Plūdos Indijā bojā gājuši 250 cilvēki

Pēc spēcīgajām lietusgāzēm un plūdiem Indijas dienvidos pagaidu apmetnēs izmitināti aptuveni 2,5 miljoni iedzīvotāju, savukārt bojāgājušo skaits sasniedzis 250 cilvēkus, pirmdien paziņoja valsts amatpersonas.

Visvairāk plūdu upuru ir Karnātakas un Āndhra Pradēšas štatos, kur upes izgājušas no krastiem. Vairāki cilvēki gājuši bojā arī Mahārāštras štatā.

Plūdi, kurus amatpersonas jau nodēvējušas par postošākajiem vairāku gadu desmitu laikā, izpostījuši aramzemi, tostarp cukurniedru plantācijas miljoniem hektāru platībā. Tas radījis bažas par cukura ražas kritumu Karnātakas štatā, kas ir valsī trešais lielākais cukura ražotājs.

Amatpersonas un glābšanas dienesti paziņojuši, ka plūdi tieši ietekmējuši piecu miljonu cilvēku ikdienas dzīvi, kas tagad izmitināti vairāk nekā 1200 pagaidu apmetnēs. To skaitā aptuveni 2,5 miljoni cilvēki palikuši bez pajumtes Karnātakas un Pradēšas štatos.

«Šie ir postošākie plūdi simts gadu laikā,» norāda Āndhra Pradēšas štata ienākumu un glābšanas ministrs.

Savukārt Karnātakas Katastrofu vadības centra amatpersona, kas pārrauga glābšanas operācijas, ziņu aģentūrai «Reuters» sacīja, ka štatā aptuveni divi miljoni iedzīvotāju palikuši bez pajumtes.

Plūdu radītos postījumus apskatījusi arī valsts vadošās Kongresa partijas līdere Sonja Gandi un federālais mājokļu ministrs Palaniapans Čidambarams.

Glābšanas dienesti pārtikas produktu un plēvju piegādei izmanto helikopterus.

Karnātakas štatā ūdens līmenis krities, savukārt Āndhra Pradēšā pārplūdušās upes un dambji draud appludināt tirdzniecības centru Vidžajavādu, kurā dzīvo aptuveni miljons cilvēku.

Varasiestādes izmantojušas simtiem tūkstošus smilšu maisu Krišnas upes krastu nostiprināšanai, kā arī evakuējušas vairāk nekā 200 000 cilvēku tās krastos.

Kā ziņo amatpersonas, applūdusi ievērojama platība lauksaimniecības zemju, tostarp arī cukurniedru un rīsu lauki.

«Aptuveni divas trešdaļas no 54 cukurfabrikām štatā spiestas atlikt [cukurniedru] smalcināšanu par nedēļu līdz desmit dienām, jo cukurniedru lauki ir applūduši,» informēja Dienvidindijas cukurfabriku asociācijas vadītājs Govinds Redijs.

Pasaulē

Astronomi ir novērojuši milzīgu strūklu pāri, kas izplūst no supermasīva melnā cauruma 7,5 miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes. Megastruktūra aptver 23 miljonus gaismas gadu, padarot šīs melnā cauruma strūklas par lielāko jebkad redzēto, liecina jauni pētījumi, kas publicēti žurnālā “Nature”.

Svarīgākais