Ukrainas kara 353. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:03]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 11.februārī. Ukraina jau turpat gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

21.03. Virs Zaporižjas un Dņepropetrovskas pamanīti Krievijas armijas droni, vēsta pravda.com.ua.

19.33. Amerikāņu vēsturnieks un Jeilas universitātes profesors Timotijs Snaiders savācis vairāk nekā 1 268 000 ASV dolāru, lai varētu nosūtīt Ukrainai pretdronu sistēmu "Shahed Hunter", ziņo pravda.com.ua.

17.27. ASV prezidents Džo Baidens šomēnes vizītē apmeklēs Poliju, kur uzsvērs, ka ASV atbalstīs Ukrainas cīņu pret Krievijas agresiju "tik ilgi, cik būs nepieciešams", paziņoja Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs.

Uz jautājumu, vai Baidens arī paziņos par jaunu palīdzības Ukrainai paketi, Kērbijs teica, ka "prezidents skaidri liks noprast, ka Savienotās valstis turpinās atbalstīt Ukrainu tik, cik tas būs nepieciešams".

15.30. Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta pārstāvis Andris Čerņaks pauž, ka Krievijas armijai nav pietiekami daudz resursu, lai 24. februārī uzsāktu plaša mērgoa ofensīvu, vēsta pravda.com.ua.

13.33.Ukraina saņēmusi pirmo partiju Lietuvas piegādāto Zviedrijā ražoto zenītlielgabalu "L-70" un tiem nepieciešamo munīciju, sestdien tviterī paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

12.24. Ukrainas atbalstītāji Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālajā asamblejā izplatījuši rezolūcijas projektu, kurā gadu pēc atkārtotā Krievijas iebrukuma Ukrainā pieprasīts garantēt mieru, kas nodrošina Ukrainas "suverenitāti, neatkarību, vienotību un teritoriālo nedalāmību".

Ziņu aģentūras "The Associated Press" rīcībā nonācis rezolūcijas projekts ar nosaukumu "Principi visaptverošam, taisnīgam un ilgstošam mieram Ukrainā". Tas izplatīts visām ANO Ģenerālās asamblejas dalībvalstīm, izņemot Krieviju un tās sabiedroto Baltkrieviju. Asamblejā ir 193 dalībvalstis.

10.28. Informācijas tehnoloģiju uzņēmums SIA "ZZ Dats" Ukrainai ziedojis industriālo dīzeļģeneratoru, ko pēc vajadzības var izmantot gan telpās, gan āra apstākļos, vēsta uzņēmuma pārstāvji. Dīzeļģeneraors spēj ražot elektrību jebkuram objektam, kam nepieciešama 10 kilovatu jauda - bērnudārzam, bērnunamam, vai, piemēram, sabiedriskajai ēkai nodrošināt apkures sistēmas pamatfunkcijas.

09.06. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 136 880 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1140 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3267 tankus, 6474 bruņutransportierus, 2270 lielgabalus, 463 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 234 zenītartilērijas iekārtas, 295 lidmašīnas, 286 helikopterus, 1997 bezpilota lidaparātus, 857 spārnotās raķetes, 5134 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 214 specializētās tehnikas vienības.

07.17. Argentīnas migrācijas dienests ir atteicies ielaist valstī vairākas grūtnieces no Krievijas, kas atlidojušas uz Buenosairesu, bažījoties par viņu nodomu dzemdēt bērnu Argentīnā, lai iegūtu uzturēšanās tiesības sev un Argentīnas pilsonību bērnam, ziņoja izdevums "Sirena".

05.18. Krievija izmanto ziemu armijas personālsastāva papildināšanai un pārapbruņošanai, plānojot pavasarī atsākt uzbrukumu Ukrainā, prognozēja ASV Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs.

04.03. Nīderlande neplāno piegādāt Ukrainai 18 kaujas tankus "Leopard 2A6", kurus Nīderlande nomā no Vācijas, ceturtdien parlamentā paziņoja Nīderlandes aizsardzības ministre Kaisa Ollongrēna. Viņa sacīja, ka Vācijas valdība nolēmusi nenodot šos tankus Kijivai, un "tas bija militārs apsvērums".

01.00. Puse no Krievijas galvenajiem kaujas tankiem ir iznīcināta vai sagrābta Ukrainā, piektdien paziņoja ASV aizsardzības resora augsta amatpersona.

Krievija, "iespējams, ir zaudējusi pusi no tās galveno kaujas tanku krājumiem, [kas iznīcināti] karadarbībā vai sagrābti no Ukrainas puses," sacīja ASV aizsardzības ministra palīdze starptautiskās drošības jautājumos Seleste Valandere, piedaloties Jaunās amerikāņu drošības centra virtuālā pasākumā.

00.10. Zaudējumu apmērs, ko izraisīja Krievijas uzbrukums Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai 10. februārī, ir ievērojams, bet ne katastrofāls, vēsta pravda.com.ua.