Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Kukuļdošanas skandālā iekļuvis EP deputāts Marks Tarabella

© Reuters/Scanpix/Leta

Prokuratūra Beļģijā sestdien izvirzījusi apsūdzības korupcijā Eiropas Parlamenta (EP) deputātam Markam Tarabellam, kura seifs bankā tika pārmeklēts saistībā ar izmeklēšanu par kukuļdošanas skandālu EP. 

Prokuratūrā informēja, ka 59 gadus vecais Tarabella izmeklēšanā par iespējamu kukuļošanu, kurā iesaistīta Katara un Maroka, tiek apsūdzēts korupcijā, naudas atmazgāšanā un "dalībā noziedzīgā organizācijā".

Sociālistu deputātu Tarabellu Beļģijas policija uz nopratināšanu aizturēja piektdien pēc tam, kad piektdienas rītā tika veikti vairāki reidi, tai skaitā pārmeklēts Tarabellam piederošs bankas seifs Ljēžā un biroji Antines domē, kur Tarabella ieņem mēra amatu.

EP pagājušajā nedēļā atcēla imunitāti Tarabellam un vēl vienam korupcijas skandālā iesaistītam EP deputātam Andrea Kocolīno no Itālijas. Abi paziņojuši, ka nav vainīgi, un Tarabella izteicās, ka gaida iespēju attaisnot savu vārdu.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienību (ES) ir satricinājis korupcijas skandāls, kurā iesaistīta nu jau bijusī EP viceprezidente Eva Kaili un citas personas, kas, domājams, saņēmušas naudu par Kataras un Marokas interešu virzīšanu. Šajā skandālā iesaistīts arī Tarabella.

Korupcijas izmeklēšanas ietvaros Beļģijas varasiestādes decembrī veica reidus vairākās adresēs, tai skaitā deputātu un bijušo deputātu mājās, un konfiscēja 1,5 miljonus eiro skaidrā naudā.

Aizdomās par korupciju, naudas atmazgāšanu un citiem noziegumiem aizturēts bijušais Eiropas Parlamenta deputāts Antonio Pancēri, Kaili un viņas partneris un kādreizējais Pancēri palīgs Frančesko Džordži.

Pancēri janvārī noslēdza vienošanos ar prokuroriem, solot apmaiņā pret vieglāku sodu sniegt pierādījumus par kukuļiem un iesaistītajām personām.

Beļģijas mediji ziņoja, ka Pancēri sacījis izmeklētājiem, ka viņš iedevis Tarabellam 120 000 līdz 140 000 eiro viņa palīgam ar Kataru saistītu jautājumu risināšanai.

Gan Katara, gan Maroka apgalvo, ka neko pretlikumīgu nav darījušas.