ANO aicina saziedot miljardu dolāru cilvēkiem Turcijā

© Scanpix

ANO ceturtdien aicināja saziedot vienu miljardu ASV dolāru, lai palīdzētu 5,2 miljoniem cilvēku Turcijā, kas pārcietuši postošāko zemestrīci valsts jaunāko laiku vēsturē.

Divas dienas pirms tam ANO bija aicinājusi saziedot 397 miljonus dolāru, lai palīdzētu apmēram pieciem miljoniem cilvēku nemiernieku kontrolētajos Sīrijas ziemeļrietumos.

ANO preses sekretārs Stefans Dižarriks preses konferencē atbildēja uz jautājumu par to, kāpēc aicinājums ziedot zemestrīcē cietušajiem Turcijā attiecas uz 5,2 miljoniem cilvēku, ja saskaņā ar ANO un Turcijas valdības datiem zemestrīce skārusi 15 miljonus cilvēku.

Viņš sacīja, ka aicinājums ziedot cilvēkiem Turcijā "tika izstrādāts ļoti ciešā sadarbībā ar Turcijas valdību, kas vada palīdzības centienus". "Viņi nāca klajā ar šo skaitu, fokusējoties uz cilvēkiem, kuriem humānā palīdzība nepieciešama visvairāk un visātrāk, un kur ANO var būt visefektīvākā," sacīja Dižarriks.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc aicinājumā ziedot 5,2 miljoniem cilvēku Turcijā ir minēta divreiz lielāka summa nekā aicinājumā ziedot pieciem miljoniem cilvēku Sīrijā, Dižarriks sacīja, ka centieni sniegt humāno palīdzību Sīrijas iedzīvotājiem pastāvējuši jau pirms postošās zemestrīces.

Abi aicinājumi paredzēti palīdzības sniegšanai tuvāko triju mēnešu laikā.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais