amatpersonām un lieciniekam ekspertam, kas ir iesaistīti opozicionāra Vladimira Kara-Murzas ieslodzīšanā cietumā.

Opozicionārs atrodas ieslodzījumā kopš aprīļa, jo viņš nosodīja Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

Viņam draud vairāk nekā 30 gadi cietumā.

19:03. Ukrainas projekta "Gribu dzīvot!" pusgada darbības laikā par iespējām padodies gūstā vērsušies gandrīz 10 000 cilvēku no Krievijas un okupētajām Ukrainas teritorijām, paziņojis Ukrainas Gūstekņu jautājumu koordinācijas štābs.

18:11. "Krievi šo lēno uzbrukumu sāka pirms sešiem mēnešiem, un mēs to izturam sešus mēnešus. Krievu zaudējumi katru dienu ir 500 kritušo un ievainoto," sacīja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

17:00. Krievija turpina uzbrukumu Bahmutai, ciešot smagus zaudējumus, intervijā vācu laikrakstam "Bild" sacīja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs, norādot, ka pie Bahmutas kritušo un ievainoto Krievijas karavīru skaits katru dienu sasniedz aptuveni 500.

15:55. "Es gribu dzīvot": gandrīz 10 tūkstoši Krievijas militārpersonu lūdz, lai viņi tiktu sagūstīti, vēsta pravda.com.ua.

14:17. Krievija jāsauc pie visaptverošas atbildības par pastrādātajiem agresijas noziegumiem pret Ukrainu, to, piedaloties Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) pastāvīgās komitejas sēdē Hāgā, Nīderlandē, sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV). "Mums jāmācās no vēstures un jāstājas pretī agresijai ar izlēmību un spēku, un kā demokrātiskai organizācijai jāizmanto visas iespējas, lai Krieviju sauktu pie visaptverošas atbildības par tās pastrādātajiem agresijas noziegumiem pret Ukrainu," par Latvijas delegācijas vadītājas pausto aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

13:00. Vācija vēlas atpirkt no Šveices 40 gadus vecus tankus "Leopard 2", lai ar tiem aizstātu tos tankus, kas nosūtīti Ukrainai.

11:58. Krievu iebrucēji mainīja karadarbības taktiku ap Bahmutu, koncentrējot savus spēkus uz aizsardzības spēku izspiešanu no pilsētas un uz laiku atsakoties no mēģinājumiem to ielenkt, ziņo ISW.

11:12. Maskava pieprasījusi no Belgradas oficiālu paskaidrojumu par mediju ziņoto, ka Serbija piegādājusi raķetes Ukrainai.Krievijas ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova ceturtdien paziņoja, ka Maskava ir dziļi nobažījusies par Krievijas un Serbijas mediju ziņoto.

"Mēs sekojam šim stāstam. Ienākošā informācija ir radījusi visdziļākās bažas. Tas ir pārāk nopietns jautājums, tai skaitā no Krievijas un Serbijas attiecību viedokļa, lai šobrīd reaģētu pēc būtības, ir jāpaļaujas uz faktiem," teikts ministrijas mājaslapā ievietotajā paziņojumā.

10:44. Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs pauda pārliecību, ka Rietumvalstis galu galā izlems nodrošināt Kijevu ar iznīcinātājiem, raksta portāls "Bild".

10:02. Tehnoloģisku ierobežojumu un Rietumu sankciju dēļ Krievija, īstenojot pilna mēroga agresiju Ukrainā, visticamāk, nespēs pietiekamā mērogā izmantot savus jaunos militāros sasniegumus, uzskata britu izlūkdienesti.

09:28. Šodien gaisa trauksme vispirms atskanēja galvaspilsētā un ātri izplatījās visā Ukrainas teritorijā. Parasti tas notiek, kad paceļas Krievijas iznīcinātājs MiG-31K, kas var pārvadāt hiperskaņas raķeti Kinjal, ziņo portāls "Pravda".

08:46. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 151 370 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 765 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3405 tankus, 6673 bruņutransportierus, 2402 lielgabalus, 484 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 247 zenītartilērijas iekārtas, 301 lidmašīnu, 289 helikopterus, 2061 bezpilota lidaparātu, 873 spārnotās raķetes, 5281 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 230 specializētās tehnikas vienības.

08:16. 2. martā Ukrainas aizsardzības spēki atvairīja vairāk nekā 85 ienaidnieka uzbrukumus 5 virzienos, ziņo Ukrainas ģenerālštābs.

07:54. Sagrābtajās Ukrainas teritorijās krievi izveidojuši vismaz 20 spīdzināšanas kameras, kas ir daļa no pārdomātas Krievijas stratēģijas ukraiņu identitātes iznīcināšanai, apgalvo Ukrainas un starptautiskie juristi. Šādas spīdzināšanas kameras īpaši darbojās Hersonā, ziņo "CNN".

07:03. ASV pilsētā Kanzassitijā ceturtdien tika aizturēti divi amerikāņi, kas apsūdzēti shēmā ar nodomu nosūtīt ar aviāciju saistītu tehnoloģiju Krievijai, pārkāpjot ASV eksporta kontroli.

59 gadus vecais Sirils Bujanovskis un 55 gadus vecais Daglass Robertsons tiek apsūdzēti sazvērestībā ar mērķi apiet ASV eksporta likumus, nosūtot avioniku klientiem visā pasaulē, kuri izmanto Krievijā būvētus lidaparātus. Apsūdzība tika izvirzīta ASV apgabaltiesā Kanzasas štatā.

05:33. Šodien atbalsta iniciatīva "Brīva Ukraina Eiropā" uz Ukrainu nosūtīs palīdzības kravu armijai vairāk nekā 100 000 eiro vērtībā, aģentūru LETA informēja atbalsta iniciatīvas "Brīva Ukraina Eiropā" pārstāvji.

Atbalsta iniciatīva "Brīva Ukraina Eiropā" ar vietējo uzņēmēju un privāto ziedotāju palīdzību ir sarūpējuši lielapjoma sūtījumu, kurā ietilpst pirmās nepieciešamības preces, ko ir pieprasījušas Ukrainas armijas vienības.

03:46. ASV nesniedz Ukrainai izlūkošanas datus par mērķiem Krievijas teritorijā, ceturtdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrija (Pentagons), nosaucot Krievijas izteiktās apsūdzības par ''blēņām".

Maskava iepriekš apsūdzēja Rietumus par tiešu līdzdalību mēģinājumos dot triecienu tās stratēģiskajām aviobāzēm. Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs paziņoja, ka Ukraina bez ASV palīdzības nespētu ar droniem uzbrukt Krievijas infrastruktūrai.

00:10. Ceturtdien prezidentam Volodimiram Zelenskim bija pirmā telefonsaruna ar jaunievēlēto Šveices Federālās padomes vadītāju Alēnu Bersi, par kuru Zelenskis informeja vietnē "Twitter".

Pasaulē

No šodienas līdz mēneša beigām daudzviet pasaulē debesīs būs labi redzama spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta, un Latvijā tā būs novērojama ar neapbruņotu aci vakaros no plkst.19 zemu pie horizonta rietumu, vēlāk dienvidrietumu pusē,  informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Svarīgākais