Ukrainas kara 356. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:38]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 14.februārī. Ukraina jau turpat gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22.38. Ukrainā gājis bojā Lielbritānijas pilsonis, vēsta pravda.com.ua.

"Mēs atbalstām Ukrainā mirušā Lielbritānijas pilsoņa ģimeni un esam saziņā ar vietējām varas iestādēm," sacīja Lielbritānijas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

20:47 ASV Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālis Marks Milleijs sacīja, ka pagaidām nekas neliecina par gatavošanos otrajam Krievijas armijas uzbrukumam Kijevai.

Kā ziņo UNIAN korespondents, Milleis to teica brīfingā pēc Ukrainas aizsardzības jautājumu kontaktgrupas (Ramstein-9) sanāksmes, kas notika Briselē. Viņš arī piebilda, ka gaisa uzbrukumu draudi saglabājas.

"Attiecībā uz Kijevu es neteikšu, kāda veida izlūkdati mums ir vai nav. Es tikai teikšu, ka vienmēr pastāv potenciālie draudi. Kijeva ir galvaspilsēta."

20:06 Ukrainas aizsardzības spēku aviācija 14.februārī veica astoņus triecienus Krievijas karaspēka personāla un militārās tehnikas koncentrācijas zonām.

Pēc Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba datiem, raķešu un artilērijas vienības trāpījušas Krievijas armijas personāla koncentrācijas zonā, trīs munīcijas noliktavās un divās elektroniskās karadarbības stacijās.

Tāpat tiek atzīmēts, ka diennakts laikā Krievijas iebrucēji veica divus raķešu uzbrukumus Konstantinovkas un Kramatorskas civilajai infrastruktūrai Doņeckas apgabalā: "Starp civiliedzīvotājiem ir ievainoti. Kultūras pils, kurā darbojas humānās palīdzības centrs, cieta arī ārstniecības iestādes telpas."

19:14 ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins otrdien Briselē paziņojis, ka sagaida no Ukrainas ofensīvu pavasarī.

Ministrs preses konferencē Briselē sacīja, ka Ukraina pirmajā iespējamajā brīdī vēlas radīt impulsu un sev labvēlīgus apstākļus kaujas laukā.

Tādēļ ASV sagaida, ka Ukraina pavasarī veiks ofensīvu, un tāpēc visi Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas partneri ir smagi strādājuši, lai nodrošinātu Ukrainu ar bruņojumu un tā varētu realizēt iecerēto kaujas laukā.

Ostins šādu viedokli paudis, tuvojoties pirmajai gadskārtai kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā.

18:24 Itālija un Francijas piegādās Ukrainai papildu pretgaisa aizsardzības kompleksus SAMP/T, otrdien Briselē pēc Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmes pavēstīja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

"Šodien mēs dzirdējām par jauniem būtiskiem ieguldījumiem pretgaisa aizsardzībā. Konkrēti no Itālijas un Francijas puses, kuras kopīgi paziņoja, ka piegādās Ukrainai sistēmas SAMP/T," preses konferencē pavēstīja Ostins.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai ASV apsver reaktīvo iznīcinātāju nosūtīšanu uz Ukrainu, Ostins pavēstīja, ka viņam šajā sakarā "nav nekādu paziņojumu".

Vienlaikus viņš norādīja, ka "mēs darīsim visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka viņi pēc iespējas ātrāk saņem iespējami daudz munīcijas, un mēs darām visu iespējamo, lai uzturētu centienus".

Pēc Ostina teiktā, sabiedrotie strādā ar Ukrainas karavīriem visā Eiropā, lai viņus apmācītu padziļināti.

Kā pavēstīja Ostins, pastāv liela iespēja, ka Ukrainas spēkiem būs nepieciešams mazāk artilērijas munīcijas, ja lielāks uzsvars tiks likts uz manevrēšanu un kaujas lauka veidošanu, "bet tas vēl ir jāredz".

18:00. Lielbritānija Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pirmo gadskārtu pieminēs ar minūti ilgu klusuma brīdi, paziņojusi valdība. Klusuma brīdis tiks ievērots 24.februārī plkst.11 (plkst.13 pēc Latvijas laika). Klusuma minūti, ko valdība raksturojusi kā "nacionālo pārdomu brīdi", ievadīs Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks no Dauningstrītas rezidences.

16:47. Norvēģija piegādās Ukrainai astoņus tankus "Leopard 2", otrdien paziņojis Norvēģijas aizsardzības ministrs Bjerns Arilds Grams.

15:36. Krievijas karaspēkam Ukrainā dota komanda virzīties uz priekšu vairumā sektoru, bet tam ir grūtības panākt lielu izrāvienu frontes līnijā, secinājusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Ministrija otrdien paziņoja, ka krieviem nav izdevies sakopot pietiekamu uzbrukuma kaujas spēku kādā no līnijām, lai panāktu izšķirošu ietekmi. Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" spēki, visticamāk, ir guvuši nelielus jaunus panākumus Bahmutas ziemeļu priekšpilsētās, bet Ukrainas armija turpina aizsardzību, un Krievijas karaspēka virzībā uz dienvidiem, visticamāk, gūts tikai neliels progress. Tālāk uz ziemeļiem Svatoves-Kreminnas posmā krievi turpina uzbrukuma mēģinājumus, bet tie ir pārāk nelieli, lai panāktu nozīmīgu izrāvienu.

14:34. Vācija parakstījusi līgumus ar uzņēmumu "Rheinmetall" par munīcijas piegādi zenītartilērijas tankiem "Gepard", ko tā piegādājusi Kijivai, otrdien pavēstīja Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss. "Mēs ļoti ātri uzņēmumā "Rheinmetall" sāksim paši savas "Gepard" munīcijas ražošanu. Esmu ļoti priecīgs, ka mēs esam spējuši garantēt šīs svarīgās pretgaisa aizsardzības daļas piegādes," pirms NATO ministru sanāksmes Briselē sacīja Pistoriuss.

12.46. Ukrainas Luhanskas apgabala vietējās varasiestādes tuvāko dienu laikā sagaida Krievijas karaspēka masīvus uzbrukumus, jo tam ir dota pavēle sasniegt apgabala administratīvo robežu, otrdien pavēstīja Luhanskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs. Krievijas karaspēks tur jau lielā skaitā savilcis dzīvo spēku un tehniku, norādīja apgabala vadītājs.

11.45. Tuvojoties 24.februārim, kad apritēs gads kopš Krievija uzsāka karu pret Ukrainu, Valsts drošības dienests (VDD) pievērš pastiprinātu uzmanību Krievijas atbalstītāju aktivitātēm. VDD brīdina, ka agresorvalsti Krieviju vai tās armiju slavinošas aktivitātes Latvijā nav pieļaujamas.

11.21. Bulgārija nav noteikusi sankcijas Krievijas pilsoņiem un uzņēmumiem, kas iekļauti Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā, kopš tās pirmo reizi tika izsludinātas pēc Krimas aneksijas 2014.gadā, liecina atbildes, ko valsts nodokļu dienests sniedzis medijiem EURACTIV un "Mediapool.bg.". ES kopumā noteikusi sankcijas 1386 Krievijas pilsoņiem un 171 uzņēmumam, kā arī visiem ar tiem saistītajiem indivīdiem un juridiskajām personām.

10.53. Latvija un Igaunija politiskajās konsultācijās uzsvēra dialoga nepieciešamību ar trešajām valstīm, lai mazinātu sankciju pret Krieviju apiešanas riskus. Abas puses pārrunāja turpmāko atbalstu Ukrainai un Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju.

10.02. Mobilizēto karavīru izmantošana diez vai radīs Krievijai pietiekamu uzbrukuma potenciālu plaša mēroga un ātram mehanizētam uzbrukumam, uzskata ASV Kara pētījumu institūta (ISW) analītiķi. Pie Vuhledaras ciesto zaudējumu dēļ Krievijas karaspēkam nāksies trešo reizi veikt 155.jūras kājnieku brigādes papildkomplektāciju.

09.40. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 139 080 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 740 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3286 tankus, 6500 bruņutransportierus, 2299 lielgabalus, 466 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 234 zenītartilērijas iekārtas, 298 lidmašīnas, 286 helikopterus, 2011 bezpilota lidaparātus, 857 spārnotās raķetes, 5155 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 218 specializētās tehnikas vienības.

09.00. Krievijas grūtnieču dzemdību tūrismu uz Argentīnu veicina "mafijas organizācijas", paziņojusi Argentīnas Imigrācijas dienesta vadītāja Florensija Kariņāno, izsakoties par krievu grūtniecēm, kas pēdējā gada laikā masveidā ierodas Argentīnā, lai nodrošinātu saviem mazuļiem Dienvidamerikas valsts pilsonību.

Aizvadītā gada laikā, kopš Krievija izvērsusi pilna mēroga karu pret Ukrainu, Argentīnā ieradušies tūkstošiem Krievijas grūtnieču, bet pagājušajā nedēļā vienā avioreisā tādu bija 33, kas šai tendencei lika pievērst pastiprinātu uzmanību.

08.24. Aicinot palīdzēt izgaismot Ukrainu un godinot ukraiņu tautas varonīgo cīņu pret Krieviju, Saeimas nams no šodienas līdz 26.februārim būs izgaismots Ukrainas karoga krāsās.

08.09. Pēdējās diennakts laikā Ukrainas armija notriekusi divas krievu lidmašīnas un devusi triecienus vairāk nekā 20 ienaidnieka spēku koncentrācijas vietām, otrdien ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Ukraiņu aviācija diennakts laikā bombardējusi 15 Krievijas karaspēka koncentrācijas vietas, bet ukraiņu artilēristi devuši triecienus septiņām, kā arī iznīcinājusi pretinieka komandpunktu, divas radioelektroniskās karadarbības stacijas un munīcijas noliktavu. Ukrainas armija notriekusi divas pretinieka lidmašīnas - bumbvedēju "Su-24M" un pikējošo bumbvedēju "Su-25".

07.16. Vakar, 13. februārī, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmo reizi kopš Krievijas izraisītā kara sākuma runāja ar Kipras un Filipīnu prezidentiem, kā arī Norvēģijas premjerministru. Sarunā ar Norvēģijas premjerministru Zelenskis pateicās par jauno aizsardzības paketi un bezprecedenta atbalsta programmu, kas pašlaik tiek gatavota apstiprināšanai, vēsta pravda.com.ua.

00.10 "Biežāki ir gadījumi, kad Krievijas Federācijas mobilizētie karavīri, kas atrodas Dienvidu militārā apgabala pirmās armijas korpusa vienībās, atsakās doties uzbrukumā," teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba operatīvajā informācijā.

Pasaulē

Zemūdens infrastruktūras aizsardzībai Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā tiks iesaistīta Vācijas īpašo uzdevumu spēku GSG-9 jūras operatīvā vienība, ziņo Vācijas televīzijas kanāls ARD un izdevums "Der Spiegel", atsaucoties uz informētiem avotiem drošības dienestos.

Svarīgākais