Kairā notiek sadursmes starp Mubaraka atbalstītājiem un pretiniekiem

Tūkstošiem Ēģiptes prezidenta atbalstītāju trešdien uzbrukuši demonstrantiem, kas pulcējušies Brīvības laukumā Kairas centrā, lai pieprasītu Hosni Mubaraka atkāpšanos, ziņo ārzemju mediji.

Abu pušu pārstāvji sākuši viens otru apmētāt ar akmeņiem. Galvenās sadursmes notiek Ēģiptes Senatnes muzeja priekšā. Vairākas grupas iesaistījušās dūru cīņās, bet daži kautiņa dalībnieki izmanto mietus.Sadursmēs cietuši vismaz 26 cilvēki.

Laukumu ielenkusi armija, un karavīri, stāvot uz tankiem, mēģina pūli nomierināt, taču aktīvi notiekošajā neiejaucas, bet cietusi laukumā esošā bruņutehnika, vienam armijas spēkratam izsists vējstikls.

Vairāki no Mubaraka atbalstītājiem ieradušies jāšus uz zirgiem un kamieļiem.

Vismaz sešus no jātniekiem opozīcijas atbalstītāji ielenkuši, norāvuši zemē un piekāvuši ar mietiem. Pēc tam asiņojošie Mubaraka atbalstītāji, no kuriem viens bijis bezsamaņā, aizvākti no laukuma, ziņo AFP korespondents. Notikuma vietā redzamas lielas asins paltis.

Kāds cits aģentūras korespondents ziņo, ka arī citviet Mubaraka pretinieki ar mietiem piekāvuši desmit prezidenta atbalstītājus.

Sadursmes sākās neilgi pēc tam, kad armija aicināja demonstrantus Brīvības laukumā izklīst.Opozīcija apgalvo, ka demonstrantiem uzbrukuši civilā tērpti policisti.

Otrdien simtiem tūkstošu demonstrantu Kairas ielās pieprasīja Mubaraka atkāpšanos. Aptuveni 2000 no viņiem, nepakļaujoties komandantstundai, arī nakti uz trešdienu pavadīja Brīvības laukumā, kas kļuvis par jau deviņas dienas ilgstošo nemieru epicentru.

Taču trešdien galvaspilsētas ielās izgāja tūkstošiem Mubaraka atbalstītāju. Pilsētā notika vairāki prezidenta atbalsta mītiņi, kuru dalībnieki norādīja, ka Mubaraks garantē stabilitāti laikā, kad pieaug vispārējā nedrošība. Režīma atbalstītāji savus pretiniekus pasludināja par "nodevējiem".

Tikmēr kāds aculiecinieks apgalvo, ka redzējis, kā Mubaraka atbalsta demonstrāciju organizētāji dalījuši to dalībniekiem 100 Ēģiptes mārciņu (aptuveni 8,4 latu) banknotes, taču šīs ziņas pagaidām nav guvušas apstiprinājumu.

Prezidenta pretinieki sāka veidot barikādes, lai neļautu režīma atbalstītājiem iekļūt Brīvības laukumā, taču uzbrucēju ir pārāk daudz un tie sākuši atspiest opozīcijas demonstrantus.

Piektdien, kas ir opozīcijas noteiktais galīgais datums Mubaraka demisijai, paredzēta kārtējā masu demonstrācija.

Arī starptautiskā sabiedrība, tostarp ASV un Eiropas Savienība (ES), aicinājusi Mubaraku rīkoties, "cik ātri vien iespējams", tādējādi ļaujot noprast, ka viņam nāktos drīzumā savu amatu atstāt, lai nodrošinātu "mierīgu varas nodošanu".