Ukrainas kara 362. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:27]

© AP/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 20.februārī. Ukraina jau turpat gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20.27. Krievijas sakāve karā pret Ukrainu ir nenovēršama, tviterī pirmdien pauž ieslodzījumā esošais Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, kas atkārtotā iebrukuma gadadienas priekšvakarā formulējis savu politisko platformu.

Ukrainai ir jāļauj pašai izlemt savs liktenis, bet Krievijai ir jārespektē 1991.gada robežas, tviterī raksta opozicionārs.

"[Krievijas] prezidents [Vladimirs] Putins ar nejēdzīgiem iemesliem izvērsa netaisnīgu agresīvu karu pret Ukrainu. Viņš izmisīgi cenšas piešķirt šim karam "tautas" statusu, tiecoties par saviem līdzzinātājiem padarīt visus Krievijas pilsoņus, bet viņa centieni cieš krahu," norāda Navaļnijs.

"Brīvprātīgo šim karam nav, tāpēc Putina armija balstās uz ieslodzītajiem un piespiedu mobilizētajiem."

19.30. Krievu algotņu bandas "Vagner" vadonis Jevgēnijs Prigožins apsūdzējis Krievijas amatpersonas, ka tās apzināti liedzot viņa kaujiniekiem munīciju.

Prigožins, kurš savulaik dēvēts par diktatora Vladimira Putina pavāru un iepriekš centās turēties ēnā, sākoties atkārtotajam Maskavas iebrukumam Ukrainā, atklāti atzinis, ka ir "Vagner" dibinātājs, un sācis spēlēt arvien pamanāmāku lomu Krievijas politikā.

Taču tas daļā Krievijas elites izraisījis nepatiku, jo tā bijušo kriminālnoziedznieku, kas savulaik tiesāts par laupīšanu, neuzskata par piederīgu savam lokam.

18:07. Īsi pirms pirmdien notikušās ASV prezidenta Džo Baidena vizītes Ukrainā par to informēta Krievija, pavēstījis ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.

"Ņemot vērā šīs komunikācijas sensitīvo dabu, es neizteikšos par to, kā viņi atbildēja vai precīzi kādas dabas bija mūsu vēstījums, bet es varu apstiprināt, ka mēs sniedzām šādu paziņojumu," žurnālistiem apliecināja Salivans.

17:30. Japāna sniegs Ukrainai papildu finansiālo palīdzību 5,5 miljardu dolāru (5,15 miljardu eiro) apjomā, pirmdien pavēstījis Japānas premjerministrs Fumio Kisida.

16:36. Krievijas uzbrukuma centienu galvenā fāze Ukrainā turpinās Luhanskas apgabalā, tomēr agresoram trūkst brīvu rezervju vērienīgiem un intensīviem uzbrukumiem, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

"Vairāku tanku vienību trūkums liecina par to, ka Krievijas armijai ir problēmas ar tehnikas nomaiņu, īpaši tanku, kas zaudēti iepriekšējās neveiksmīgajās uzbrukuma operācijās," teikts domnīcas ziņojumā. Rietumu eksperti norāda, ka Krievijas sauszemes karaspēks darbojas parasto doktrināro formāciju un vienību ietvaros, nevis bataljona taktisko grupu vai citu pagaidu struktūru sastāvā.

15:23. ASV prezidenta Džo Baidena vizīte Kijivā ir spēcīgs signāls Krievijai, it īpaši Putinam, aģentūrai LETA pauda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA). Baidens, ierodoties Ukrainā īsi pirms Krievijas izraisītā kara gadskārtas, pauž solidaritāti un skaidru signālu par nerimstošu palīdzību, ir pārliecināts politiķis. Kols arī uzskata, ka Baidena vizīte iedrošinās sabiedrotos vēl vairāk atbalstīt Ukrainu cīņā pret agresoru.

14:16. Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels pirmdien paziņojis, ka gadījumā, ka Ķīna piegādās ieročus Krievijai, tā pārkāps "sarkano līniju" attiecībās ar ES. Borels atklāja, ka paudis Vanam nopietnas bažas un lūdzis atturēties no ieroču piegādēm Krievijai. "Viņš sacīja man, ka viņi to nedarīs," paziņoja Borels, bet piebilda, ka ES saglabās modrību.

12.58. Ukrainai ir svarīga Latvijas atbalstošā balss starptautiskā arēnā, lai nodrošinātu, ka Krievijai tiek norobežota no starptautiskām organizācijām, bet Ukraina varētu virzīties uz Eiropas Savienību, šodien vizītes laikā Latvijā žurnālistiem uzsvēra Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja vietniece Olena Kondratjuka.

12.51. ASV prezidents Džo Baidens pirmdien vizītē Kijivā paziņoja par jaunu Savienoto Valstu militārās palīdzības paketi Ukrainai 500 miljonu dolāru vērtībā.

12.48. Krievija noteikti gatavo militārus pārsteigumus Ukrainā, taču arī ukraiņi gatavojas ienaidnieka plāniem, atzīst bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris un Latvijas vēstnieks Kazahstānā un Azerbaidžānā Juris Maklakovs. "Esmu pārliecināts, ka pārsteigumi būs. Tas ir atkarīgs gan no laika apstākļiem, gan Krievijas spējām apmācīt mobilizētos un nepieļaut kļūdas, kas tika pieļautas sākotnēji," uzsvēra Maklakovs.

12.38. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā karā gājis bojā jau 231 ukraiņu sportists, pirmdien atklāja Ukrainas sporta ministrs un nacionālās olimpiskās komitejas prezidents Vadims Gutcaits. "Aptuveni vēl 35 sportisti atrodas gūstā, bet ap 3000 atlētu ir frontē," pirmdien vācu laikrakstam "Frankfurter Allgemeine Zeitung" sacīja Gutcaits.

12.06. Sestdien, 25.februārī, plkst.12 Rīgā, laukumā pie Kongresu nama, Latvijas mūziķi vienosies labdarības koncertā "Ukrainas brīvībai!", informē Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē. Koncerts iecerēts kā brīvprātīgs kultūras nozares atbalsts Ukrainai, kas piedzīvo plaša mēroga Krievijas militāro agresiju.

11.58. Sestdien, 25.februārī, plkst.10.30 Rīgā, pie Krievijas vēstniecības, notiks Kremļa opozicionāru organizētās pretkara kustības pasākums "Uzvaru Ukrainai! Brīvību Krievijai!", informē pasākuma rīkotāji. Pasākums veltīts gadadienai kopš Krievija sākusi pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Šis mītiņš ir daļa no starptautiskās protesta akcijas, kas norisināsies vairāk nekā 100 pilsētās visā pasaulē tostarp Londonā, Berlīnē, Minhenē, Helsinkos, Tallinā, Viļņā un Rīgā.

11.21. Pekina pirmdien noraidījusi ASV amatpersonu teikto, ka Ķīna apsver ieroču piegādi Krievijai izmantošanai karā ar Ukrainu.

10.41. "Situācija uz robežas ar Baltkrieviju joprojām tiek pilnībā kontrolēta. Protams, šai lietai tiek pievērsta īpaša uzmanība, jo Baltkrievijā atrodas Krievijas Federācijas vienības," atsaucoties uz Ukrainas Valsts robežsardzes dienesta preses pārstāvja sacīto, ziņo portāls pravda.com.ua.

09.35. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 143 680 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 820 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3316 tankus, 6553 bruņutransportierus, 2334 lielgabalus, 471 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 243 zenītartilērijas iekārtas, 299 lidmašīnas, 287 helikopterus, 2018 bezpilota lidaparātus, 873 spārnotās raķetes, 5209 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 225 specializētās tehnikas vienības.

08.40. Krievijas pret Ukrainu sāktais karš var turpināties vēl visu šo gadu un beigties vien nākamā gada sākumā, intervijā LTV "Rīta panorāmai" pieļāva Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs, bijusī militārpersona Igors Rajevs (AS).

Militārais eksperts atzina, ka, tuvojoties kara gadadienai, Krievijas jaunas ofensīvas pret Ukrainu iespējamība šonedēļ ir ļoti augsta. Jau pašlaik krievu karaspēks uzbrūk faktiski visos virzienos, bet, kā vērtēja Rajevs, nav tā, ka viss būtu bezcerīgi. Ukraina pat spēj dot prettriecienus un atgūt dažas teritorijas.

08.17. Šodien Rīgā, laukumā pie Kongresu nama notiks humanitārā konvoja pavadīšana uz Ukrainu. Konvojs sastāv no trim mikroautobusiem, kuros ir Latvijā ražots taktiskais apģērbs un dažādas citas frontē nepieciešamas lietas. Tas dosies līdz Bahmutai, pilsētai Doņeckas apgabalā, kur jau ilgstoši notiek smagas kaujas. Kravu saņems septiņas brigādes. Kopā ar konvoju Ukrainas karavīru brigādēm tiks piegādātas arī trīs automašīnas, viena no tām ir īpaši pielāgota lielgabarīta ložmetējam.

07.50. Pirmdien aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) tiksies ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja vietnieci Olenu Kondratjuku, lai apspriestu pašreizējo situāciju Ukrainā un Latvijas turpmākās iespējas sniegt Ukrainai atbalstu.

07.08. Polijas prezidents Andžejs Duda ir pārliecināts, ka, ja pašpasludinātais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko liktu saviem bruņotajiem spēkiem iesaistīties karā pret Ukrainu, tas nozīmētu viņa režīma "totālu galu", vēsta portāls pravda.com.ua.

00.10. CNN jautāja Eiropas Komisijas (EK) prezidentei Urzulai fon der Leienai, vai, viņasprāt, Ķīna ieklausās Eiropas aicinājumā neatbalstīt Krieviju karā ar Ukrainu. Viņa atbildēja, ka situācija ir gluži pretēja.

"Mēs esam redzējuši, kā Ķīna un Krievija paraksta paziņojumu par neierobežotu partnerību, un es domāju, ka mums ir nepieciešams vairāk pierādījumu un lielāka rīcība, lai redzētu, ka Ķīna neatbalsta Krieviju," CNN sacīja Leiena. "Līdz šim mēs redzam pretējo," viņa sacīja

Pasaulē

Vatikāna banka ir atlaidusi divus darbiniekus, kuri ar savām nesenajām kāzām ir pārkāpuši tikko ieviesto aizliegumu precēties bankas darbinieku starpā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Svarīgākais