Ukrainas kara 368. diena. Jaunākā informācija [19:56]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 26.februārī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

19:56 Baltkrievijā 12 kilometru attālumā no galvaspilsētas Minskas Mačulišču militārajā lidlaukā notikuši divi sprādzieni, un tajos cietusi Krievijas militārā transporta lidmašīna, kā arī sniega novākšanas tehnika, svētdien vēsta opozīcijas kustība BYPOL, ko izveidojuši bijušie drošības struktūru darbinieki.

Aculiecinieki vēsta, ka notikuma vietā darbojas karavīri un Valsts autoinspekcijas ekipāžas.

Svētdienas rītā par sprādzieniem lidlauka rajonā ziņoja arī platformas "Telegram" vietējie kanāli.

Prokrieviskie kanāli vēsta, ka lidlaukam atbilstoši provizoriskajai informācijai uzbrukts ar droniem.

Oficiāli šī informācija pagaidām nav apstiprināta.

Krievijas bruņotie spēki Baltkrievijas teritoriju izmanto kā placdarmu uzbrukumiem Ukrainai. Tiesa gan, pēdējā laikā krietni mazāk nekā pilna mēroga kara pirmajās nedēļās.

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko paziņojis, ka Minska negrasās ievest savu karaspēku Ukrainas teritorijā un ka Baltkrievijas armija pieslēgsies karam tikai gadījumā, ja būs agresija no Kijivas puses.

Rietumu un Ukrainas izlūkdienesti uzskata - kaut arī uzbrukums no Baltkrievijas teritorijas ir iespējams, atbilstoši situācijai šobrīd tas ir mazticams.

18:55 Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs ieradies vizītē Kijivā un svētdien paziņojis par jaunu militārās palīdzības paketi, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

"Šī nav pirmā mūsu lielā drauga vizīte Kijivā. Un es vēl un vēlreiz gribu norādīt uz ministra kunga drosmi. Ir grūti par augstu novērtēt Igaunijas palīdzību. Tikai iedomājieties - Ukrainai sniegtās Igaunijas palīdzības kopējā summa jau pārsniegusi 1% no IKP," norādīja Rezņikovs.

"Pastāvīgs atbalsts "Ramšteinas" ietvaros, 155 milimetru haubices, iniciatīva "Viens miljons 155 milimetru šāviņu Ukrainai", lauka hospitāļi - tas ir tikai neliels tā uzskaitījums, ko mūsu labā dara draudzīgā Igaunija. Esmu sajūsmā par Igaunijas tautu un tās atbalstu," piebilda Ukrainas aizsardzības ministrs.

Pevkurs Kijivā paziņojis par kārtējo Igaunijas militārās palīdzības paketi, un šoreiz tās ietvaros tiek nodrošināti ieroči un ekipējums Seviško operāciju spēkiem, vēsta Igaunijas portāls ERR.

Igaunijas svētdien nodotās paketes ietvaros ir triecienšautenes, pistoles un droni, kā arī televizori, ģeneratori, uzlādes iekārtas un apģērbs.

17:16 Saistībā ar Krievijas-Ukrainas karu jācer uz labāko, bet jābūt gataviem sliktākajiem scenārijiem, arī iesaldētam konfliktam, intervijā Ukrainas sabiedriskajai raidsabiedrībai atzina Čehijas jaunievēlētais prezidents Petrs Pavels, uzsverot, ka Čehijai un tās sabiedrotajiem jāatbalsta Ukraina ilgtermiņa perspektīvā.

Šādi jaunievēlētais prezidents atbildēja uz raidsabiedrības jautājumu, vai Čehija un tās sabiedrotie ir gatavi atbalstīt Ukrainu "tik, cik būs nepieciešams".

"Mums ir jācer uz labāko. Bet vēl labāk ir būt gataviem sliktākajiem scenārijiem. Tas nenozīmē, ka mums tiem ir jāpiešķir lielāka prioritāte, bet ir jāatzīst, ka karš var nebeigties šajā gadā, pārvērsties par iesaldētu konfliktu, kāda cita veida konfliktu dažādos līmeņos. Mums ir jābūt tam gataviem," sacīja Pavels.

"Tāpēc ir svarīgi nodrošināt Ukrainu ar visu nepieciešamo, it īpaši ar militāro tehniku, kā arī finansiālo palīdzību, lai turpinātu valsts aizsardzību un pārvērstu to uzvarā. Bet mums arī ir jābūt gataviem atbalstīt Ukrainu ilgtermiņa perspektīvā, turklāt jābūt iespējai to skaidrot mūsu iedzīvotājiem," norādīja jaunievēlētais prezidents.

Viņš atzina, ka pilnā mērā gaidījis retorikas eskalāciju, ko Kremlis sācis, atbildot uz Rietumu palīdzību Ukrainai, jo to paredz Kremļa doktrīna.

"Uzskatu, ka NATO nepieciešama apņēmīgāka pieeja un norāde uz to, ka mēs nepārkāpjam starptautiskās tiesības," sacīja Pavels.

16:30 Ukrainas bruņoto spēku 110.brigādes karotāji Doņeckas apgabala Avdijevkas apkaimē notrieca Krievijas uzbrukuma lidmašīnu Su-25.

Kā pastāstīja tautas deputāts Musa Magomedovs, nepilnas dienas laikā karavīri atriebušies iebrucējiem par vakardienas uzlidojumu Avdijevkas koksa rūpnīcai. Iespējams, ka vakardienas uzbrukumā piedalījusies notriektā uzbrukuma lidmašīna.

15:37 Ienaidnieka iespējas izlauzties cauri aizsardzībai Zaporožjes virzienā ir niecīgas dēļ Ukrainas karaspēka labās sagatavitības .

Tā informatīvā teletona ēterā pavēstīja Taurīdas virziena Aizsardzības spēku apvienotā preses centra spīkers Aleksejs Dmitraškovskis.

15:08 Brazīlijā Riodežaneiro Krievijas konsulāta darbinieks uzbrucis Krievijas pilsonei, kas pie diplomātiskās misijas protestējusi pret Krievijas iebrukumu Ukrainā, svētdien vēsta "Radio Brīvība".

Incidents noticis 24.februārī - Krievijas pret Ukrainu izvērstā pilna mēroga kara pirmajā gadadienā.

Konsulāta darbinieks iesitis protestētājai pa muguru, kā arī draudējis, ka "dabūs vēl stiprāk ".

Kopā ar gados jauno sievieti bijusi viņas draudzene, arī Krievijas pilsone. Uzbrukuma brīdi viņa uzfilmējusi ar mobilo telefonu.

Incidentu aprakstījis Riodežaneiro laikraksts "Globo".

Policija konsulāta darbinieku aizturējusi un nogādājusi iecirknī. Uz iecirkni aizvestas arī abas jaunās sievietes.

Vēlāk viņi atlaisti, bet cietusī nosūtīta medicīniskās pārbaudes veikšanai.

Cietusī uzrakstījusi iesniegumu policijai, vēsta tīmekļa medijs "Meduza", tomēr tagad sievietei konsulāta pārstāvji draud, ka pret viņu tiks ierosināta krimināllieta.

14:39 Atgūstot Krimu, mēs atjaunosim mieru, svētdien, kad Ukraina atzīmē Krimas pretošanos krievu okupācijai, apliecināja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, paužot pārliecību, ka Ukrainas karogs atgriezīsies visos Ukrainas nostūros.

"Pirms deviņiem gadiem Krievijas agresija sākās ar Krimu. Atgūstot Krimu, mēs atjaunosim mieru. Tā ir mūsu zeme. Mūsu ļaudis. Mūsu vēsture. Mēs panāksim Ukrainas karoga atgriešanos visos Ukrainas nostūros," platformā "Telegram" pauda Zelenskis.

Ar Zelenska rīkojumu 2020.gadā 26.februāris oficiāli tika pasludināts par dienu, kad tiek pieminēta Krimas Autonomās Republikas un Sevastopoles pilsētas pretošanās okupācijai.

Šajā dienā 2014.gadā pie Krimas parlamenta ēkas notika plašs proukrainisko spēku mītiņš. Tajā piedalījās vairāki tūkstoši cilvēku.

13:49 Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs atbildēja uz žurnālistu pārmetumiem, kāpēc klusēja par Krievijas plāniem 2022.gada februāra beigās sākt pilna mēroga uzbrukumu Ukrainai.

Radio "Liberty" intervijas laikā viņš paziņoja, ka Ukrainas varas iestādēm bijuši zināmi vairāki datumi pilna mēroga kara sākumam. Taču neviens nevarēja precīzi paredzēt, kad un kur ienaidnieks dosies, kā viņš to darīs, vai izmantos militāro aviāciju. "Kara sākuma scenāriji bija vairāki."

12:45 Ukrainas armijai izdevās atvairīt krievu iebrucēju tanku ofensīvu Luhanskas virzienā.

Par to paziņoja Serhijs Gaidai. Viņš norādīja, ka situācija Luhanskas apgabalā joprojām ir stabili saspringta, taču ir Aizsardzības spēku kontrolē.

UVA vadītājs atzīmēja, ka iebrucēji mēģina iebrukt Ukrainas pozīcijās pie Kremennajas un Belogorovkas. Arī vakar kājnieki mēģināja to izdarīt, jo pirms tam Ukrainas militārpersonas atsita Krievijas tanku ofensīvu un iznīcināja aprīkojumu.

11:43 12 Ukrainas kara mēnešu laikā Krievijas Federācija ir zaudējusi veselas armijas, kas gadu desmitiem gatavoja ieročus. Tagad Krievijas Federācijai šo resursu nav.

"Forbes" lēš, ka Krievija karam iztērējusi 114,4 miljardus dolāru (apmēram 10 miljardus dolāru mēnesī), kas ir trešdaļa no visiem Krievijas budžeta ieņēmumiem 2021. gadā.

Lielākā daļa naudas tika iztērēta armijas nodrošināšanai - 36 miljardi USD gadā. Vēl 24,7 miljardi dolāru tika novirzīti algām un 29,1 miljards dolāru, lai izmaksātu kompensācijas ievainoto un bojāgājušo ģimenēm.

10:29 Krievijas militārpersonas netālu no Doņeckas apgabala Ugledaras cieta ievērojamus zaudējumus. Tas teikts jaunajā Lielbritānijas izlūkdienestu ziņojumā.

Izlūkdienesti publicēja satelītattēlu no Ugledara virziena, kurā redzams iznīcinātās Krievijas militārās tehnikas apjoms, kas piederēja par Krievijas armijas eliti uzskatītajai 155. jūras kājnieku brigādei. Tajā pašā laikā, saskaņā ar britu izlūkdienestiem, atšķirībā no gaisa desanta kājniekiem 155.brigāde Ukrainā netika dislocēta kā vienots grupējums.

09:37 Ukrainas armija uzbrukumā būs gatava doties pavasarī. Konkrētais brīdis, cita starpā, ir atkarīgs no Rietumu ieroču piegādes.

To paziņojis Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta vadītāja vietnieks Vadims Skibitskis, ziņo DW. Pēc viņa teiktā, viens no Ukrainas ofensīvas stratēģiskajiem mērķiem būs mēģinājums "iesist ķīli Krievijas frontē dienvidos - starp Krimu un Krievijas kontinentālo daļu".

Skibitskis pieļauj, ka Ukraina dos triecienu munīcijas noliktavām Krievijā, tostarp Belgorodas apgabalā.

09:00 Ukrainas karavīri veica 12 gaisa triecienus okupantu personāla un militārās tehnikas koncentrācijas zonām.

Aizstāvjiem izdevies notriekt trīs ienaidnieka bezpilota lidaparātus, rīta ziņojumā vēsta Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Aizsardzības spēku aviācija aizvadītajā diennaktī veica 12 triecienus okupantu personāla un militārās tehnikas koncentrācijas zonām. Tāpat mūsu aizstāvji notrieca trīs ienaidnieka dažāda veida bezpilota lidaparātus: Orlan-10, Supercam S350 un Lancet-3," teikts ziņojumā.

00:10 Krievijas"Telegramm" kanālos sāk izplatīties ziņas par iebrucēju uzvarām, iekarojot Harkovas apgabala apdzīvotās vietas. Reģionālā militārā administrācija šo informāciju noliedz. Kopš pagājušā gada rudens ienaidnieks savā kontrolē reģionā nav pārņēmis nevienu apdzīvotu vietu .

Svarīgākais