Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Jaunzēlandē izsludina ārkārtas stāvokli tropiskās vētras dēļ

© AFP/Scanpix/Leta

Jaunzēlandes valdība otrdien izsludināja nacionālo ārkārtas stāvokli tropiskās vētras dēļ, kas piemeklējusi Ziemeļsalu, izraisot "bezpredecenta" dabas katastrofu.

Ārkārtas situāciju pārvaldības ministrs Kīrans Makanaltijs parakstīja deklarāciju par ārkārtas stāvokli, kamēr ārkārtas dienesti mēģināja sniegt palīdzību pēc stiprām lietavām un vējiem, kas atstājuši desmitiem tūkstošu cilvēku bez elektrības.

"Šis ir bezprecedenta meteoroloģisks notikums, kas ļoti ietekmē lielu daļu Ziemeļsalas," sacīja ministrs. "Mēs visi saskaramies ar plašiem plūdiem, zemes nogruvumiem, bojātiem ceļiem un infrastruktūru."

Šī ir trešā reize, kad Jaunzēlandē ir izsludināts ārkārtas stāvoklis. Iepriekš tas notika pēc uzbrukumiem Kraistčērčā 2019.gadā un Covid-19 pandēmijas laikā 2020.gadā.

Plūdu ūdeņi un zemes nogruvumi ir nošķīruši no ārpasaules daudzas apdzīvotās vietas, tostarp dažas pie Jaunzēlandes lielākās pilsētas Oklendas.

"Šī ir nozīmīga katastrofa ar reāliem draudiem jaunzēlandiešu dzīvībām," brīdināja Makanaltijs. Viņš piebilda, ka ārkārtas stāvoklis ilgs septiņas dienas.

Otrdien ir gaidāmas jaunas lietavas un stiprs vējš, kas apgrūtinās glābšanas darbus.

Nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ pirmdien bija atcelti avioreisi, bet aviosabiedrība "Air New Zealand" paredz atsākt daļu lidojumu otrdienas pēcpusdienā.

Jaunzēlandes premjerministrs Kriss Hipkinss ir paziņojis par 11,5 miljonu Jaunzēlandes dolāru (6,8 miljonu eiro) piešķiršanu glābšanas darbiem, bet Makanaltijs atzina, ka to izmaksas pieaugs.