Ukrainas kara 372. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:47]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2.martā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:47. 2. marta vakarā Krievijas pilsētā Maskavas apgabalā Kolomnā atskanēja sprādziens. Pašlaik nav zināms, kas tieši noticis. Iedzīvotāji ziņo, ka tā skaņa bija dzirdama visā pilsētā un apgalvo, ka pirms sprādziena dzirdējuši svilpi: "Bija dzirdama svilpe, tad sprādziens."

22:11. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka 2. martā sasaucis štāba sanāksmi, kurā pārrunāja situāciju frontē un uzklausīja Ukrainas militāro spēku komandierus, GUR vadītāju Kirilu Budanovu un virspavēlnieku Valēriju Zalužniju.

21:18. Ukrainas aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Jusovs sacīja, ka Krievija pašlaik nevar ražot radaru lidmašīnas A-50, no kurām viena, iespējams, ir bojāta Baltkrievijas lidostā, ziņo portāls "Pravda".

20:43. Eiropas Savienības (ES) amatpersonas un bloka 27 valstu pārstāvji diskutē par plāniem piešķirt papildu miljardu eiro, kā arī izveidot kopīga iepirkuma shēmu, lai piegādātu haubiču artilērijas šāviņus, kas, kā norāda Ukraina, ir kritiski svarīgi, lai cīnītos pret valstī iebrukušo Krievijas armiju.

Prioritāte šobrīd ir garantēt ātru 155 milimetru šāviņu piegādi Ukrainas bruņotajiem spēkiem, sacīja ES amatpersona, kam ir nepastarpināta informācija par šo jautājumu.

19:57. Ukrainas ģenerālštābs ziņo, ka dažās Hersonas apgabala okupētās daļas apdzīvotās vietās ieradušies Krievijas FSB darbinieki, ienaidnieks pastiprināja filtrēšanas pasākumus Ukrainas dienvidos.

19:31. Ceturtdienas vakarā visā Ukrainā izsludināta gaisa trauksme, kas ilga aptuveni 15 minūtes, ziņo portāls "Pravda".

18:57. Ukrainas aviācija diennakts laikā veica 13 triecienus okupantu personāla un militārās tehnikas koncentrācijas zonām, bet raķešu un artilērijas vienības trāpīja vienai ienaidnieka munīcijas noliktavai, ziņo Ukrainas ģenerālštābs.

18:00. Krievijas armija Hersonas apgabalā ar dronu palīdzību uzbruka cilvēkiem, kuri gaidīja humāno palīdzību, kā rezultātā 9 no viņiem tika ievainoti, vēsta pravda.com.ua.

16:50. Polija plāno tuvākajās nedēļās piegādāt Ukrainai vēl vairākus tankus "Leopard 2", ceturtdien paziņoja Polijas valdības pārstāvis Pjotrs Millers. Kad tieši tanki tiks piegādāti, viņš neatklāja.

15:40. Atbildību par notikumiem Brjanskas apgabalā uzņēmies "Krievu brīvprātīgais korpuss", kas ir 2022.gada augustā izveidota krievu brīvprātīgo vienība, kura karo Ukrainas pusē. "Šobrīd visos interneta resursos var redzēt ziņas par "ukraiņu diversantu grupu", kas nogalināja bērnus, sagrāba ķīlniekus, bet tajā pašā laikā steidzīgi devās prom un tā tālāk," teikts "korpusa" paziņojumā viņu "Telegram" kanālā. "Tas viss ir Kremļa propagandistu meli. "Krievu brīvprātīgais korpuss" ieradās Brjanskas apgabalā, lai parādītu saviem tautiešiem, ka ir cerība, ka brīvi krievu cilvēki ar ieročiem rokās var cīnīties pret Putina režīmu," teikts paziņojumā. "Krievu brīvprātīgais korpuss" sola vēlāk izplatīt atspēkojuma filmu par savām gaitām. Tikmēr Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Jusovs paziņojis, ka notikumi Brjanskas apgabalā ir iekšēja konfrontācija starp Krievijas pilsoņiem. Pēc Jusova teiktā, cik ir zināms, tad "korpuss" necīnās pret civiliedzīvotājiem, bet tikai pret Putina režīmu un tiem, kas viņam kalpo.

14.25. Kopenhāgenas Mazā nāriņa, kas ir viena no slavenākajām Dānijas statujām, naktī uz ceturtdienu apķēpāta ar Krievijas karoga krāsām.

13.24. Saistībā ar uzbrukumu, kas it kā noticis vismaz vienam ciematam Brjanskas apgabalā netālu no robežas ar Ukrainu, Krievijā sasaukta Drošības padomes sēde, vēsta krievu mediji.

Kā ziņo izdevums "Verstka", atsaucoties uz kādu avotu drošības dienestos, Drošības padomes ārkārtas sēde jau notiek.

Tajā pašā laikā Kremļa propagandas radiostacija "Majak", atsaucoties uz avotiem Valsts domes vadībā, ziņo, ka diktators Vladimirs Putins Drošības padomes sēdi sasaucis "tuvāko stundu laikā".

12.45. Vācija un sabiedrotie ved sarunas ar Kijivu par nākotnes drošības garantijām, gatavojoties ilgtspējīgam mieram Ukrainā, ceturtdien paziņojis Vācijas kanclers Olafs Šolcs. "Mēs runājam ar Kijivu un citiem partneriem par nākotnes drošības garantijām Ukrainai," runā Vācijas parlamentā sacīja Šolcs. "Tomēr šādas drošības garantijas nāk ar pieņēmumu, ka Ukraina veiksmīgi aizstāv sevi šajā karā," uzsvēra Šolcs, piebilstot, ka Vācija turpinās atbalstīt Kijivu ar ieroču piegādēm.

12.37. Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs ziņo, ka Ukraina gatavojas mainīt savu stratēģisko plānu Krimas atbrīvošanai, vēsta pravda.com.ua.

11.36. Gada laikā kopš Krievijas iebrukuma Ukrainai kustība "Uzņēmēji mieram", kurā apvienojušies ap 200 Latvijas uzņēmēji, ir piesaistījusi ziedojumus vairāk nekā sešu miljonu eiro apmērā, informē "Uzņēmēji mieram" pārstāvji.

Vairāk nekā 70% no fonda "Uzņēmēji mieram" piesaistītajiem ziedojumiem ir veltīta Ukrainas karavīru aprīkojuma un ekipējuma sagādāšanai, lai palielinātu viņu cīņas spējas. Par ziedojumiem iegādātas vairāk nekā 130 automašīnas, 160 droni, 130 ģeneratori, 430 rācijas, 12 000 akumulatori, 1000 apavi un apģērbi, tāpat arī daudzi tūkstoši tonnu dažādu pārtikas produktu.

11.29. Krievijas raķešu triecienā naktī uz ceturtdienu Zaporižjā sagrauta piecstāvu dzīvojamā ēka un gājuši bojā vismaz četri cilvēki, pavēstījis pilsētas padomes sekretārs Anatolijs Kurtevs. Ēka ir gandrīz pilnībā sagrauta, un zem gruvešiem joprojām atrodas cilvēki. Noskaidrots, ka krievi izmantojuši zenītraķeti S-300. Līdz plkst.8 glābējiem izdevies atrast 11 cilvēkus.

10.50. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija prognozē, ka laikapstākļu pasliktināšanās Bahmutā, Ukrainas armijai sniegs vairākas priekšrocības, ziņo pravda.com.ua.

09.28. Puse šveiciešu atbalsta izmaiņas Šveices militārās neitralitātes politikā, lai atļautu trešajām valstīm piegādāt Ukrainai ieročus, kas ražoti Šveicē, liecina trešdien publiskota aptauja.

09.09. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 150 605 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 715 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3397 tankus, 6658 bruņutransportierus, 2398 lielgabalus, 480 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 247 zenītartilērijas iekārtas, 300 lidmašīnas, 288 helikopterus, 2058 bezpilota lidaparātus, 873 spārnotās raķetes, 5264 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 230 specializētās tehnikas vienības.

08.43. Latvijas finanšu iestādes no Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma līdz 2023.gada 24.februārim bija iesaldējušas 35 juridisko personu un sešu privātpersonu aktīvus aptuveni 81 miljona eiro apmērā, liecina Latvijas Bankas apkopotie dati.

08.04. Kanādas aktrise ar ukraiņu saknēm Ketrīna Vinnika ir kļuvusi par Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska uzsāktās globālās iniciatīvas Ukrainas atbalstam UNITED24 pirmo vēstnieci no Kanādas, teikts Zelenska paziņojumā viņa "Telegram" lapā.

Prezidents arī atzīmēja, ka "Ketrīna Vinnika ir pievienojusies virzienam "Ukrainas atjaunošana" un šajā platformā uzsāks līdzekļu vākšanu, lai atjaunotu vienu no 18 namiem Kijivas apgabalā".

07.13. Krievijas raķešu triecienā naktī uz ceturtdienu Zaporižjā sagrauta piecstāvu dzīvojamā ēka un gājuši bojā vismaz divi cilvēki, pavēstījis pilsētas padomes sekretārs Anatolijs Kurtevs. Ēka ir gandrīz pilnībā sagrauta, un zem gruvešiem joprojām atrodas cilvēki. Līdz plkst.5.45 glābējiem izdevies atrast deviņus cilvēkus, tajā skaitā kādu grūtnieci.

04.37. Ukrainas pretgaisa aizsardzība notriec 80% Krievijas palaisto raķešu, bet katrs uzbrukums tiek analizēts pretgaisa aizsardzības pilnveidošanai, paziņoja Ukrainas Apvienoto spēku pavēlnieks ģenerālleitnants Serhijs Najevs.

"Pašlaik notriekto raķešu īpatsvars ir ievērojami mainījies un līdzinās 80 procentiem. Retos gadījumos ir pat vairāk. Mūsu pretgaisa aizsardzības speciālisti ir kļuvuši profesionālāki un kompetentāki," sacīja Najevs.

00.10 Spānijas Aizsardzības ministrija šobrīd gatavo sešus kaujas tankus Leopard 2, kas tiks nosūtīti uz Ukrainu.

Saskaņā ar El Mundo teikto, tanki atrodas uzņēmēja Santa Barbara objektos Seviļā, kur pirms nosūtīšanas uz Ukrainu tiem tiek veikta 4. līmeņa - visrūpīgākā pārbaude. Kā atzīmē Aizsardzības ministrijā, "Leopard" 2A4 kaujas tanku sagatavošanai ekspluatācijas stadijā būs nepieciešams 4,1 miljons eiro.

Pasaulē

No šodienas līdz mēneša beigām daudzviet pasaulē debesīs būs labi redzama spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta, un Latvijā tā būs novērojama ar neapbruņotu aci vakaros no plkst.19 zemu pie horizonta rietumu, vēlāk dienvidrietumu pusē,  informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Svarīgākais