Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Itālijas ekspremjers pakļauts izmeklēšanai par bezdarbību Covid-19 uzliesmojuma laikā

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Bijušais Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte ir pakļauts tiesiskai izmeklēšanai par viņa valdības reakciju uz Covid-19 uzliesmojumu 2020.gada sākumā, trešdien ziņoja Itālijas mediji.

Prokurori Bergamo pilsētā, kas bija viens no epicentriem koronavīrusa uzliesmojumā Eiropā, ir vērsušies pret Konti, noslēdzot savu trīs gadus ilgušo izmeklēšanu.

Konte, kurš tagad ir populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) vadītājs, bija Itālijas premjerministrs no 2018. līdz 2021.gadam. Viņa valdība pārraudzīja sākotnējos pasākumus, kas tika veikti, mēģinot apturēt Covid-19 izplatīšanos.

Izmeklēšanas miertiesnešiem ir aizdomas, ka Konte un viņa valdība pārāk zemu novērtēja Covid-19 infekciozitāti, lai gan toreiz pieejamie dati liecināja par koronavīrusa strauju izplatīšanos Bergamo un tās apkārtnē.

Viņi atzīmē, ka 2020.gada marta sākumā valdība neizveidoja "sarkano zonu" divās vissmagāk skartajās pašvaldībās Nembro un Alcano Lombardo, lai gan drošības spēki bija gatavi izolēt šo zonu no pārējās Itālijas teritorijas.

"Sarkanās zonas" jau 2020.gada februāra beigās bija izsludinātas apmēram 10 citās tuvējās pašvaldībās, tai skaitā Kodonjo pilsētā, kur tika konstatēts pirmais Covid-19 gadījums Itālijā.

Izmeklēšanai ir pakļauti arī toreizējās Kontes valdības veselības ministrs Roberto Speranca un Lombardijas reģiona prezidents Atilio Fontana.

Bergamo prokurori apgalvo, ka saskaņā ar zinātnisko ekspertu atzinumu agrāk noteiktas karantīnas būtu varējušas izglābt tūkstošiem cilvēku dzīvību.

Laikraksts "Il Corriere della Sera" un citi mediji citēja Kontes teikto, ka viņu "neuztrauc" šī izmeklēšana, jo viņa valdība "rīkojās ar vislielāko apņēmību un atbildību vienā no mūsu republikas vsgrūtākajiem brīžiem".

Amatpersonas nepietiekami ātrā rīcībā pret koronavīrusu ir vainotas arī citur. Janvārī Francijas augstākā tiesa noraidīja lietu pret bijušo veselības ministri Anjesu Buzinu, kas tika apsūdzēta "citu cilvēku dzīvību apdraudēšanā", sākotnēji pārāk zemu vērtējot Covid-19 nopietnību.