Ukrainas kara 361. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:15]

© AP/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 19.februārī. Ukraina jau turpat gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20.15. Rīgas Domā 24.februārī notiks aizlūgumu diena par Ukrainas zemi un tautu "Aizlūgsim par Ukrainu!".

24. februāri, pieminot gadadienu kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, Rīgas Domā visas dienas garumā notiks aizlūgumi par Ukrainas zemi un cilvēkiem.

Dievkalpojumā un aizlūgumos piedalīsies Latvijas ukraiņu garīdznieki: Latvijas ev. lut. Baznīcas evaņģēlists Vladimirs Peļuškēvičs un Romas Katoļu Baznīcas priesteris Romāns Sapužaks.

18.15. Francija nedēļas laikā sāks piegādāt Ukrainai apsolītos bruņutransportierus "AMX-10", kurus klasificē kā tankus uz riteņiem, svētdien paziņojusi Parīze.

"AMX-10", kas tiek izmantoti kopš pagājušā gadsimta 80.gadiem, ir salīdzinoši ļoti viegli un mobili. Tie ir paveci, bet darbojas labi, iepriekš norādīja kāda Francijas amatpersona.

"AMX-10" parasti tiek izmantoti izlūkošanai un uzbrukumiem ienaidnieka tankiem.

16.07. Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa sacīja, ka Krievija vienā dienā izšauj tik daudz artilērijas šāviņu, cik Eiropa saražo mēnesī, un Krievijas aizsardzības nozares uzņēmumi strādā trīs maiņās.

ES nepieciešams ātri palielināt ražošanas iespējas, norādīja Kallasa, piebilstot, ka Ukraina nevarēs uzvarēt karu bez munīcijas.

14.26. Ņemot vērā Ukrainas lielo vajadzību pēc munīcijas, Eiropas Savienība (ES) strādā pie jaunas iepirkuma procedūras, svētdien Minhenes drošības konferencē paziņoja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa atklāja, ka mērķis ir izmantot procedūru, kas būtu līdzīga tai, kas tika izmantota Covid-19 vakcīnu iegādei pandēmijas laikā.

Kallasa sacīja, ka ES valstīm vajadzētu darīt pieejamu naudu, kas pēc tam tiktu izmantota lielu līgumu slēgšanai ar aizsardzības nozari caur ES. Procedūra nodrošinātu, ka nozare var veikt nepieciešamās investīcijas ražošanas paplašināšanai.

13.49. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3310 tankus, 6545 bruņutransportierus, 2327 lielgabalus, 469 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 243 zenītartilērijas iekārtas, 298 lidmašīnas, 287 helikopterus, 2016 bezpilota lidaparātus, 873 spārnotās raķetes, 5196 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 224 specializētās tehnikas vienības.

12.23. Savienotās Valstis pēdējā laikā novērojušas satraucošas tendences Ķīnas atbalstā Krievijas armijai un bažījas, ka Pekina varētu apsvērt letālas militārās palīdzības sniegšanu Maskavai, telekanālam CNN atklājušas ASV amatpersonas.

Amatpersonas neatklāja, kādu tieši informāciju ASV ir ieguvušas, bet norādīja, ka ASV amatpersonas bijušas gana nobažījušās, lai dalītos šajā informācijā ar sabiedrotajiem un partneriem Minhenes drošības konferencē.

10.50. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 142 860 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 590 iebrucēji.

09.05. 24. februārī, kad apritē gads kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, Ķekavā notiks atbalsta pasākums Ukrainai, informē pašvaldība.

Visas dienas garumā novada iedzīvotāji varēs nolikt svecītes koka statīvos pie Daugmales multifunkcionālā centra, Baldones kultūras centra, Baložu pilsētas kultūras nama, Katlakalna tautas nama, Ķekavas kultūras nama un pie Jaunu ideju centra.

Pēcpusdienā plkst.13 Ķekavā pie Jaunu ideju centra norisināsies piemiņas brīdis Ukrainas kara kritušajiem. No plkst.13.30 līdz 19 Jaunu ideju centrā novada iedzīvotāji varēs liet ierakumu sveces, kuras pēc tam ar kādu no humānajiem konvojiem tiks nogādātas frontes līnijās Ukrainas austrumos, kur karavīri tās izmanto, lai sildītos un gatavotu ēdienu.

Līdz 23.februārim iedzīvotāji aicināti ziedot materiālus sveču liešanai parafīnu, tostarp sveču atlikumus, kā arī gofrētu kartonu un izmazgātas konservu bundžas.

00.10. ASV Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs paziņoja, ka grupējums "Vagner" nesen cieta smagus zaudējumus sīvās kaujās par Bahhmutas pilsētu. Viņš sacīja, ka pēc kauju pastiprināšanās Krievija pēdējās dienās guvusi "pakāpeniskus panākumus" Bahmutā un tās apkārtnē, bet ASV nevar prognozēt, vai Krievijai izdosies iebrukt šajā pilsētā.

Pat ja tas notiktu, Bahmutai nav "reālas stratēģiskas vērtības", tāpēc ASV uzskata, ka Ukraina saglabās savas spēcīgās aizsardzības līnijas Donbasā, piebilda Kērbijs.

Pasaulē

Vatikāna banka ir atlaidusi divus darbiniekus, kuri ar savām nesenajām kāzām ir pārkāpuši tikko ieviesto aizliegumu precēties bankas darbinieku starpā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Svarīgākais