Izraēlā plānotas demonstrācijas pret premjerministra plānotajām reformām

© Reuters/Scanpix/Leta

Izraēlā pirmdien plānotas vairākas demonstrācijas pret premjerministra Benjamina Netanjahu jaunās valdības plānotajām tiesu sistēmas reformām.

Jeruzalemē pusdienlaikā plānota liela protesta akcija pie parlamenta, kurš gatavojas pirmajā lasījumā apstiprināt daļu no pretrunīgi vērtētajām reformām.

Izraēlā jau vairākas nedēļas notiek protesti pret šīm reformām, kas, kā uzskata Netanjahu oponenti, apdraud valsts demokrātiskos pamatus un vājinās Augstāko tiesu.

Protestētāji arī bažījas, ka reformas ļautu Netanjahu izvairīties no notiesāšanas korupcijas lietā.

Valdība apgalvo, ka varas nelīdzsvarotība ir devusi tiesnešiem un valdības juridiskajiem konsultantiem pārāk lielu ietekmi pār likumdošanu un pārvaldību. Netanjahu, kura jaunā valdība ir labējākā valsts vēsturē, ir apņēmies turpināt reformas, neskatoties uz pretestību.

Viens no pretrunīgāk vērtētajiem ierosinājumiem ir klauzula, kas dos Izraēlas parlamentam Knesetam pilnvaras atcelt Augstākās tiesas spriedumus, kas noraida Kneseta pieņemtos likumprojektus. Tādā veidā parlamenta vairākums varēs panākt tādu likumprojektu pieņemšanu, kurus tiesa atzinusi par antikonstitucionāliem.

Plānots arī reformēt tiesnešu atlases komisiju, iesaistot tajā divus pārstāvjus, kurus izvēlējies tieslietu ministrs, nevis valsts juristu asociācija.

Netanjahu svētdien brīdināja demonstrantus neķerties pie vardarbības.

"Vēlos asi kritizēt aicinājumus pārkāpt likumu par pilsonisko sacelšanos, lai apzināti kaitētu ekonomikai, un pat izmantot

ieročus," sacīja Netanjahu.

Viņš uzsvēra, ka nācis pie varas demokrātiskās vēlēšanās, un viņam ir skaidrs mandāts no Izraēlas pilsoņiem, lai īstenotu savu politiku.