Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Traģēdija Brazīlijā: plūdos dzīvību zaudējuši 40 cilvēki, vairāki desmiti pazuduši bez vēsts

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva pirmdien apmeklēja kūrorta rajonu, kur lietusgāžu izraisītos plūdos ir gājuši bojā vismaz 40 cilvēki, bet vairāki desmiti ir pazuduši bez vēsts.

Glābēji mēģināja atrast izdzīvojušos dubļos un gruvešos pēc tam, kad 24 stundu ilga rekordliela lietusgāze nedēļas nogalē izraisīja plūdus un zemes nogruvumus, kas izpostīja rajonu ap populāro pludmales pilsētu Sansebastjanu aptuveni 200 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Sanpaulu.

Lula apsolīja federālās valdības atbalstu atjaunošanas darbiem, kā arī aicināja apturēt būvniecību zemieņu rajonos un kalnu nogāzēs, kur ir iespējamas šādas dabas katastrofas.

"Ir svarīgi, lai cilvēki vairs neceltu mājas vietās, kuras var kļūt par upuri jaunām lietavām un zemes nogruvumiem, kas var prasīt vēl vairāk cilvēku dzīvību," sacīja 77 gadus vecais Lula.

Tiek lēsts, ka 9,5 miljoni no Brazīlijas 215 miljoniem iedzīvotāju dzīvo augsta plūdu vai zemes nogruvumu riska rajonos.

Sanpaulu štata valdība paziņoja, ka plūdos gājuši bojā 40 cilvēki, tai skaitā 39 cilvēki Sansebastjanā un viena meitene Ubatubas pilsētā. Pastāv bažas, ka oficiālais upuru skaits vēl pieaugs.

"Apmēram 40 cilvēku vēl nav atrasti," telekanālam "CNN Brasil" paziņoja Sanpaulu glābšanas departamenta amatpersona Mišela Sezara.