Norvēģijas izlūkdienests: Krievijas Ziemeļu flotes kuģi izgājuši jūrā ar kodolieročiem uz borta

© SCANPIX/AP

Norvēģijas izlūkdienesti ziņo, ka Krievijas Ziemeļu flotes kuģi pirmo reizi 30 gadu laikā izgājuši jūrā ar taktiskajiem kodolieročiem, vēsta focus.ua.

Pēc Norvēģijas izlūkdienesta domām, kodolpotenciāla centrālā daļa atrodas Ziemeļu flotes virszemes un zemūdens kuģos.
Norvēģijas izlūkdienesti arī atzīmēja, ka Padomju Savienības laikā Krievijas Ziemeļu flotes kuģi regulāri izgāja jūrā ar kodolieročiem. Bet tas nav noticis kopš aukstā kara. Norvēģijas izlūkdienesti norāda, ka pēc tam, kad Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, "kodolieroču nozīme ir ievērojami palielinājusies". Krievijas Jūras spēku Ziemeļu flote atrodas Severomorskā, Murmanskas apgabalā. Flotē ir vairāk nekā 80 zemūdenes un kuģi.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Norvēģijas Izlūkdienests brīdinājis pasauli, ka Krievija nākamo gadu laikā kļūs vēl autoritārāka un militarizētāka.

"Nebūs griešanās atpakaļ," sacīja Norvēģijas militārā izlūkdienesta vadības otrais cilvēks Lāšs Nordrums, prezentējot Norvēģijas ikgadējo riska izvērtējumu.

Ikgadējā riska izvērtējumā, kas ir pirmais, kopš Krievija pirms gada uzsāka pilna mēroga karu pret Ukrainu, tāpat kā iepriekš norādīts, ka Krievija un Ķīna ir galvenie draudi Norvēģijas drošībai un interesēm.

Šis karš ir "katastrofa Krievijai", sacīja Nordrums, norādot uz Rietumu tirdzniecības sankciju ietekmi, Maskavas starptautisko izolāciju un "vairāk nekā 100 000 krievu karavīru, kas krituši vai ievainoti" Ukrainā. Vairāk šeit

Pasaulē

Zemūdens infrastruktūras aizsardzībai Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā tiks iesaistīta Vācijas īpašo uzdevumu spēku GSG-9 jūras operatīvā vienība, ziņo Vācijas televīzijas kanāls ARD un izdevums "Der Spiegel", atsaucoties uz informētiem avotiem drošības dienestos.

Svarīgākais