Igaunijas izlūkdienesti: Krievija sāk izmantot balonus spiegošanai

© Scanpicx

Krievijas bruņotie spēki sākuši izmantot meteoroloģiskos balonus, lai iegūtu informāciju par Ukrainas pretgaisa aizsardzības pozīcijām, sacīja Igaunijas aizsardzības spēku izlūkošanas centra vadītājs Margo Grosbergs, informē portāls "err".

"Pirmo reizi šonedēļ virs Kijivas tika novērota tāda dīvaina nianse kā laikapstākļu baloni. Nezinu, vai Krievijas Federācija iedevsmojās no Ķīnas gaisa baloniem vai no kaut kā cita, bet katrā ziņā redzams, ka ir jauna taktika," piektdien Aizsardzības ministrijas rīkotajā brīfingā sacīja pulkvedis Grosbergs.

Pēc viņa teiktā, virs Ukrainas palaisto gaisa balonu galvenais mērķis ir izsmelt Ukrainas pretgaisa aizsardzību, jo ukraiņiem tie ir jāizseko un jāiznīcina, jo nav zināms, vai un kādu kravu tie var nest.

"Taču tas savukārt iznieko gan pretgaisa aizsardzības ieročus, gan nogurdina karavīrus. Tāpat ar savu darbību kļūst redzamas pretgaisa aizsardzības ekipāžas, jo var redzēt, no kurienes nāk raķetes," skaidroja Grosbergs.

Turklāt šāda balona cena ir daudz zemāka nekā izlietotas pretgaisa raķetes cena. "Citiem vārdiem sakot, ļoti lēts un gudrs triks," komentēja pulkvedis.

"Skatīja, cik ilgi [tas prasīs] un kāda būs ukraiņu reakcija uz šo manevru," sacīja aizsardzības izlūkošanas vadītājs.

Atbildot uz precizējošu jautājumu, Grosbergs skaidroja, ka pēc diezgan drošiem datiem tie ir parastie meteoroloģiskie baloni, kas nepārvadā militārās vai izlūkošanas kravas. "Tie, kas ir notriekti, valkāja atstarotājus, lai pretgaisa aizsardzības radari tos noteikti uztvertu, un tā ir viena daļa no pretgaisa aizsardzības nolietošanās taktikas," viņš skaidroja.

Pasaulē

Vatikāna banka ir atlaidusi divus darbiniekus, kuri ar savām nesenajām kāzām ir pārkāpuši tikko ieviesto aizliegumu precēties bankas darbinieku starpā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Svarīgākais