Ukrainas kara 366. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:17]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 24.februārī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:17. Ierosinātā Eiropas Savienības (ES) jaunākā sankciju pakete pret Krieviju ir pārāk maiga, Kijivas apmeklējuma laikā piektdien paziņoja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis. ES diplomāti Briselē iepriekš bija pauduši cerību par jaunu sankciju paketi paziņot līdz 24.februārim, kad aprit gads kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, tomēr sarunas nonākušas strupceļā Polijas iebildumu dēļ. "Runājot par desmito sankciju paketi, mūs tā neapmierina, jo tā ir pārāk maiga, pārāk vāja. Mēs ierosinām iekļaut ["melnajā saraksta"] papildu cilvēkus," norādīja Moraveckis.

22:12. ASV prezidenta Džo Baidena vizītes laikā Polijā sāktas sarunas par Ukrainai tik ļoti nepieciešamās munīcijas ražošanu, piektdien paziņoja Polijas prezidents Andžejs Duda. Atbildot uz žurnālista jautājumu par militāro atbalstu Ukrainai, Duda teica: "Varu atklāt, ka ar prezidentu Baidenu runāju par kopīgu militāro ražošanu, piemēram, izgatavojot munīciju."

21:56. Nespējot sakaut Ukrainu kaujas laukā, Krievija terorizē Ukrainas civiliedzīvotājus, un par šiem noziegumiem Krievijai būs jāatbild, šodien Ziemeļvalstu un Baltijas valstu vārdā uzstājoties Ukrainai veltītā ANO Drošības padomes sanāksmē Ņujorkā, vērsa uzmanību Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

"Ir pagājis gads, kopš Krievija ar Baltkrievijas palīdzību sāka brutālu, nepamatotu un neizprovocētu pilna mēroga agresijas karu pret Ukrainu. Tas ir klajš starptautisko tiesību un ANO Statūtu pārkāpums," par Rinkēviča pausto aģentūru informē Ārlietu ministrija.

21:30. Karš Ukrainā daudzām valstīm un tautām atvēris acis, licis novērtēt demokrātijas spēku, aizlūgumā piemiņas dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā norādīja Valsts prezidents Egils Levits.

"Svētais un mūžīgais Dievs, palīdzi Ukrainai, dod spēku un izturību savu zemi aizstāvēt. Dod pilnīgu uzvaru," teikts Valsts prezidenta kancelejas mājaslapā publicētajā lūgšanā, ko šovakar Rīgas Domā sacīja Levits.

21:12. G7 valstu virtuālajā samitā, kuram pievienojās arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenkis, piektdien izskanēja stingrs brīdinājums valstīm, kuras palīdz Krievijai apiet starptautiskās sankcijas.

Pašreizējās G7 prezidējošās valsts Japānas organizētajā samitā dalībvalstis uzsvēra savu apņēmību apturēt Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas atkārtoti sākās tieši pirms gada, un brīdināja Krieviju nepielietot kodolieročus.

20:50. Vācija nodos Kijivai vēl četrus no tās noliktavās esošajiem smagajiem tankiem "Leopard 2A6", apritot gadskārtai kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, piektdien paziņoja Aizsardzības ministrija. Tādējādi Vācija palielinājusi Ukrainai piegādājamo tanku skaitu no 14 līdz 18.

20:32. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šodien pavēstīja, ka gatavojas tikties ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, nepaskaidrojot kad un kur šāda tikšanās varētu notikt. "Tas būs svarīgi pasaules drošībai," piebilda Ukrainas prezidents.

20:16. Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) visām dalībvalstīm jāpalielina palīdzība Ukrainai, šodien attālināti piedaloties EDSO valstu ārlietu ministru sanāksmē Vīnē sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

19:43. Apritot gadskārtai kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien aicinājis starptautisko sabiedrību apspriest viņa piedāvāto miera plānu. "Jo vairāk valstis piedalīsies, jo lielāks atbalsts mums būs," preses konferencē norādīja Zelenskis.

18:13. Zviedrija piegādās Ukrainai "apmēram desmit" tankus "Leopard 2" un pretgaisa aizsardzības sistēmas, piektdien paziņoja Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons.

18:00. Izmeklējot lietu par Krievijas kara noziegumiem, Latvija Starptautiskā krimināltiesa nodevusi vairākas ukraiņu bēgļu liecības. Izmeklēšana joprojām turpinās, turklāt valstī turpina ierasties bēgļi no Ukrainas. Šiem cilvēkiem uz robežas tiek izsniegta informatīvā lapa ar informāciju par iespējām liecināt par kara noziegumiem.

17:48. Piektdien, 24.februārī, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un Ukrainas mazo pilsētu asociācijas izpilddirektore Oksana Kiriļuka parakstīja partnerības memorandu starp Valmieras novada pašvaldību un Ukrainas sabiedrisko organizāciju "Ukrainas mazo pilsētu asociācija".

17:15. Ukrainas Nacionālās gvardes karavīri pie Kreminnas ceturtdien iznīcinājuši veselu rotu uzbrūkošo krievu, pavēstījis Luhanskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs.

Uzbrukumā, kuru atsitis Nacionālās gvardes 15.pulks, piedalījušās trīs rotas. Aptuveni 70 iebrucēji tikuši likvidēti un palikuši kaujas laukā. Atiet izdevies vairs tikai divām rotām. Ievainoto krievu skaits vēl precizējams.

16:59. Kopš Krievijas iebrukuma Ukraina 24.februārī Putins četras reizes mainīja kara taktiku, apgalvo Polijas militārais eksperts.

16:40. Krievijas radītie militārie draudi kaimiņiem turpināsies vēl daudzus gadus, piektdien Igaunijas neatkarības dienas militārajā parādē Tallinā paziņoja valsts Aizsardzības spēku komandieris ģenerālis Martins Herems.

16:24. Ieroči Ukrainai tika piegādāti tik knapi, lai ukraiņi varētu turēt frontes līniju, portāla "Delfi" diskusijā "Kara gads" uzsvēra aizsardzības ministre Ināra Mūrniecei (NA).

15:56. Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vajadzētu apsūdzēt par vairāk nekā tūkstots agresijas nozieguma epizodēm pret Ukrainu, piektdien secinājusi tā dēvētā tautas tiesa, uzsverot, ka diktatoru jātiesā "pēc iespējas ātrāk".

Tiesa, kas sevi dēvē arī par "Ukrainas tribunālu", šādu atzinumu izdarījusi dienā, kad aprit gads kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā. Tomēr šis atzinums nav juridiski nav saistošs.

15:30. ASV prezidents Džo Baidens "Twitterī" apgalvo, ka Krievija Ukrainā nekad neuzvarēs. "Šodien es atkārtošu to, ko teicu pirms gada, kad Krievija iebruka Ukrainā. Diktators, kurš nolēmis atjaunot impēriju, nekad neizdzēsīs tautas mīlestību pret brīvību. Barbarisms nekad nepārkāps brīvo gribu. Un Ukraina nekad nebūs uzvara Krievijai. Nekad." , - viņš uzsvēra.

15:00. Ukraina noteikti gūs virsroku cīņā ar Krieviju, piektdien vizītē Tallinā paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Brīvība nav par brīvu. Mums par to jācīnās katru dienu," preses konferencē uzsvēra Stoltenbergs.

"Šodien tā ir ukraiņu tauta, kas drosmīgi cīnās par savu brīvību. Un, par spīti tumšam izmisuma un iznīcināšanas gadam, tās apņēmība un drosme noteikti gūs virsroku," sacīja Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretārs.

14:02. Saņemot rietumvalstu tankus, Ukrainai kaujaslaukā pirms atkušņa var parādīties veiksme, tomēr patlaban nav redzamas ātras kara beigas, aģentūrai LETA sacīja Zemessardzes pulkvežleitnante Anita Pizele.

Karadarbībai liela ietekme ir laika apstākļiem. Ja pirms atkušņa tiks atsūtīti un likti lietā rietumvalstu solītie tanki, tad frontē ukraiņiem var parādīties veiksme, prognozēja Pizele.

13:53. Eiropas Savienība (ES) kopīgi iepirks munīciju Ukrainai, piektdien vizītē Tallinā paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Mūsu mērķis ir Eiropas Savienībā apmācīt 30 000 Ukrainas karavīru. Mūsu dalībvalstis piegādā militāro aprīkojumu. Un mēs izmantosim kopīgo iepirkumu steidzamām militārām piegādēm Ukrainai, tādām kā 155 milimetru [kalibra artilērijas] munīcija," preses konferencē sacīja Leiena.

13:36. Polija piegādājusi Ukrainai pirmos Vācijā ražotos kaujas tankus "Leopard 2", piektdien vēsta Polijas ziņu aģentūra PAP. "Premjerministrs Mateušs Moraveckis piektdien Kijivā paziņos, ka Polija jau ir piegādājusi Ukrainai pirmos "Leopard" tankus," vēsta valsts ziņu aģentūra, atsaucoties uz avotiem valdībā.

13:04. NATO ir apņēmības pilna savā atbalstā Ukrainai, kara pirmajā gadadienā paziņojusi drošības organizācija, uzsverot, ka Krievijas centieni salauzt drosmīgo ukraiņu tautu ir neveiksmīgi. Alianse arī uzsvēra, ka Krievijai nekavējoties jāpārtrauc nelegālais karš, kas ietekmē globālās pārtikas un energoresursu piegādes, un pieprasīja, lai Maskava atbild par pastrādātajiem kara noziegumiem. "Mēs vēl vairāk pastiprinām politisko un praktisko atbalstu Ukrainai (..) un saglabāsim mūsu atbalstu tik ilgi, cik nepieciešams, lai palīdzētu Ukrainai gūt virsroku," paziņoja NATO.

12:41. ASV piektdien paziņoja par jaunu ekonomisko sankciju noteikšanu Krievijai, kuru mērķis ir palielināt ekonomisko slogu Krievijai par tās iebrukumu Ukrainā un minimizēt Maskavas spējas izvairīties no esošajiem ierobežojumiem. Jaunās sankcijas vērstas uz virkni nozaru, ieskaitot bankas, kalnrūpniecības, augsto tehnoloģiju un aizsardzības nozares, un tās skars vairāk nekā 200 personas un kompānijas gan Krievijā, gan Eiropā, Āzijā un Tuvajos Austrumos, kas atbalsta Krievijas kara centienus, pavēstīja Baltais nams.

12:27. Krievija risina sarunas ar Ķīnas bezpilota lidaparātu ražotāju par kaujas dronu piegādi, kas var tikt izmantoti karā Ukrainā, piektdien vēsta Vācijas žurnāls "Der Spiegel". Žurnāls ziņo, ka tā rīcībā nonākusi informācija, kas liecina, ka Krievijas armija risina sarunas ar Ķīnas uzņēmumu "Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology", kas ražo dronus. Sarunās tiek apspriesta iespēja ražot dronus kamikadzes lielos apjomos Krievijas vajadzībām.

12:05. Lielbritānija piemērojusi sankcijas vēl 92 cilvēkiem, kas saistīti ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Krievijas valstij piederošajiem uzņēmumiem "Rosteh" un "Almaz Antei". Sankcijas piemērotas arī uzņēmumu "Rosatom" un "Gazprom" vadītājiem.

11:13. Jāsāk Eiropas kopīgie ieroču iepirkumi Ukrainai, uzsvēris Latviju pārstāvošais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs.

10:13. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 146 820 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 970 iebrucēji. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3363 tankus, 6600 bruņutransportierus, 2363 lielgabalus, 474 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 244 zenītartilērijas iekārtas, 299 lidmašīnas, 287 helikopterus, 2033 bezpilota lidaparātus, 873 spārnotās raķetes, 5224 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 229 specializētās tehnikas vienības.

09:20. ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) kopš kara sākuma konstatējusi vairāk nekā 40 nozīmīgus incidentus Ukrainas atomelektrostacijās, teikts aģentūras ziņojumā. "Mums ir paveicies, ka kodolavārija vēl nav notikusi, un mums ir jādara viss, kas mūsu spēkos, lai samazinātu iespēju, ka tā notiks," norādījis IAEA ģenerāldirektors Rafaels Grosi.

08:20. ASV nosūtīs Ukrainai militāro palīdzību vēl divu miljardu dolāru vērtībā, paziņojis ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans. Viņš neatklāja, kādi tieši ieroči Ukrainai tiks piegādāti.

07:44. ASV piektdien paziņos par jaunu ekonomisko sankciju noteikšanu Krievijai un atbalsta palielināšanu Ukrainai, to paziņojot Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā pirmajā gadskārtā, pavēstīja Baltā nama administrācija.

07:13. ANO Ģenerālajā asamblejā ceturtdien notika balsojums, kurā pārliecinošs valstu vairākums pieprasīja Krievijai nekavējoties un bez ierunām izvest savu karaspēku no Ukrainas, kā arī aicināja uz "taisnīgu un ilgstošu" mieru.

00:10 Ukrainai vairs nav lielas problēmas ar triecieniem pa objektiem tālu aiz Krievijas aizsardzības līnijām, ko iepriekš Ukrainas ieroči nevarēja sasniegt. Tas attiecas ne tikai uz Mariupoli, bet arī uz citām okupētajām pilsētām, kas atrodas tālu no frontes līnijas.

Tā ēterā paziņoja Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs, komentējot noslēpumainos sprādzienus Mariupolē.

"Periodiski notiek tas, kam jānotiek - mūsu militārpersonas iznīcina krievu teroristus, kas iebruka mūsu pilsētā Mariupolē," viņš sacīja.

Pasaulē

Nākotnē lietotnes “TikTok” izstrādātāji vēlas, lai tās platformas saturu vairāk regulētu mākslīgais intelekts, nevis cilvēki. Līdz ar to Ķīnas “ByteDance” grupas meitasuzņēmums likvidē vairākus simtus darbavietu, vēsta manager-magazin.de.

Svarīgākais