Ukrainas kara 369. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:16]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 27.februārī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:16 Ukrainas Aizsardzības ministrija: Situācija frontē ir sarežģīta, Krievijas Federācija palielina uzbrukuma operāciju intensitāti.

19:39 Krievijas karaspēks palielina personāla skaitu un galvenos spēkus virza uzbrukumu operāciju veikšanai piecos virzienos.

Runa ir par Kupjanskas, Limanskas, Bahmutskas, Avdijevskas un Šahtjorskas virzieniem, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

Tiek atzīmēts, ka ienaidnieks veicis vairākas neveiksmīgas uzbrukuma operācijas Kupjanskas un Limanskas virzienos. Jo īpaši virzienā uz ciemiem Stelmakhovka, Nevskoje, Belogorovka Luhanskas apgabalā un Vijemka - Doņeckā. Krievi veica piecu Harkovas apgabala ciemu artilērijas apšaudes; trīs Luhanskā un vienu Doņeckā.

18:44 Šobrīd Ukrainas bruņotajos spēkos pret Krievijas agresoru cīnās vairāk nekā 10 tūkstoši Krimas iedzīvotāju. Tā paziņojis Ukrainas prezidenta pastāvīgā pārstāvja Krimas Autonomajā Republikā vietnieks Deniss Čistikovs, vēsta Ukrinform.

"Saskaņā ar Krimas veterānu padomes datiem vairāk nekā 10 000 Krimas iedzīvotāju cīnās par Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti Ukrainas bruņotajos spēkos," viņš teica.

Pēc amatpersonas teiktā, daļa no šiem Krimas iedzīvotājiem Ukrainas armijā dienē kopš 2014.gada, daudzi pievienojās bruņotajiem spēkiem, sākoties pilna mēroga Krievijas iebrukumam.

18:05. Uz Ukrainas un Baltkrievijas robežas kaujas misijas laikā gājis bojā 33 gadus vecs Volinas teritoriālās aizsardzības karavīrs Serhijs Panasjuks, viņa nāves apstākļi tiek izmeklēti. Sociālajos tīklos parādījusies nepārbaudīta informācija par it kā ienaidnieka apšaudēm no Baltkrievijas. Baltkrievijas Robežu komiteja noliedz, ka šavuši viņi.

17:06. Eiropas Komisija un Polija sāk iniciatīvu, lai meklētu ukraiņu bērnus, kurus Krievijas armija nelikumīgi izveda no okupētajām Ukrainas teritorijām. Tiek lēsts, ka kopš iebrukuma sākuma Krievijas karaspēks uz Krieviju ir nosūtījis tūkstošiem ukraiņu bērnu.

16:11. Piektdien, 3.martā, atbalsta iniciatīva "Brīva Ukraina Eiropā" uz Ukrainu nosūtīs palīdzības kravu armijai vairāk nekā 100 000 eiro vērtībā, aģentūru LETA informēja atbalsta iniciatīvas "Brīva Ukraina Eiropā" pārstāvji. Uz Ukrainu tiks nosūtīti divi lieljaudas strāvas transformatori, ievērojams skaits mazjaudas strāvas ģeneratoru, medicīnas preces, termālās redzamības iekārtas un optiskie tēmēkļi, divas vieglās automašīnas, tehniskie instrumenti un citas preces.

15:00. Lietuvas nevalstisko organizāciju un sabiedriskās raidorganizācijas LRT akcijā "Radarom!" plaša pielietojuma taktisko izlūkošanas radaru iegādei Ukrainas gaisa telpas novērošanai ziedojumos savākti 14 miljoni eiro.

12.56. Volodimirs Zelenskis parakstījis dekrētu, kas nosaka sankcijas 164 fiziskām un 85 juridiskām personām, tostarp tām, kas ir saistītas ar Vāgnera grupu, vēsta pravda.com.ua.

12.28. Jaunākā informācija liecina, Krievijas uzbrukumā ar Irānā ražotiem bezpilota lidaparātiem pirmdien Hmeļnickā, Ukrainas rietumos, nogalināti divi cilvēki, bet trīs ievainoti, ziņo pilsētas mērs. Mērs Oleksandrs Simčišins sociālajos medijos paziņoja, ka bojāgājušie ir glābēji, kas miruši slimnīcā pēc uzbrukuma. Ukrainas bruņotie spēki ziņoja, ka notriekuši 11 no 14 droniem "Shaded", ko Krievijas karaspēks palaidis naktī.

12.13. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzaicinājis Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jūlijā apmeklēt alianses samitu Viļņā un cer, ka Ukrainas prezidentam būs iespēja ierasties. "Es ielūdzu prezidentu Zelenski piedalīties NATO samitā Viļņā. Esmu pārliecināts, ka tas būs spēcīgs apliecinājums mūsu solidaritātei un mūsu sabiedroto atbalstam Ukrainai. Un es ceru, ka Zelenskis varēs ierasties, " Stoltenbergs sacīja intervijā Lietuvas sabiedriskajai raidorganizācijai LRT.

11.48. Krievijas armijas uzbrukumos Hmeļnickas pilsētai (naktī uz 27. februāri) gājis bojā viens cilvēks un četri ievainoti, ziņo pravda.com.ua.

10.46. Visā Ukrainā šorīt tika izsludināta trauksme par gaisa uzlidojumiem. Trauksmes brīdinājums bija spēkā vienu stundu, vēsta portāls pravda.com.ua.

09.05. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 148 690 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 560 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3385 tankus, 6615 bruņutransportierus, 2380 lielgabalus, 475 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 247 zenītartilērijas iekārtas, 300 lidmašīnas, 288 helikopterus, 2048 bezpilota lidaparātus, 873 spārnotās raķetes, 5248 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 230 specializētās tehnikas vienības.

08.31. Bēgļi no Ukrainas Liepājas sabiedrisko transportu bez maksas varēs izmantot arī turpmāk, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

07.09. Viesnīcā "Bergs" Latvijas Ārpolitikas institūts (LĀI) sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu Baltijas valstīs (KAS) šodien rīko publisko diskusiju "Mēģinot saprast Vāciju: gads pēc "Zeitenwende"", informē LĀI. LĀI norāda, ka ar Vācijas politiķu un ekspertu klātbūtni diskusijas laikā tiks meklētas atbildes uz to, vai un kā Krievijas agresija Ukrainā ir mainījusi Vācijas ilgstošo nostāju par tās lomu un vietu kopējā Eiropas drošības kontekstā.

00.10 Krievijas militārajai lidmašīnai A-50U lidlaukā Mačuļiščos (Minskas apgabals Baltkrievijā) uzbrukuši baltkrievu diversanti, izmantojot divus bezpilota lidaparātus, ziņo novērošanas grupa "Belarusian Gayun" un bijušo Baltkrievijas policistu BYPOL iniciatīva.

"Saskaņā ar "Belarusian Gayun" informāciju šodien Baltkrievijas partizānu uzbrukums Krievijas Aviācijas un kosmosa spēku AWACS lidmašīnai A-50U Mačuļiščos tika veikts ar divu bezpilota lidaparātu palīdzību. ... Arī "Belarusian Gayun" rīcībā ir informācija, ka Lukašenko drošības spēki atrada somu ar bezpilota lidaparātu vadības paneļiem,” teikts ziņojumā “BG” Telegram.

Svarīgākais