Sankcijas pret Baltkrievijas gaisa dispečeru uzņēmumu atzīst par likumīgām

© Scanpix

Sankcijas, kas vērstas pret Baltkrievijas gaisa satiksmes dispečeru uzņēmumu "Belaeronavigacia" pēc lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanas Minskā 2021.gada maijā ir likumīgas, trešdien atzinusi Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesa.

2021.gada maijā Baltkrievijas iznīcinātāji piespieda Minskā nosēsties "Ryanair" reisa FR4978 lidmašīnu, kas lidoja no Atēnām uz Viļņu un kurā atradās vairāk nekā 100 pasažieru.

Starp pasažieriem bija baltkrievu opozīcijas žurnālists Romāns Protasevičs, viens no lietotnes "Telegram" kanāla "Nexta" līdzdibinātājiem. Līdz ar viņu Baltkrievijas varasiestādes aizturēja arī žurnālista draudzeni Sofiju Sapegu.

Reaģējot uz šo gaisa pirātisma akciju, ES vērsa pret Baltkrieviju sankcijas, kurām cita starpā tika pakļauts arī valstij piederošais uzņēmums "Belaeronavigacia".

Uzņēmums sankcijas apstrīdēja ES Vispārējā tiesā, taču neveiksmīgi.

Kā atzinuši tiesneši, nav saprātīga pamata uzskatīt, ka "Belaeronavigacia" nezināja par savu darbību sekām - "Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības un opozīcijas apspiešanu".

Tiesa arī atzina, ka sankcijas nav atzīstamas par nesamērīgām, jo tās tikušas noteiktas, Baltkrievijā turpinoties cilvēktiesību un likuma varas ignorēšanai no Aleksandra Lukašenko totalitārā režīma puses.

Spriedumu vēl iespējams pārsūdzēt ES Tiesā.

Svarīgākais