Ukrainas kara 357. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:59]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 15.februārī. Ukraina jau turpat gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22:59 Militārais eksperts Oļegs Ždanovs atbildēja uz jautājumu, vai vācu tanku "Leopard 2" brigāde spēs radikāli mainīt situāciju konkrētā frontes sektorā Ukrainā. "Leopard 2 brigādes (apmēram 100 tanku) parādīšanās jebkurā frontes sektorā var radikāli mainīt karadarbības gaitu. "Leopard 2" var vienkārši sagraut Krievijas aizsardzību. Un ja tie ir ar artilērijas aizsegu vai ar gaisa aizsegu, domāju, ka viņiem jautājums par ienaidnieka aizsardzības sakaušanu nemaz nebūs grūts. Patiešām, "Leopard 2" brigādes ietekme vienā frontes sektorā tiešām ir nozīmīga," sacīja eksperts.

22:40 Irānas "Shahed" kamikadzes bezpilota lidaparāti virzās Dņepropetrovskas apgabala virzienā. Reģionā izsludināta gaisa trauksme.

22:23 Vācijai ir pietiekami daudz munīcijas krājumu "Gepard", kas iepriekš tika nosūtīti uz Ukrainu.

Aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss žurnālistiem Briselē sacīja, ka Vācijā ražoto "Gepard" munīcijas krājumiem "jāpietiek līdz vasarai", raksta "The Guardian".

Viņa paziņojums izskanējis dienu pēc tam, kad kļuva zināms, ka valsts varas iestādes ir parakstījušas līgumu ar "Rheinmetall" par munīcijas ražošanas atsākšanu "Gepard" tehnikai.

20:52 Krievijas armija turpina virzīties uz priekšu piecos virzienos.

"Ienaidnieks, neskatoties uz ievērojamiem zaudējumiem, neatsakās no nodomiem sasniegt Doņeckas un Luhanskas apgabalu administratīvās robežas, tāpēc turpina koncentrēt galvenos spēkus uzbrukuma operāciju veikšanai Kupjanskas, Limanskas, Bahmutskas, Avdejevskas un Šahtjorskas virzienos," Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba paziņojums pulksten 18:00.

Turklāt dienas laikā ienaidnieks veica 17 gaisa triecienus un veica 28 uzbrukumus no vairākkārtējām raķešu palaišanas sistēmām Pokrovskas, Doņeckas apgabala un Hersonas apgabala civilajai infrastruktūrai.

19:45 Aizsardzības spēku aviācija 15.februārī veica 11 triecienus pa Krievijas karaspēka un militārās tehnikas koncentrācijas zonām, kā arī piecas reizes trāpīja Krievijas Federācijas pretgaisa raķešu sistēmu pozīcijām.

Tāpat, pēc Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba datiem, raķešu un artilērijas vienības diennaktī trāpījušas Krievijas komandpunktam, trīs Krievijas kareivju koncentrācijas zonām un divām munīcijas noliktavām.

19:03 NATO valstis palielina artilērijas munīcijas ražošanas apjomus, šādi reaģējot uz to, ka Ukraina šāviņus izlieto ātrāk, nekā Rietumi spējuši saražot, trešdien apliecināja NATO, solot arī, ka Kijivai tiks piegādāti vismaz 48 tanki "Leopard 2".

"Lietas notiek, bet mums apjomi ir jāpalielina vēl vairāk, jo vajadzība nodrošināt Ukrainai munīciju ir liela," žurnālistiem Briselē pēc NATO valstu aizsardzības ministru divu dienu sanāksmes sacīja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Tādas valstis kā ASV, Francija, Vācija un Norvēģija parakstījušas munīcijas kontraktus, kas ļaus NATO dalībvalstīm papildināt savus arsenālus, kā arī turpināt piegādes Kijivai.

Pat pirms Krievijas 24.februāra iebrukuma Ukrainā daudzas NATO valstis atpalika no NATO munīcijas krājumu mērķiem.

Līdz ar piegādēm Ukrainai, kur Kijivas armija katru dienu izšauj līdz 10 000 artilērijas šāviņu dienā, Rietumu krājumi sarukuši vēl vairāk.

18:30 Trešdien, 15.februārī, virs Kijevas tika atklāti aptuveni seši ienaidnieka gaisa mērķi, no kuriem lielākā daļa tika notriekti.

18:00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka neredz nekādus šķēršļus, lai šogad sāktu sarunas par Ukrainas pievienošanos Eiropas Savienībai.

17:04. Eiropas Komisija (EK) trešdien ierosinājusi noteikt jaunas sankcijas Krievijai, kas liegs piegādāt Krievijai preces 11 miljardu eiro apmērā, kā arī vērsties pret Irānas lidrobotu ražotājiem.

15:55. Karš Ukrainā turpināsies vēl vismaz nākamgad, prognozē Lielbritānijas aizsardzības un drošības jomas domnīca. Rietumiem tuvāko mēnešu laikā ir jāatbalsta Ukrainas pretuzbrukums, norādīja Karaliskā apvienoto dienestu institūta (RUSI) direktora vietnieks profesors Malkoms Čalmers.

14:10. Karš Ukrainā ir devis jaunu stimulu NATO un pamudinājis Austrumeiropu atteikties no padomju laika militārā aprīkojuma, taču ASV galvenā problēma joprojām ir Ķīnas militārā modernizācija, secināts Starptautiskā Stratēģisko pētījumu institūta (IISS) ikgadējā ziņojumā par militāro līdzsvaru.

12.41. Krievijas tiesa apsūdz Ukrainas pilsoni spiegošanā un piespriež viņam 16 gadus ilgu cietumsodu, vēsta pravda.com.ua.

12.01. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 139 770 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 690 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3290 tankus, 6507 bruņutransportierus, 2303 lielgabalus, 466 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 236 zenītartilērijas iekārtas, 298 lidmašīnas, 286 helikopterus, 2011 bezpilota lidaparātus, 857 spārnotās raķetes, 5161 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 219 specializētās tehnikas vienības.

11.02. Eiropas Savienība izveidos darba grupu, lai izpētītu iespējas izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus Ukrainas atjaunošanai.

10.42. Krievu okupanti Krimā dedzina savu kritušo karavīru līķus, lai slēptu lielos zaudējumus, ziņo Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs. Kā teikts ģenerālštāba ziņojumā, ienaidnieks turpina ciest zaudējumus, tāpēc anektētās Krimas pussalas Simferopoles rajonā pie Krasnaja Zorkas ciema ienaidnieks dedzina līķus, lai slēptu bojāgājušo skaitu.

10.20. Krievijas rezervisti no Kaļiņingradas atteikušies pildīt pavēli uzbrukt Ukrainas armijas pozīcijām Donbasā. Pēdējā laikā šādi nepakļaušanās gadījumi starp Krievijas karavīriem novērojami arvien biežāk.

09.59. Rietumi ir nobažījušies par Ukrainas nevēlēšanos atteikties no Bahmutas aizsardzības turpināšanas, tomēr ASV Kara pētījumu institūta analītiķi uzskata KijIvas lēmumu uzskata par stratēģiski pareizu.

09.12. ASV bruņotie spēki apsver nosūtīt Ukrainai tūkstošiem konfiscēto ieroču un vairāk nekā miljonu munīcijas vienību, kas bija paredzēti Irānas atbalstītajiem kaujiniekiem Jemenā, otrdien ziņoja ASV laikraksts "The Wall Street Journal". ASV amatpersonas atklāja, ka runa ir par vairāk nekā 5000 automātu, 1,6 miljoniem patronu, nelielu skaitu prettanku raķešu un vairāk nekā 7000 detonatoru.

08.57. ASV gatavo jaunu desmit miljardu dolāru palīdzības paketi Ukrainai, atklājušas ASV amatpersonas. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija gatavo vairākus paziņojumus, lai Ukrainas kara pirmajā gadskārtā apliecinātu ASV nelokāmo atbalstu Ukrainai. Tai skaitā tiek gatavotas jaunas sankcijas pret Krieviju un potenciāli desmit miljardu dolāru palīdzības pakete Ukrainas valdībai.

08.23. Stopify" ziedojumu straumēšanas servisā ziedoti teju 250 tūkstoši eiro Ukrainas atbalstam, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica projekta idejas autors un radošais direktors ir Māris Upenieks. Viņš norādīja, ka 250 tūkstošu eiro ziedojumu apmērs varētu tikt sasniegts tuvākajā laikā. Tāpat Upenieks pastāstīja, ka kopumā ziedojuši cilvēki no 46 valstīm.

07.17. Krievijas un tās anektētās Krimas pussalas teritorijā darbojas nometņu tīkls ukraiņu bērnu ideoloģiskai pāraudzināšanai un adoptēšanai, teikts ASV Jeila Universitātes Veselības fakultātes Humanitāro pētījumu laboratorijas pētījumā.

Pētījuma autori apgalvo, ka Krievijā un Krimā pastāv vismaz 43 šādu iestāžu tīkls, un lielākajā daļā no tām notiek Ukrainas bērnu ideoloģiska pāraudzināšana. Šie bērni ir vecumā no četriem mēnešiem līdz 17 gadiem.

04.28. ASV armija otrdien paziņoja, ka ir piešķīrusi diviem uzņēmumiem kontraktus par 522 miljoniem ASV dolāru 155 milimetru kalibra artilērijas šāviņu ražošanai Ukrainai.

Pasūtījumus, par kuriem oficiāls lēmums tika pieņemts 30.janvārī, saņēma uzņēmumi "Northrop Grumman Systems Corp." un "Global Military Products Inc.". Tie piešķirti sakarā ar bažām, ka Ukrainai strauji izsīkst artilērijas šāviņu krājumi, kurus tā saņem no ASV un citiem sabiedrotajiem.

03.11. Saeimas Ārlietu komisija skatīs paziņojuma projektu saistībā ar Krievijas īstenotā kara pret Ukrainu gaidāmo gadadienu.

02.00. Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) šodien Varšavā, Polijā piedalīsies Ukrainas atjaunošanai veltītajā forumā un tiksies ar Polijas ekonomikas un tehnoloģiju ministru, vēsta Ekonomikas ministrija (EM).

Forumā "ReBuild Ukraine" piedalīsies Ukrainas un Eiropas valstu līderi, uzņēmēji, finanšu iestādes un investori, lai veidotu efektīvu platformu Ukrainas atjaunošanas projektiem, palīdzot Ukrainai un tās ekonomikai ātrāk atgūties pēc kara. Indriksone piedalīsies foruma stratēģiskajā panelī "Atjaunošanas politika: reformas, plāni, prognozes".

01.38.Izlūkošanas dati, ar kuriem apmainās NATO valstis, liecina par to, ka Krievija koncentrē Ukrainas robežas tuvumā kara lidmašīnas un helikopterus, ziņoja britu laikraksts "Financial Times" (FT). "Izlūkošanas dati liecina par to, ka Maskava gatavojas iesaistīt savas lidmašīnas un helikopterus karā, lai atbalstītu [jaunu] sauszemes uzbrukumu," rakstīja FT, atsaucoties uz divām Rietumu amatpersonām.

00.10 Francija un Austrālija ir nolēmušas palielināt 155 mm munīcijas ražošanu Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Kā ziņo UNIAN korespondents, ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins to teica brīfingā pēc Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas (Ramstein-9) sanāksmes, kas notika Briselē (Beļģijā).

"Francija arī ir paziņojusi, ka sadarbosies ar Austrāliju, lai palielinātu 155 mm munīcijas ražošanu Ukrainas atbalstam," sacīja Ostins.

Pasaulē

Zemūdens infrastruktūras aizsardzībai Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā tiks iesaistīta Vācijas īpašo uzdevumu spēku GSG-9 jūras operatīvā vienība, ziņo Vācijas televīzijas kanāls ARD un izdevums "Der Spiegel", atsaucoties uz informētiem avotiem drošības dienestos.

Svarīgākais