Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Bulgārija aizliedz transdzimuma personām mainīt dzimumu dokumentos

© pixabay.com

Transdzimuma personas Bulgārijā vairs nevarēs mainīt dzimumu dokumentos un reģistros, nolēmusi valsts Augstākā tiesa.

Augstākā tiesa, kuras lēmums ir automātiski saistošs visām pārējām Bulgārijas tiesām, secināja, ka spēkā esošais likums neparedz iespēju tiesai atļaut mainīt datus par dzimumu, vārdu un civilo identifikācijas numuru cilvēkiem, kas uzskata sevi par transdzimuma personām.

Līdz šim atsevišķi Bulgārijas tiesneši pieņēma, ka likums atļauj mainīt dzimumu dokumentos, bet tikai ar tiesas lēmumu.

Tomēr Augstākās tiesas tiesneši ir pretējās domās. Bulgārija ir vairākkārt izpelnījusies kritiku Eiropas Cilvēktiesību tiesā par to, kai tai trūkst skaidra regulējuma šajā jautājumā.

Bulgārijas likumā par personu apliecinošiem dokumentiem joprojām ir teikts, ka "dzimuma maiņas gadījumā" pilsoņiem 30 dienu laikā ir jānosūta pieteikums jaunu dokumentu izsniegšanai. Tādēļ daži liberālāki Bulgārijas tiesneši pieļāva iespēju mainīt dzimumu, ja bija skaidri pierādījumi, ka tas ir nepieciešams.

Tagad šāda iespēja būs liegta, jo Augstākā tiesa noteica, ka dzimuma maiņai jākļūst par detalizēta tiesiskā regulējuma priekšmetu.

Vairums Augstākās tiesas tiesnešu atsaucās uz Konstitucionālās tiesas lēmumu pirms diviem gadiem, kurā teikts, ka Bulgārijas likums saprot dzimumu kā kaut ko tādu, kas noteikts līdz ar piedzimšanu un eksistē tikai bioloģiskā dzimuma nozīmē.

Augstākā tiesa norādīja, ka dzimuma maiņa dokumentos ietekmē arī personas radiniekus, piemēram, bērnus un laulātos draugus, un pastāv risks, ka šādi var tikt radītas situācijas ar bērniem, kam ir viena dzimuma vecāki, un laulāti viendzimuma pāri, kas ir konstitucionāli nepieļaujami.