Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Avena helikopteru VID izsolē nopircis "Kesko Senukai Lithuania" īpašnieks

© Ģirts Ozoliņš/F64

Krievijas uzņēmējiem Pjotram Avenam un Jurijam Šefleram pastarpināti piederošo helikopteru nopircis uzņēmums “SPVholdings”, kas pastarpināti pieder uzņēmējam no Lietuvas, noskaidroja LTV raidījums “de facto”, vēsta lsm.lv

Raidījums noskaidrojis, ka helikopters “Bell 429”, kas savulaik piederēja “Country Heli”, ir pārdots pirmajā izsolē nosolītājam "SPVholdings" par 2 979 000 eiro (kopā ar PVN - 3 604 590 eiro.)

No Uzņēmumu reģistrā pieejamajām ziņām izriet, ka "SPVholdings" patiesais labuma guvējs ir lietuvietis Artūras Rakauskas. Viņam pieder būvniecības un saimniecības preču veikalu tīkls “Kesko Senukai Lithuania”.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka ES sankciju sarakstā Avens nodēvēts par vienu no Putinam tuvākajiem oligarhiem, kurš aktīvi sniedzis materiālu vai finansiālu atbalstu Krievijas lēmumu pieņēmējiem, kas ir atbildīgi par Krimas aneksiju vai Ukrainas destabilizāciju, un guvis no tiem labumu. Viņš solīja šos pārmetumus apstrīdēt tiesā.

"Nekā personīga" atzīmē, ka Latvijā Avenam iesaldēti ne vien banku aktīvi, bet arī nekustamie īpašumi Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā, kur viņš posās izstādīt savu porcelāna un mākslas kolekciju. Tāpat arī teju 60 hektāri Lazdonas pagastā, un viņa modernā Klauģu muiža ar vairākām ēkām un helikoptera nosēšanās laukumu. Īpašumi apgrūtināti arī citur Eiropā - Itālijas policija apķīlājusi Avenam daļēji piederošo villu Sardīnijā, iesaldēts viņa īpašums Londonā.

TV3 raidījumā skaidrots, ka Avenam nav liegts ieceļot Latvijā, jo viņš ir ne tikai Krievijas pilsonis, bet arī Latvijas pilsonis. Tiesa, savulaik par Avena pilsonības iegūšanas apstākļiem izmeklēšanu veica Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Lietu izbeidza, nekonstatējot kukuļošanu, taču atklājot īpašu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes vadības labvēlību pret Avenu.

Pērn pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sākās diskusijas par to, vai Avenam pilsonību būtu jāļauj paturēt. Pērn aprīlī Saeima pieņēma grozījumus par Latvijas pilsonības atņemšanu dubultpilsoņiem, kuri snieguši dažāda veida atbalstu agresorvalstīm.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Latvijas drošības iestādes šobrīd vērtē, vai ir pamats pilsonības atņemšanai Krievijas miljardierim Pjotram Avenam.

Avens 2016. gadā ieguvis Latvijas pilsonību. 2012.gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. Pēc Krievijas plašā iebrukuma Ukrainā, Ordeņu kapituls nolēma ordeni atņemt. Drīz vien pēc tam arī Latvijas Universitātes (LU) Senāts nolēma atņemt LU goda doktora grādu Avenam.

Miljardiera vectēvs bija latviešu strēlnieks, kas pēc Krievijas pilsoņu kara palicis dzīvot Krievijā.