Ukrainas kara 358. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:22]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 16.februārī. Ukraina jau turpat gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22.22. Francija sūta uz Ukrainu 14 vieglos tankus AMX-10RC, vēsta Francijas militāro jautājumu tīmekļa medijs "Forces Operations", norādot, ka tā ir pirmā šīs bruņutehnikas partija, ko Kijiva saņems no Parīzes. Pēdējo nedēļu laikā tanku ekipāžas un vadītāji apmācīti Somīras militārajā skolā, norāda izdevums.

22.00. Čehija Ukrainai ražos mobilās pretgaisa aizsardzības sistēmas, kas paredzētas bezpilota lidaparātu apkarošanai, informē portāls "Pravda".

21.25. Augstākā pretkorupcijas tiesa nolēma nodot Ukrainas valsts īpašumā Krievijas oligarham Oļegam Deripaskam piederošos uzņēmumus: Mikolajavas alumīnija oksīda rūpnīcu, Gluhivas kvarcīta karjeru, Hustas un Žešeļivas karjerus u.c., informē portāls "Pravda".

20.21. Krievija un Ukraina veikušas kārtējo gūstekņu apmaiņu, un tās ievaros Ukrainā atgriezies arī Enerhodaras vicemērs Ivans Samoidjuks, pavēstīja Ukrainas Gūstekņu apmaiņas jautājumu koordinācijas štābs.

"Mājās atgriezušies 100 karavīri un viens civilists - Enerhodaras pilsētas galvas pirmais vietnieks Ivans Samoidjuks. Viņš nesalūza, atteicās sadarboties ar ienaidnieku, un okupanti viņu pērn 19.martā kontrolpunktā pie Blahoviščenkas nolaupīja. Pēc 333 nebrīves dienām viņš atgriežas pie tuviniekiem," teikts paziņojumā.

20.00. Hersonas apgabalā 16.februārī Krievijas armijas apšaudes rezultātā gāja bojā trīs cilvēki un septiņi tika ievainoti.

19:25. Izraēla piešķirs Ukrainai 200 miljonus dolāru medicīnas infrastruktūras izveidošanai, kā arī palīdzēs ar agrā brīdinājuma sistēmas izstrādi, ceturtdien preses konferencē Kijivā pavēstīja Izraēlas ārlietu ministrs Eli Koens.

"Mēs atbalstām garantiju vairāk nekā 200 miljonu dolāru lielai summai infrastruktūras izveidei, kas tiks izmantota veselības aizsardzības un psiholoģiskās palīdzības jomā. Es arī paziņoju, ka mēs palīdzēsim ar agrā brīdinājuma viedās sistēmas izstrādi Ukrainai," Izraēlas ministra teikto citē ziņu aģentūra "Ukrinform".

18:16. NATO jābūt gatavai ilgai pretstāvei ar Krieviju arī ārpus pašreizējās krīzes, ko izraisījis Krievijas pirms gada uzsāktais pilna mēroga karš pret Ukrainu, sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"[Krievijas] prezidents [Vladimirs] Putins grib savādāku Eiropu, grib Eiropu, kur viņš var kontrolēt kaimiņus, kur viņš var izlemt, ko valstis var darīt," intervijā ziņu aģentūrai AFP sacīja alianses līderis. "Mums ir jābūt gataviem ilgam pārbaudījumam, tas var ilgt daudzus, daudzus, daudzus, daudzus gadus."

18:00. Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments pēc Drošības policijas ieteikuma anulējis ilgtermiņa uzturēšanās atļauju nepilsonim Sergejam Čauļinam, kurš gadiem ilgi izplatījis Krievijas propagandu. Pēc uzturēšanās atļaujas anulēšanas Čauļins 14.februārī izbraucis no Igaunijas uz Krieviju, pavēstīja Drošības policija.

17:15. Ukraina spēs izvērst plašu pretuzbrukumu dažu nākamo mēnešu laikā, ja Rietumi sniegs tai nepieciešamo militāro palīdzību, uzskata ASV Karas studiju institūta (ISW) analītiķi.

16:13. Eiropas Parlamenta (EP) deputāti aicina nopietni apsvērt iespēju apgādāt Ukrainu ar Rietumu kaujas lidmašīnām, helikopteriem, atbilstīgām raķešu sistēmām, kā arī būtiski palielināt munīcijas piegādes, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

14:50. Krievija īsteno karu ne tika pret Ukrainu, bet arī pret Eiropas miera un drošības arhitektūru, šodien žurnālistiem norādīja Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Deivids Makalisters.

Nākamnedēļ apritēs gads kopš Krievija sāka agresīvo karu pret Ukrainu, kas, kā uzsvēra Makalisters, nav attaisnojams. Viņš akcentēja, ka 24.februārī apritēs gads kopš karš ir atgriezies Eiropā.

Viņš norādīja, ka ir svarīgi būt solidāriem ar Ukrainu un to atbalstīt, kā arī nepieciešams palielināt ekonomisko, finansiālo, humāno un militāro atbalstu, jo likmes ir augstas.

14:22. Izraēlas ārlietu ministrs Eli Koens ceturtdien ieradies vizītē Kijivā, kur tiksies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un ārlietu ministru Dmitro Kulebu.

Šī būs Izraēlas ārlietu ministra pirmā vizīte Ukrainā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma pērnā gada 24.februārī.

Izraēla šajā konfliktā centusies saglabāt neitrālu nostāju.

13:45. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) šodien tikās ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Oleksandru Miščenko, pateicoties viņam par personīgo ieguldījumu attiecību stiprināšanā.

ĀM norāda, ka ministrs izteica pateicību par vēstnieka ieguldījumu divpusējo attiecību stiprināšanā un aktīvo sadarbību kopš Krievijas kara sākuma Ukrainā.

Rinkēvičs atkārtoti apstiprināja visu iespējamo Latvijas atbalstu Ukrainai, paužot cerību uz drīzu Ukrainas uzvaru karā pār Krieviju. Viņš uzteica varonīgo ukraiņu tautas cīņu par savas zemes brīvību un neatkarību. Rinkēvičs apliecināja Latvijas ciešo atbalstu Ukrainas integrācijai Eiropas Savienībā.

12:53. Britu izlūkdienesti uzskata, ka Krievijas spēku rīcībā joprojām ir diezgan liels skaits lidmašīnu, taču maz ticams, ka Krievija tādēļ izlems krasi paplašināt uzbrukuma apmērus ar tām. Krievu iznīcinātāji darbojas gandrīz tikai no Krievijas kontrolētās teritorijas, kas gan samazina to izmantošanas efektivitāti, gan riskus tikt notriektiem, vēsta pravda.com.ua.

11:46. Naktī uz ceturtdienu krievi izšāvuši uz Ukrainu 32 spārnotās raķetes, no kurām pretgaisa aizsardzība iznīcinājusi 14, paziņojis Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pavēlniecības preses dienests. Likvidētas arī divas raķetes "H-59". 32 spārnotās raķetes raķetes palaistas no kuģiem un bumbvedējiem un mērķētas pret kritiskās infrastruktūras objektiem.

10:34. Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Aleksejs Daņilovs norāda, ka Krievijas iebrucēji gatavo jaunu masveida raķešu uzbrukumu Ukrainai, kas varētu notikt 23.-24.februārī. "Tas jāuztver mierīgi, turklāt esam tam gatavi," uzsver A. Daņilovs, vēsta pravda.com.ua.

08:59 Aizvadītajā diennaktī Ukrainas aizstāvji atvairīja ienaidnieka uzbrukumus vairāk nekā 15 apdzīvotās vietās.

Kā teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba rīta kopsavilkumā, ienaidnieks galvenos spēkus koncentrē uz uzbrukuma operāciju veikšanu Kupjanskas, Limanskas, Bahmutskas, Avdejevsksa un Šahtjorskas virzienos Grjaņikovkas, Bahmutas, Avdijevkas apgabalos, Maryinka un Vugledar.

08:45 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 140 460 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 690 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3296 tankus, 6517 bruņutransportierus, 2306 lielgabalus, 466 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 239 zenītartilērijas iekārtas, 298 lidmašīnas, 287 helikopterus, 2012 bezpilota lidaparātus, 857 spārnotās raķetes, 5167 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 219 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

08:11 Krievijas okupētās Luhanskas pilsētas apkārtnē vietējie iedzīvotāji ir atraduši jaunu masu kapu ar 42 apbedījumiem, kur var būt aprakti Krievijas privātā algotņu grupējuma "Vagner" dalībnieki, ziņoja britu raidsabiedrības BBC krievu dienests.

Masu kaps tika atrasts februāra sākumā pie Kirovkas ciemata. Ciemata iedzīvotāji pastāstīja, ka šīs kapavietas neviens neapmeklē un viņi nav pazinuši nevienu no tur apbedītajiem.

BBC krievu dienests sameklēja atklātos avotos ziņas par 37 vīriešiem, kuru dati sakrīt ar kapu plāksnēs minētajiem.

"35 no viņiem bija Krievijas pilsoņi, viens bija Baltkrievijas pilsonis, un vēl viens bija dzimis Uzbekistānā. Krievijas tiesu vietnēs ir publicēti tiesu spriedumi pret 20 cilvēkiem, kas ir Luhanskā apbedīto vārda brāļi. Viņiem visiem tagad būtu vajadzējis izciest sodu ieslodzījuma vietās," atzīmēja BBC kdievu dienests.

Vairumam pie Luhanskas apbedīto vīriešu vārda brāļu ir lapas sociālajos tīklos. "Spriežot pēc publikācijām, tikai viens no viņiem bija bārenis, vēl daži lielāko mūža daļu pavadījuši ieslodzījumā un, iespējams, viņiem nebija tuvu cilvēku ārpus kolonijām. Lielākā daļa tomēr pastāvīgi kontaktējās ar radiem un draugiem," piebilda žurnālisti.

Pie Luhanskas atrastais masu kaps ir jau trešā atrastā apbedījumu vieta, kur aprakti desmitiem cietumnieku, kas "Vagner" sastāvā bija karojuši pret Ukrainu.

07:47 Ukraina saņems no Rietumu sabiedrotajiem mazāk tanku "Leopard 2", nekā bija solīts, trešdien žurnālistiem Briselē paziņoja Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss.

Pistoriuss pēc tikšanās ar kolēģiem no citām NATO valstīm atzīmēja, ka Rietumu sabiedrotajiem būs grūti savākt divus pilnus bataljonus ar tankiem "Leopard 2", lai tos nosūtītu uz Ukrainu, kā bija solīts.

Vācija un Portugāle ir vienīgās valstis, kas uzņēmušās saistības nosūtīt uz Ukrainu tankus "Leopard 2A6". Vācija apsolījusi 14 šī modeļa tankus, bet Portugāle - trīs. "Mēs nesasniegsim bataljona lielumu," sacīja Pistoriuss.

Saskaņā ar viņa teikto Polija ir savākusi apmēram 30 "Leopard 2" vecās versijas vienības, kas ir gandrīz pietiekami Ukrainas standarta bataljonam, kurā ir 31 tanku vienība, tomēr daudzi no šiem tankiem ir sliktā stāvoklī un tiem vajadzīgs remonts. Pistoriuss piebilda, ka šie tanki ieradīsies Ukrainā tikai aprīļa beigās.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs janvāra beigās paziņoja, ka Vācija ar sabiedrotajiem ātri izveidos divus kaujas tanku bataljonus Ukrainai, bet ASV apsolīja atsūtīt 31 tanku "M1 Abrams".

07:04 Naktī uz 16. februāri visā Ukrainā izsludināta plaša gaisa trauksme. Dažos reģionos strādā pretgaisa aizsardzību.

Poltavas reģionālās militārās pārvaldes vadītājs Dmitrijs Luņins paziņoja par raķešu draudiem. Viņš arī piebilda, ka Poltavas reģionā darbojas pretgaisa aizsardzība.

"Poltavas apgabalā darbojas pretgaisa aizsardzība. Mēs paliekam mierīgi! Esam patversmēs līdz uzlidojuma beigām!" - viņš rakstīja Telegram.

00:10 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Polijā tikšoties ar ASV prezidentu Džo Baidenu. "Dziennik Gazeta Prawna" raksta par iespējamo vizīti Polijā un gaidāmo tikšanos. Polijas puse nekomentē ziņas par plānoto vizīti, atsaucoties uz bažām par drošību. Tomēr, kā norāda avoti Ukrainā, Zelenska "diplomātiskā iniciatīva" var tikt realizēta Polijā un ANO forumā.

Pasaulē

Divus mēnešus ilgst ukraiņu ekspedīcijas spēku sekmīgais gājiens pa Kurskas apgabalu Krievijā, tikmēr divus gadus ilgst krievu armijas “gaļas viļņu” triecieni pa Ukrainas provinces pilsētām — un arī sekmīgi. Pasaule ir tik nobažījusies kā nekad.

Svarīgākais