Vācijas prezidents apšauba Ķīnas vēlmi būt par konstruktīvu starpnieku Ukrainas un Krievijas karā

© Dmitrijs Suļžics / F64

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers piektdien apšaubījis Ķīnas vēlmi būt par konstruktīvu starpnieku Ukrainas un Krievijas karā.

"Ikviens konstruktīvs ierosinājums, kas tuvina mūs ceļā uz taisnīgu mieru, ir ļoti apsveicams. Tas, vai globālā lielvara Ķīna vēlas spēlēt tik konstruktīvu lomu, joprojām ir apšaubāmi," Ukrainas kara gadadienā sacīja Vācijas prezidents.

Ķīna piektdien nāca klajā ar miera plānu kara izbeigšanai Ukrainā, aicinot uz pamieru un miera sarunu uzsākšanu starp Krieviju un Ukrainu.

Ķīnas Komunistiskās partijas ārpolitikas komisijas priekšsēdētājs Vans Ji trešdien Maskavā tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Maskava pēc Vana vizītes paziņoja, ka Pekina prezentējusi savus uzskatus par pieeju konflikta risināšanā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien paziņoja, ka nav redzējis Ķīnas solīto miera plānu, bet vēlas tikties ar Ķīnas amatpersonām un apspriest viņu priekšlikumu, pirms to novērtētu.

Ja Ķīna vēlētos spēlēt konstruktīvu lomu, tai vajadzētu runāt ne tikai ar Maskavu, bet arī ar Kijivu, sacīja Šteinmeiers.

Ķīnai vajadzētu arī pievienoties to valstu pulkam, kas strādā miera labā ANO paspārnē, viņš piebilda.

Svarīgākais