Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Izraēla izraida Eiropas Parlamenta deputāti

© Scanpix

Eiropas Savienība (ES) paudusi dziļu vilšanos un pārsteigumu par Izraēlas lēmumu otrdien izraidīt Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Anu Mirandu, kura pārstāv Spāniju un bija ieradusies oficiālā vizītē palestīniešu teritorijās.

Miranda tviterī pavēstīja, ka Izraēlas varasiestāžu rīcība pret viņu esot "diplomātisks apvainojums" un necieņa pret ES likumdevēju.

Arī Spānijas ārlietu ministrs Hosē Manuels Albaress pauda sašutumu un sacīja, ka Madride pieprasa paskaidrojumus no Izraēlas varasiestādēm.

ES augstā ārlietu pārstāvja Žuzepa Borela pārstāve Nabila Masrali žurnālistiem sacīja, ka Mirandas deportācija bija pārsteidzoša, ņemot vērā, ka Izraēlas varasiestādes bija atļāvušas viņai iebraukt valstī. Arī Masrali pauda nožēlu par šādu notikumu pavērsienu.

Viņa uzsvēra, ka cieņa pret visiem EP deputātiem un EP ir būtiska labu ES un Izraēlas attiecību sastāvdaļa.

Izraēlas Ārlietu ministrija skaidroja, ka Mirandai liegts iebraukt valstī, jo viņa 2015.gadā piedalījās starptautiskajā civilo kuģu flotilē, kas piegādāja palīdzību Gazai.

Flotile mēģināja pārkāpt Izraēlas īstenot palestīniešu teritorijas blokādi. Bruņoti Izraēlas desantnieki starptautiskajos ūdeņos uzkāpa uz viena no kuģiem, kā rezultātā gāja bojā desmit aktīvisti.

Izraēlas ārlietu ministrs Eli Koens ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka aizliedzis iebraukt valstī Eiropas likumdevējiem, "kuri ir pauduši atbalstu teroristu organizācijām vai agrāk mēģinājuši nelegāli iekļūt Izraēlā".

Miranda pirmdien kopā ar citiem EP deputātiem ieradās Izraēlas Ben Guriona lidostā, kas apkalpo arī palestīniešu teritorijas. Taču viņai tika liegta iekļūšana valstī un rezervēta vieta pirmajā lidojumā atpakaļ uz Madridi.

Pagājušajā gadā ES un Izraēla atsāka kopīgās padomes sanāksmes pēc desmit gadus ilgas pauzes, ko izprovocēja Briseles kritika par Rietumkrasta apmetņu paplašināšanu, kas saskaņā ar starptautiskajiem tiesību aktiem ir nelikumīgas.

Taču Benjamina Netanjahu atgriešanās premjerministra amatā Izraēlas visu laiku labējākās valdības priekšgalā ir mazinājusi cerības uzlabot Izraēlas attiecības ar Eiropu