Ukrainas kara 364. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:19]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 22.februārī. Ukraina jau turpat gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:19 Ukrainas bruņotie spēki iznīcinājuši Krievijas T-90M jeb tanku "Proryv", ar ko Krievijas ieroču ražotāji lepojas kā ar "analogām" tehnoloģijām.

Videoklipu ar "Proryv" iznīcināšanu savā Telegram parādījis militārais novērotājs Aleksandrs Kovaļenko. Pēc viņa teiktā, karā ar Ukrainu krievi jau zaudējuši 52 T-90A/S/M.

21:49 Bojā gājis Azovas pulka 1. bataljona komandieris un "Azovstal" aizstāvis Oļegs Mudraks. Kareivis sešus mēnešus pavadīja Krievijas gūstā.

Par aizstāvja nāvi "Instagram" paziņoja viņa brāļadēls Daniels. "Mudraks Oļegs Vasiļjevičs - majors, varonis, tērauda vīrs, mans tēvocis, mans brālis, mans atbalsts, mans lepnums, mana bāka un rakstura paraugs! Esmu pārliecināts, ka viņš devās ceļā bez bailēm, neticami skaistu valkīru pavadībā. un tajā pašā dienā viņš nokļuva tajā zālē, kur redzēja savus draugus ar visu godu viņu gaidam! Uz tikšanos, dārgais! Rusk ir uz vairoga!

21:00 Kremlis joprojām nav gatavs samierināties ar sakāvi Ukrainā, tāpēc var veikt jaunus mobilizācijas viļņus, lai pavērstu uzbrukumu sev par labu. Tā intervijā laikrakstam "Redaktionsnetzwerk Deutschland" paziņojis Vācijas Federālā izlūkošanas dienesta (BND) vadītājs Bruno Kāls.

Pēc viņa domām, Krievijas prezidents Vladimirs Putins nav gatavs miera sarunām ar Ukrainu un turpinās mēģināt gūt militārus panākumus, paļaujoties uz skaitlisko pārsvaru.

Kals atzīmēja, ka Kremlis savu gribu Ukrainai varētu uzspiest, tikai nosūtot uz fronti vēl vairāk cilvēku - ar rudenī mobilizētajiem vairāk nekā 300 000 cilvēku var nepietikt.

20:18 Ukrainas aviācija šodien veikusi 10 triecienus Krievijas iebrucēju pozīcijām, liecina Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba operatīvā informācija plkst.18.

"Aizsardzības spēku aviācija diennaktī veica 10 triecienus okupantu personāla un militārās tehnikas koncentrācijas zonām. Savukārt raķešu spēku un artilērijas vienības diennakts laikā trāpīja 2 ienaidnieka karaspēka koncentrācijas zonām," teikts ziņojumā.

19:29 Prezidenta maiņa ASV un republikāņu nākšana pie varas nemainīs valsts nostāju par nepieciešamību atbalstīt Ukrainu karā pret Krieviju. To komentārā izdevumam "Sky News" norādījis ASV Valsts departamenta padomnieks Dereks Čollets.

Viņaprāt, nostāja par karu Ukrainā ir viena no retajām lietām, par ko vienojas demokrāti un republikāņi. 2024. gada prezidenta vēlēšanu rezultāti šajā ziņā neko nemainīs, uzskata padomnieks.

"Ir svarīgi atzīmēt, ka ASV mūsu palīdzību Ukrainai atbalstīja abas puses," uzsvēra Čolets.

18:00. ASV prezidents Džo Baidens trešdien paziņojis, ka Krievijas lēmums apturēt dalību Krievijas un ASV noslēgtajā Stratēģiskā bruņojuma samazināšanas līgumā ir liela kļūda.

16:50. Spānija nosūtīs Ukrainai sešus Vācijā ražotos tankus "Leopard 2", trešdien paziņojusi aizsardzības ministre Margarita Roblesa.

15:50. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis plāno apmeklēt NATO samitu, kas jūlijā notiks Viļņā, paziņojis Ukrainas vēstnieks Lietuvā Petro Bešta.

14:30. ANO eksperti trešdien brīdinājuši, ka Krievijas īstenotā Ukrainas kultūras tīšā iznīcināšana, pēc visa spriežot, ir mēģinājums atņemt ukraiņiem viņu identitāti.

12.42. Šorīt okupētajā Mariupolē, netālu no ostas, kur Krievijas iebrucēji glabā munīciju, nogranduši sprādzieni, atsaucoties uz Mariopoles domes ziņoto, informē portāls pravda.com.ua.

11.24. Piektdien, 24.februārī, plkst.18 Jelgavas Svētās Annas katedrālē notiks svētbrīdis, kurā aizlūgs par mieru Ukrainā.

10.54. Piektdien, 24.februārī, visas dienas garumā Liepājas pašvaldība sadarbībā ar biedrību "Tabitas sirds" aicina liepājniekus ziedot zeķes, cimdus, citus adījumus, pirmās nepieciešamības medicīnas preces, naudu, sveces un parafīnu. Saziedotie līdzekļi tiks nogādāti Ukrainas valsts aizstāvjiem.

10.35. Biedrība "Tavi draugi" kopš pērnā gada novembra uz Ukrainu nosūtījusi vairāk nekā 74 000 Latvijas iedzīvotāju izgatavoto ierakumu sveču, kas palīdz ukraiņu karavīriem sasildīties aukstajos mēnešos. Ierakumu sveču akcija turpināsies arī martā ar mērķi kopumā izliet un nogādāt Ukrainas aizstāvjiem vismaz 100 000 sveču.

10.16. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien apliecinājis, ka nav redzējis nekādu Ķīnas "miera plāna" oficiālu dokumentu, vienlaikus paužot cerību, ka tiks atbalstīta Ukrainas piedāvātā miera formula. "Mēs sagaidām, ka mūsu [miera] iniciatīva tiks atbalstīta arī 23. datumā, kad būs ANO sēde. Man ir svarīgi, lai tā būtu viena pozīcija, bet tajā pat laikā nekādu oficiālu dokumentu es neesmu redzējis," norādīja Ukrainas prezidents.

09.52. Aicinot solidarizēties ar Ukrainas tautu, 24.februāra rītā plkst.10.00 ikviens aicināts pulcēties pie Brīvības pieminekļa Rīgā, lai stundu ilgā mītiņā paustu savu atbalstu Ukrainai un nosodītu Krievijas uzsākto noziedzīgo un agresīvo karu, informē Latvijas Pilsoniskā alianse.

09.49. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) šodien un rīt uzturēsies Ņujorkā ANO organizētajos pasākumos, pieminot gadu pēc Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā. Plānots, ka 23.februārī ārlietu ministrs piedalīsies ANO Ģenerālās asamblejas ārkārtas īpašajā sesijā par Ukrainu. Tajā paredzēts pieņemt rezolūciju "Par pamatprincipiem, lai nodrošinātu visaptverošu, taisnīgu un noturīgu mieru Ukrainā".

09.02. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 145 060 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 620 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3334 tankus, 6569 bruņutransportierus, 2345 lielgabalus, 471 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 243 zenītartilērijas iekārtas, 299 lidmašīnas, 287 helikopterus, 2026 bezpilota lidaparātus, 873 spārnotās raķetes, 5212 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 226 specializētās tehnikas vienības.

08.20. Slovākijas ārlietu ministrs Rastislavs Kačers otrdien ierakstā sociālajā tīklā "Facebook" asi nosodījis Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna prokrieviskos paziņojumus, nevairoties arī no labi zināmā rupjā izteiciena krievu valodā.

08.00. Latvija palīdzībā Ukrainai pret Krievijas militāro iebrukumu šogad lielu uzsvaru liks uz karavīru apmācībām, kuru apjomu plānots dubultot, šorīt intervijā Latvijas Radio stāstīja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

07.09. Krievijas karaspēks sāktā uzbrukuma ietvaros izvērš spiedienu, tomēr tam nav izdevies pavirzīties uz priekšu, un frontes līnija nav izmainījusies, otrdienas vakara videouzrunā sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

04.45. Itālijas premjerministre Džordža Meloni, kas otrdien ieradās Kijivā, apmeklēja arī Kijivas apgabalu, paziņoja apgabala administrācija.

03.54. ASV plāno šonedēļ noteikt sankcijas pret vēl aptuveni 200 fiziskām un juridiskām personām no Krievijas, otrdien ziņoja ASV laikraksts "The Wall Street Journal", atsaucoties uz informētu ziņu avotu. Laikraksts atzīmēja, ka jaunā sankciju pakete tiks pieskaņota pirmajai gadskārtai kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā sākuma.

02.58. Polija piegādās Ukrainai 14 tankus "Leopard 2" tuvāko divu vai trīs nedēļu laikā, tikko būs pabeigta Ukrainas karavīru apmācība, paziņoja Polijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Lukašs Jasina. Viņš atzīmēja, ka Varšava arī atbalsta kaujas lidmašīnu nosūtīšanu uz Ukrainu, bet par to vēl jāpanāk vienprātība starp NATO dalībvalstīm.

00.10 Prezidents Volodimirs Zelenskis apstiprināja, ka no ārlietu ministra Dmitrija Kuļebas ir dzirdējis par Ķīnas priekšlikumu par miermīlīgu kara noregulējumu ar Krieviju. Taču, kā uzsvēra Zelenskis, nekādus oficiālus dokumentus par šo jautājumu viņš nav saņēmis.

Kā 21. februārī kopīgās preses konferencē ar Itālijas premjerministru Džordžu Maloniju atzīmēja Ukrainas vadītājs, "bija neformāla komunikācija, dialogs ar kolēģi no Ķīnas. Un viņi tiešām teica, ka viņiem ir ideja, dokuments vai rezolūcija. ”.

Vienlaikus prezidents atgādināja, ka Ukrainai jau ir sava "miera formula".

Pasaulē

Vatikāna banka ir atlaidusi divus darbiniekus, kuri ar savām nesenajām kāzām ir pārkāpuši tikko ieviesto aizliegumu precēties bankas darbinieku starpā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Svarīgākais