Ukrainas kara 363. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:56]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 21.februārī. Ukraina jau turpat gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:56 Kijevā notika Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska un Itālijas premjerministra Džordža Meloni tikšanās. Kā ziņo UNIAN korespondents, Itālijas valdības vadītājs kopīgā brīfingā ar Zelenski paziņoja par trīs pretgaisa aizsardzības sistēmu nodošanu Ukrainai.

Sestā palīdžibas pakete ir vērsta uz pretgaisa aizsardzību, lai aizsargātu civilo un kritisko infrastruktūru.

"Mēs kopā ar Franciju esam smagi strādājuši pie tā, lai ātri integrētu mūsu tehnoloģijas. Zeme-gaiss raķešu sistēmas SAMP-T ir ļoti svarīgas, taču jaunajā palīdzības paketē ir arī citas pretgaisa aizsardzības sistēmas, jo īpaši Skyguard un Spike,” teica Malonijs.

21:38 Zelenskis uzsvēra, ka Krievijas Federācija jau ir sākusi runāt kā teroriste, un vienīgā atšķirība starp Krievijas Federāciju un teroristiem ir tā, ka teroristi valkā maskas, bet Krievijas Federācija pat neslēpj savas sejas.

20:32 Tuvojoties gadskārtai kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, ASV prezidents Džo Baidens, kurš ieradies vizītē Polijā, otrdien paziņojis, ka atbalsts Ukrainai "neatslābs".

"Nav pamata šaubām - mūsu atbalsts Ukrainai neatslābs, NATO netiks sašķelta, un mēs neoagursim," uzrunājot ļaudis, kas sapulcējušies pie Varšavas Karaliskās pils, uzsvēra Baidens, kas dienu iepriekš apmeklēja Kijivu.

Viņš piebilda, ka Kijiva turas - stipra, lepna, apņēmīga un, galvenais, brīva.

Baltā nama saimnieks uzsvēra, ka Krievija karā pret Ukrainu nekad negūs uzvaru, jo diktators, kas apsēsts ar impērijas atjaunošanu, nekad nespēs salauzt tautas gribu būt brīvai.

Viņš arī pavēstīja, ka šonedēļ pret Krieviju tiks vērstas jaunas sankcijas, jo krievi turpina izrādīt ārkārtīgu nežēlību un pastrādā noziegumus pret cilvēcību.

Prezidents piebilda, ka krievi kā ieroci izmanto izvarošanas, nolaupa ukraiņu bērnus, kā arī bombardē dzemdību klīnikas, dzelzceļa stacijas un bāreņu namus.

Iesaistoties netiešā polemikā ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, kurš pirms dažām stundām Maskavā uzstājās ar runu par stāvokli valstī, Baidens norādīja, ka Rietumi nav sazvērējušies uzbrukt Krievijai, kā to apgalvo Kremļa saimnieks.

"Miljoniem Krievijas pilsoņu, kas tikai vēlas dzīvot mierā ar saviem kaimiņiem, nav ienaidnieki," uzsvēra ASV prezidents.

19:58 Krievijas prezidents Vladimirs Putins šodien savā uzrunā sacīja, ka Krievijas Federācija nekaro pret Ukrainu, bet gan pret NATO. Lietuvas Ārlietu ministrijas vadītājs Gabrieliuss Landsberģis savā "Twitter "skaidroja, kāpēc Kremlis atkal melo.

"NATO nekaro ar Krieviju. NATO pat nav sākusi speciālu militāru operāciju pret Krievijas Federāciju. Krieviju tagad sakauj ukraiņi, nevis NATO. Dažiem cilvēkiem ir neērti to atzīt, un tas arī to liecina," sacīja Landsberģis. amatu.

19:23 Krievijas prezidents Vladimirs Putins atcēlis savu 2012.gada dekrētu, kurā bija norādīts uz "piedņestras problēmas risināšanas veidu meklējumiem, pamatojoties uz Moldovas Republikas suverenitātes, teritoriālās integritātes un neitrāla statusa ievērošanu". Kā norādīja grupas Militārās pretošanās Informācijas politiskais novērotājs Aleksandrs Kovaļenko, šim solim var būt dažādas sekas.

18:24 No Doņeckas apgabala nav atsaukta Krievijas elites 155. jūras kājnieku brigāde, kas nesen tika sakauta pie Ugledaras. Tā vietā tā ir apvienota ar citu Krievijas armijas brigādi.

"Saņēmām ziņu, ka Krievijas armijas 155. un 40. brigādes nav izvestas no okupētajām Ukrainas teritorijām, bet apvienotas vienā brigādē un atstātas okupētā Doņeckas apgabala teritorijā. Viņiem arī tika atvests papildspēks - vairāk nekā 43 autobusi, kas bija redzēti Melitopolē. Būtībā tie ir mobilizētie krievi," telekanāla "Espresso" ēterā sacīja Taurīdas aizsardzības spēku pārstāvis Aleksejs Dmitraškovskis.

18:00. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņojis, ka NATO nolēmusi palīdzēt Ukrainai izstrādāt iepirkuma sistēmu, kas būs efektīva, caurspīdīga un uzticama. NATO rīkos tikšanos ar iepirkumu ekspertiem no Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas, lai pārliecinātos, ka Kijivai "ir tai nepieciešamie ieroči", NATO galvenajā mītnē paziņoja Stoltenbergs.

16:50. Krievijas apšaudē Hersonas tirgū un sabiedriskā transporta pieturā otrdien nogalināti seši civiliedzīvotāji un 12 ievainoti, paziņojusi Ukrainas armija. Hersona tika apšaudīta brīdī, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzrunā Federālajai sapulcei apgalvoja, ka Krievija nekaro ar ukraiņu tautu.

15:25. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar savu otrdienas uzrunu Federālajai sapulcei publiski demonstrēja savu neaktualitāti un apjukumu, pavēstīja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks Pēc Podoļaka teiktā, Putins parādīja, ka viņam nav un nebūs perspektīvu risinājumu, jo viņam visur ir "nacisti, marsieši un sazvērestības teorijas". "Putina "Sic transit gloria mundi" ("Tā paiet pasaules godība") Krievijas parlamentā," piebilda Podoļaks.

14:42. Krievija aptur savu dalību Krievijas un ASV noslēgtajā Stratēģiskā bruņojuma samazināšanas līgumā (START), otrdien uzrunā Federālajai sapulcei pavēstīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins Viņš uzsvēra, ka Krievija neizstājas no līguma, bet gan aptur dalību. "Ja ASV veiks izmēģinājumus, tad arī mēs to darīsim," sacīja Putins.

13:42. Krievijas iebrukums Ukrainā bija "stratēģiska kļūda", otrdien sacīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. "Ja mēs ļausim tam palikt nesodītam, tad mēs visā pasaulē atvērsim Pandoras lādi, kad, kam spēks, tam taisnība," viņš sacīja.

12.50. Pieminot gadadienu kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, 24.februārī Rīgas Domā notiks aizlūgumi par Ukrainas zemi un cilvēkiem. Aizlūgumi notiks visas dienas garumā, bet vakarā paredzēts ekumēnisks aizlūguma dievkalpojums.

12.34. Piektdien, 24.februārī, plkst.18 Rēzeknē, Festivālā parkā, norisināsies koncerts "Ukrainas atbalstam", informē Rēzeknes pilsētas pašvaldības pārstāve Jūlija Jurāne.

12.14. Polijas vadība ar ASV prezidentu Džo Baidenu runās par kaujas lidmašīnu piegādāšanu Ukrainai, pavēstīja Polijas ārlietu ministra vietnieks Pāvels Jablonskis.

11.48. Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien uzrunā Federālajai sapulcei solīja "sistemātiski" turpināt Maskavas ofensīvu Ukrainā. "Soli pa solim mēs rūpīgi un sistemātiski atrisināsim uzdevumus, ar kuriem mēs saskaramies," sacīja Putins uzrunā pirms militārās intervences pirmās gadadienas.

11.15. Pazīmes rāda, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins šodien paziņos par tālāku kara eskalāciju, mikroblogošanas vietnē "Twitter" pauž Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts. "Visdrīzāk, tā būs uzbrukumu pastiprināšana Ukrainai, veidota tā, ka ir labi pamanāma publiskā telpā. Vai tas dos viņiem stratēģiskus panākumus? Nē. Joprojām uzskatu, Ukraina šajā karā uzvarēs!" uzsver Sārts.

11.07. Krievija gatavojas klātienes studentu mobilizācijai, un tā, visticamāk, notiks vēl līdz 1.aprīlim, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde.

11.00. Krievija ir gatava riskēt un pastiprināt spriedzi, uzskata Zviedrijas izlūkdienests. Patlaban, kad Krievijas armija pamatā ir nodarbināta ar karu Ukrainā, Krievija acīmredzami joprojām ir militārs drauds tiešā Zviedrijas tuvumā, norādīja Zviedrijas Militārās izlūkošanas un drošības dienesta vadītāja Lēna Hallina.

10.18. Latvija Ukrainai plāno nosūtīt kārtējo medicīnas aprīkojuma kravu gandrīz 378 000 eiro vērtībā, tiekoties ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja vietnieci Olenu Kondratjuku, informēja Latvijas veselības ministre Līga Meņģelsone.

10.00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 144 440 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 760 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3326 tankus, 6562 bruņutransportierus, 2338 lielgabalus, 471 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 243 zenītartilērijas iekārtas, 299 lidmašīnas, 287 helikopterus, 2023 bezpilota lidaparātus, 873 spārnotās raķetes, 5210 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 226 specializētās tehnikas vienības.

09.21. Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu mobilizēt vēl vairāk krievu, un runa ir par simtiem tūkstošu cilvēku, vēsta laikraksts "New York Times", atsaucoties uz ASV izlūkdienesta pārstāvjiem. "Amerikāņu izlūkdienesta pārstāvji runā, ka viņi saņem liecības par to, ka drīzumā [Putins] var armijā mobilizēt vēl vairāk krievu, jau iesauktajiem 300 000 pievienojot vēl simtus tūkstošu."

08.01. Krievijas prezidents Vladimirs Putins šodien gaidāmajā uzrunā varētu likt uzsvaru uz to, ka karš Ukrainā ir eksistenciāls karš par krievu izdzīvošanu, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Mārcis Balodis. Pēc pētnieka domām, Putina galvenais vēstījums varētu būt paredzēts iekšējai auditorijai Krievijā. Ir pagājis gandrīz gads kopš iebrukuma, bet Krievijas stratēģiskie mērķi nav sasniegti. Tie ir izgāzušies, tāpēc Putins varētu lūkot veidus, kā mainīt to, kā sabiedrība uztver karu.

07.12. Ukraina šogad var atgūt iniciatīvu kaujas laukā ar nosacījumu, ka Rietumi sniedz savlaicīgu un modernu palīdzību, uzskata ASV Kara studiju institūta analītiķi.

06.09. Krievijas prezidenta Vladimira Putina runas 21.februārī galvenā tēma visdažādākajos kontekstos būs "speciālā militārā operācija", tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks. Viņa ieskatā, Putins uzrunā atkārtos pamatojumu karam Ukrainā. Tāpat viņš varētu atgādināt, ka karš bija nepieciešamība un ka Krievijas prezidentam nebija citas izvēlēs, kā uzbrukt Ukrainai.

03.55. Ukrainas pasta operators "Ukrpošta" plāno pilna apjoma kara gadskārtā 24.februārī izlaist jaunu pastmarku ar ielu mākslinieka Benksija grafiti un uzrakstu kirilicas burtiem "PTN PNH!", paziņoja "Ukrpošta" preses dienests. Uz pastmarkas būs redzams Benksija darbs - džudists nokauta brīdī, kuru mākslinieks pērn uzzīmēja uz sagrauta nama sienas Kijivas apgabala Borodjankas ciematā.

01.25. Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu padomes sanāksmē šodien gaidāmas diskusijas par Ukrainu un Krieviju. ES Vispārējo lietu padomes sanāksmē plānota viedokļu apmaiņa par 23.marta un 24.marta Eiropadomes izvērsto darba kārtības projektu. Atbilstoši iepriekš plānotajam diskusijas varētu notikt par Ukrainu un Krieviju, ekonomiku, kā arī migrāciju.

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis brīdinājis, ka Krievija šonedēļ patiešām var atriebties. "Taču tā vairs nav tik spēcīga kā pirms gada," sacīja prezidents.

Pasaulē

Vatikāna banka ir atlaidusi divus darbiniekus, kuri ar savām nesenajām kāzām ir pārkāpuši tikko ieviesto aizliegumu precēties bankas darbinieku starpā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Svarīgākais