Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Video: Ukrainas Žurnālistu Savienības pārstāvis pamato, kāpēc Krievijas žurnālisti jāizolē no starptautiskajām profesionālajām organizācijām

© Ekrānuzņēmums

Iemeslus, kas noveduši pie nepieciešamības izolēt Krievijas žurnālistiku no pasaules, "Neatkarīgajai" raksturoja Ukrainas Žurnālistu Savienības pārstāvis Serhijs Šturheckis — viņa teikto oriģinālā klausieties videosižetā, bet tulkojumu lasiet apakšā zem video.

“Ziniet, draugi, notiek ne jau tikai karstā karadarbība ar artilēriju un haubicēm, bet arī tikpat karsta informatīvā karadarbība. Kad mēs redzam visus tos postījumus, ko Ukrainā nodara Krievija, tad mums jāatceras, ka tas pats attiecas arī uz viņu propagandistiem. Tādu rezolūciju apstiprinājusi arī Eiropas Žurnālistu Federācija. Tātad [propagandistu atzīšana par propagandistiem] ir mūsu vidē oficiāli pieņemts vērtējums. Izslēgšanai no profesionālajām organizācijām tagad pamats ir tas, ko viņi darīja aizvadītajā rudenī. Krievijas žurnālistu organizācija (kuru es gan uztveru kā propagandistu, noziegumu atbalstītāju un muldoņu savienību) izveidoja savas reģionālās struktūrvienības Zaporižžjas, Harkivas, Hersonas apgabalu ieņemtajās daļās. Ukrainas brīvie mediji un mūsu partnerorganizācijas citās valstīs tāpēc atkal sāka kustināt jau iepriekš uzstādīto jautājumu par Krievijas izslēgšanu no starptautiskajām žurnālistu organizācijām, no Starptautiskās Žurnālistu Federācijas, jo no Eiropas Žurnālistu Federācijas viņi paši jau bija izstājušies pirms diviem gadiem, jūtot, ka viņus tur izslēgs šā kā tā. Eiropas federācijas saietos kļuva vieglāk elpot, visi ar to bija apmierināti, izņemot varbūt vienīgi serbu delegāciju. Skaidrs, ka šīs organizācijas arī ir tāds kā pasaules modelis miniatūrā, notiekošais parāda kopējās tendences. Starptautiskajā federācijā jautājums nonāca pēc tam, kad [krievi] atvēra šīs četras filiāles okupētajos apgabalos, jo tas ir statūtu pārkāpums. Ko viņi darīja agrāk: piemēram, abhāzu žurnālistu organizācija ir Starptautiskās Žurnālistu Federācijas biedros, taču to vismaz neizveidoja krievi no Krievijas — abhāzu organizācija it kā darbojas patstāvīgi. […] Lai jūs saprastu, kas tā Krievijas organizācija ir: viņu Maskavas struktūrvienības sekretārs ir ģenerālis Konašenko, kurš ar savu muti slavina un novēl panākumus viņu “specoperācijai” un tiem, kas to īsteno. Ka tāds kara noziegumu atbalstītājs skaitās “žurnālists” un pat ir Krievijas žurnālistu organizācijas funkcionārs, pats par sevi parāda, kā to novērtēt! Skaidrs, ka Ukrainas Žurnālistu Savienība jau kopš 2014. gada teica, ka krievus vajag no visurienes izslēgt par vardarbības propagandu, bet tagad tas beidzot notiek! Vēl viņiem ir tāds “frontes žurnālists” Popovs, kuram pa šo laiku pašam pie krūts uzradies vesels “ikonostass” ar kara medaļām! Skaidrs, ka Starptautiskās Žurnālistu Federācijas kongresā mēs sākām virzīt šo izslēgšanas jautājumu. Daudzi kolēģi mūs atbalstīja, nosodošu rezolūciju atbalstīja gandrīz visas valstis, tikai četras balsoja pret. Tika atbalstīts jautājums par izslēgšanas procesa sākumu. Mēs atradām atbalstu arī, piemēram, starp tādām valstīm kā Meksika, Indonēzija. […] Krievijas izslēgšanu jo īpaši atbalsta Skandināvijas un Baltijas valstu žurnālistu savienības, kam ir tāda, sacīsim, asāka taisnīguma izjūta.”

Mēs jau rakstījām, ka pagājušonedēļ Starptautiskā Žurnālistu Federācija paziņoja — Krievijas organizācijas dalība tajā tika apturēta "par darbībām, kas ir pretrunā ar Federācijas principiem un uzdevumiem" ar Izpildkomitejas lēmumu, kurš stājies spēkā nekavējoties un paredz tālāku virzību uz pilnīgu izslēgšanu — tā paredz statūti un darbības principi. Tikai globālais kongress var lemt par kādas dalīborganizācijas izslēgšanu, taču izpildkomiteja pēc pilnvērtīgas izmeklēšanas var nolemt sākt šo procesu, ja divas trešdaļas no izpildkomitejas locekļiem ir par. Attiecīgais lēmums stājies spēkā nekavējoties. Pilna ziņa šeit.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums
no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

Par projekta "Ziņojums par stāvokli Ukrainā" saturu atbild SIA "Mediju nams".
#SIF_MAF2022

ZIŅOJUMS PAR STĀVOKLI UKRAINĀ: interneta raidījumu, reportāžu un mediju rakstu cikls par situāciju Ukrainā un ar to saistītajiem jautājumiem ziņu portālā “nra.lv” un drukātajā žurnālā “Vakara Ziņas”. Tas iekļaus regulāras reportāžas un video no pašas Ukrainas teritorijas un Ukrainas pierobežas, kā arī Latvijas. Tiks atspoguļota un analizēta karadarbība, Latvijas un citu valstu atbalsts, postījumu novēršana un mēģinājumi atjaunot mierīgu dzīvi, atbalsts bēgļiem, humānā un militārā palīdzība, kā arī analizēta ietekme uz situāciju Latvijā, tās ekonomiku un politiku.