Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Rinkēvičs Ņujorkā: Vienīgā atbildība par karu Ukrainā gulstas uz Krieviju

© Gints Ivuškāns/f64

Vienīgā atbildība par karu gulstas uz Krieviju, uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), kurš šodien Ņujorkā piedalījās ANO Ģenerālās asamblejas ārkārtas īpašajā sesijā par Ukrainu, aģentūru LETA informē Ārlietu ministrijā (ĀM).

Uzrunājot ANO dalībvalstis, ministrs uzsvēra Latvijas atbalstu Ukrainai cīņā par tās teritoriju un suverenitāti.

Rinkēvičs norādīja, ka Krievijas rīcību nosaka tās impēriskās un koloniālās ambīcijas. Savukārt kā kodolieroču valsts Krievija turpina izmantot bezatbildīgu kodolretoriku un tikai šonedēļ Krievija apturēja dalību "START" līgumā.

Ministra ieskatā, tā kā ANO Drošības padomes pastāvīgā locekle mēģina mainīt citas suverēnas valsts robežas, izmantojot militāru spēku, padomes pastāvīgajiem locekļiem ir īpašs pienākums uzturēt starptautisko mieru un drošību.

"Katrai suverēnai valstij ir tiesības izvēlēties savu ārpolitisko kursu. Tas attiecas gan uz Ukrainu, gan uz jebkuru citu valsti. Ukrainai ir tiesības aizstāvēties pret ārvalstu agresiju. Ukraina cīnās par savu izdzīvošanu, savām tiesībām pastāvēt. Vienīgā atbildība par karu gulstas uz Krieviju. Krievija sāka šo karu, un Krievija viena pati var un tai ir nekavējoties jāizbeidz šis karš," uzrunā teica ministrs.

Tāpat viņš norādīja, ka Latvija asi nosoda apzinātus Krievijas uzbrukumus civilajai un kritiskajai infrastruktūrai Ukrainā kā rezultātā tiek iznīcināti dzīvojamie rajoni, skolas, bērnudārzi, slimnīcas un kritiskā enerģētikas infrastruktūra.

Ārlietu ministra ieskatā starptautiskajai sabiedrībai ir jāturpina sniegt Ukrainai visu nepieciešamo atbalstu, tostarp militāro un humanitāro. Tāpat viņš norādīja, ka Latvija ir iesaistījusies Čerņigovas apgabala rekonstrukcijā.

Rinkēvičs arī uzsvēra, ka Latvija nosoda Ukrainas civiliedzīvotāju nelikumīgo deportāciju uz Krieviju un ukraiņu bērnu piespiedu nelikumīgu adopciju. Tāpat tiek nosodīta Ukrainas pilsoņu piespiedu pasu izsniegšanu un iesaukšanu Krievijas bruņotajos spēkos.

"Latvija aicina izveidot ad hoc starptautisku tribunālu ANO paspārnē. Tas piešķirs tribunālam spēcīgu starptautisko leģitimitāti un nodrošinās pamatu izņēmumu piemērošanai no personas imunitātes. Tie, kas atrodas Krievijas vadībā, ir atbildīgi par noziegumiem, ir jāsauc pie atbildības," teica Rinkēvičs.

Tāpat ministrs savā uzrunā vērsa uzmanību, ka Krievijas propaganda cenšas attaisnot savu nelikumīgo iebrukumu un noliegt savus noziegumus. Viņa ieskatā, pasaulei ir jāpretojas šādai dezinformācijai ar patiesību un faktiem un, lai cīnītos pret dezinformāciju, Latvija turpinās atbalstīt neatkarīgos medijus.

Tāpat viņš uzsvēra, ka Latvija atzinīgi vērtē Melnās jūras graudu iniciatīvu un atbalsta Pasaules pārtikas programmas darbu.

Ārlietu ministrs arī norādīja, ka Latvija atzinīgi vērtē prezidenta Volodomira Zelenska desmit punktu miera formulu un atbalsta viņa redzējumu par mieru, kas balstās uz ANO Statūtu principiem.

"Krievijai jāizved savi spēki no visas Ukrainas teritorijas. Es aicinu visas Apvienoto Nāciju Organizācijas dalībvalstis atbalstīt suverenitātes un teritoriālās integritātes principus. Es mudinu dalībvalstis balsot par rezolūciju, par taisnīgu un ilgstošu mieru Ukrainā. Lai šis gads iezīmē uzvaru pār tirāniju, nežēlību un ciešanām!" aicināja Rinkēvičs.

ANO Ģenerālās asamblejas ārkārtas īpašās sesijas ietvaros tiks pieņemta rezolūcija "Par pamatprincipiem, lai nodrošinātu visaptverošu, taisnīgu un noturīgu mieru Ukrainā."