Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Uz Norvēģiju aizbēgušajam "Vagner" dezertierim nāksies stāties tiesas priekšā par kautiņu bārā

© Reuters/Scanpix/Leta

Uz Norvēģiju atbēgušajam Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" bijušajam nodaļas komandierim Andrejam Medvedevam izvirzītas apsūdzības pēc kautiņa uz ielas pie kāda bāra Oslo, piektdien paziņoja Norvēģijas prokuratūra.

26 gadus vecais Medvedevs aizturēts agri trešdienas rītā pēc tam, kad viņš bija iesaistīts kautiņā pie bāra Oslo, liecina ziņu aģentūras AFP rīcībā nonākušais apsūdzības raksts.

Precīzi kautiņa apstākļi nav zināmi, bet, kā liecina tiesas dokumenti, Medvedevs alkohola reibumā pretojās aizturēšanai un iecirknī fiziski uzbruka policistiem.

Tiesas priekšā viņam jāstājas 25.aprīlī.

Medvedevs 12.janvārī nelegāli šķērsoja Krievijas-Norvēģijas sauszemes robežu, tika aizturēts un pieprasīja politisko patvērumu.

Pēc paša Medvedeva teiktā, viņš bijis liecinieks tam, kā "Vagner" rindās notiek izrēķināšanās ar algotņiem, kas atsakās pildīt pavēles.

Medvedevs Norvēģijas policijā sniedzis liecības par zvērībām, ko Ukrainā pastrādājuši viņa bijušie dienesta biedri, no kuriem daudzi pirms tam izcietuši sodus par smagiem noziegumiem.

Norvēģijas Nacionālais kriminālizmeklēšanas dienests, kas piedalās Ukrainā pastrādāto kara noziegumu izmeklēšanā, paziņojis, ka nopratina Medvedevu un ka viņam ir "liecinieka statuss".

Viņš apgalvo, ka četrus mēnešus bija "Vagner" rindās, līdz novembrī esot dezertējis, jo Jevgeņija Prigožina vadītais algotņu grupējums pret viņa gribu esot pagarinājis līgumu.

Janvārī viņu aizturēja, jo, kā apgalvo Medvedeva advokāts, viņš atteicies ievērot policijas noteiktos ierobežojumus. Dažas dienas vēlāk advokāts atteicās no sadarbības ar Medvedevu.

Joprojām nav atbildēti daudzi jautājumi par Medvedeva pagātni un bēgšanas apstākļiem, un vairāki eksperti apšauba, vai viņš būtu spējis šķērsot stingri apsargāto robežu bez palīdzības.

Medvedevs apgalvo, ka skrējis pāri aizsalušajai Pasvīkelvas robežupei, kamēr viņam pakaļ dzinušies Krievijas robežsargi ar suņiem un šāvuši uz viņu. AFP nav izdevies gūt neatkarīgu apstiprinājuma viņa stāstītajam.

"Vagner" nav noliedzis, ka Medvedevs bijis algotņu bandas sastāvā.