Ukrainas kara 352. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:00]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 9.februārī. Ukraina jau turpat gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22:00. Šveice nobloķējusi Spānijas ieceri nosūtīt Ukrainai Šveicē ražotus ieročus, piektdien paziņojis Šveices Ekonomikas lietu sekretariāts (SECO). SECO noraidījis Spānijas lūgumu, kas datēts ar 2023.gada 16.janvāri, attiecībā uz divu Šveicē ražotu 35 milimetru zenītlielgabalu reeksportu. Šī ir jau trešā reize kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, kad Berne nobloķējusi Šveicē ražotu ieroču nosūtīšanu Ukrainai.

20:20. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka svarīgs viņa "diplomātiskā maratona" un "pareizo sarunu" rezultāts ar partneriem ir svarīgas vienošanās un labi signāli attiecībā uz tāla darbības rādiusa raķetēm, tankiem un kaujas lidmašīnām nākotnē, vēsta pravda.com.ua.

19:36. Eiropai jāturpina nelokāmi atbalstīt Ukraina līdz uzvarai karā pret Krievijas imperiālismu, Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāju sanāksmē un Eiropadomē piektdien uzsvēris Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

18:16. Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Pelšs, darba vizītē tiekoties ar Eiropas Savienības (ES) institūcijas pārstāvjiem, apliecinājis, ka Latvija turpinās atbalstu Ukrainai, cik vien ilgi tas būs nepieciešams, aģentūru LETA informēja ĀM. ĀM norādīja, ka tikšanās laikā pārrunāta sabiedroto turpmākais atbalsts Ukrainai kārā pret Krieviju, kā arī ES iesaiste Ukrainas atjaunošanā.

16.45. Nepilnās divās nedēļās Lietuvā saziedoti gandrīz septiņi miljoni eiro pretgaisa izlūkošanas sistēmu iegādei Ukrainai, liecina kampaņas organizatoru sniegtā informācija.

Pirmie radari tiks iegādāti līdz 24.februārim, kad apritēs gads, kopš Krievijas visaptverošā iebrukuma Ukrainā sākumā, Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai sacīja Ukrainas atbalsta organizācijas "Blue/Yellow" vadītājs Jonass Ohmans.

16.10. Ceturtdienas vakarā un piektdienas rītā krievi uz Ukrainu izšāvuši 71 spārnoto raķeti, no kurām 61 notriekuši ukraiņu zenītartilēristi, pavēstījis Ukrainas armijas virspavēlnieks Valerijs Zalužnijs.

Laikā no ceturtdienas plkst.21.50 līdz plkst.12.00 piektdien krievi izšāva 43 spārnotās raķetes H-101 un H-555, kā arī 28 spārnotās raķetes "Kalibr", informējis Zalužnijs.

15.33. Krievijas karaspēks, pēc visa spriežot, kopš 7.februāra kaujās Ukrainā guvis taktiskus panākumus divos svarīgos frontes sektoros pie Bahmutas un Vuhledaras, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta ziņojumā.

Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" spēki Bahmutas ziemeļu priekšpilsētās pavirzījušies divus trīs kilometrus tālāk uz rietumiem un kontrolē lauku apvidu pie galvenā autoceļa M-03, kas ved uz pilsētu.

"Krievijas karaspēks arvien vairāk dominē ziemeļu apvidos līdzās Bahmutai," norāda izlūkdienests.

15.12. Nepieciešams rast vienotu, likumiski pamatotu iespēju izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus Ukrainas atjaunotnei, šodien tikšanās laikā ar Eiropas Komisijas (EK) tiesiskuma komisāru Didjē Reindersu uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds (P) norādīja, ka likuma varai un tiesiskumam ir būtiska nozīme ES pastāvēšanā.

"ES ir likuma varā balstīta, līdzīgi domājoša kopiena. Vienota, normās bāzēta pasaules kārtība, kopīga vērtību kopiena un tiesiskuma stiprināšana Latvijai kā mazai valstij ir ļoti svarīga," šodien pēc tikšanās ar EK tiesiskuma komisāru sacīja Sprūds.

14.19. Rumānijas Aizsardzības ministrija piektdien paziņoja, ka nevar apstiprināt Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieka Valērija Zalužnija sniegto informāciju, ka divas krievu raķetes "Kalibr" piektdien šķērsojušas Moldovas un Rumānijas gaisa telpu.

Rumānija ir NATO dalībvalsts, un, ja šāda informācija apstiprinātos, Krievijas raķešu ielidošana tās teritorijā prasītu alianses reakciju.

13.15. Moldova piektdien paziņoja, ka izsauks Krievijas vēstnieku sakarā ar Krievijas raķetes ielidošanu tās gaisa telpā no rīta veiktās Ukrainas apšaudes laikā.

Vēstnieks tiks izsaukts, "lai norādītu Krievijas pusei uz mūsu gaisa telpas nepieņemamo pārkāpumu ar raķeti, kas šodien lidoja virs Moldovas Republikas suverēnās teritorijas", teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā presei.

11.40. Jāatrod juridiski mehānismi, kā Ukrainas valsts atjaunošanai pārņemt un izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus, uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits, kurš šodien Rīgas pilī tikās ar Eiropas Savienības (ES) tieslietu komisāru Didjē Reindersu.

11.08. Fonds "Uzņēmēji mieram" sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un Valsts policiju šodien pie tirdzniecības centra "Spice" rīkos akciju "Sasildīsim karavīrus Doņeckā", informē fonda pārstāvji.

Situācija frontē ir ļoti smaga un karavīriem pietrūkst arī paša nepieciešamākā aprīkojuma, lai spētu turēties pretī pretinieka uzbrukumiem, tāpēc fonds aicina ikvienu ziedot silto veļu, sildošos elementus, zābakus, zeķes un ģeneratorus, ar kuriem tiks piepildīts Valsts policijas ziedotais autobuss "Setra", kas ar tā dēvēto "Twitter" konvoju dosies ceļā jau piektdien, pēc akcijas noslēguma.

10.46. Krievija piektdienas rītā izšāvusi raķetes uz Ukrainu un uzbrukuma dēļ daudzos apgabalos darbojas pretgaisa aizsardzība. Kijivas apgabala administrācija ziņo, ka apgabalā strādā pretgaisa aizsardzība, bet pašā galvaspilsētā dzirdami sprādzieni. Pretgaisa aizsardzība strādā arī Poltavas, Mikolajivas, Odesas apgabalos un citviet. Ukrainas amatpersonas ziņo, ka izšautas raķetes "Kalibr" no kuģiem Melnajā jūrā, kā arī spārnotās raķetes no bumbvedējiem Tu-95.

10.00. Ukraina vērsusies pie Nīderlandes ar lūgumu piegādāt tai reaktīvos iznīcinātājus F-16, pavēstīja Nīderlandes aizsardzības ministre Kaisa Olengrena. Kā sacīja ministre, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis lūdzis "spārnus brīvībai". Viņa piebilda, ka šis pieprasījums ir "skaidrs, bet izpildīt to nav viegli".

09.30. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 135 740 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 730 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3258 tankus, 6471 bruņutransportieri, 2251 lielgabalu, 463 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 233 zenītartilērijas iekārtas, 295 lidmašīnas, 286 helikopterus, 1970 bezpilota lidaparātus, 796 spārnotās raķetes, 5126 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 211 specializētās tehnikas vienības.

08.48. Irāna modificē Krievijai piegādājamos dronus, lai to kaujas galviņas varētu nodarīt maksimālu kaitējumu Ukrainas infrastruktūras objektiem, konstatējusi britu pētnieciskā organizācija "Conflict Armament Research" (CAR).

Irāna ir piegādājusi Krievijai simtiem bezpilota lidaparātu, un daudzi no tiem izmantoti uzbrukumos Ukrainas elektrotīkliem un enerģētikas objektiem.

08.01. Krievijas spēki naktī uz piektdienu ar raķetēm apšaudījuši Zaporižjas pilsētu, kas bijis lielākais uzbrukums pilsētai kopš kara sākuma, paziņojusi vietējā amatpersona.

07.10. Pat ja Ukrainas sabiedrotie Eiropā nolems nosūtīt Kijivai iznīcinātājus, to nosūtīšana tuvākajās nedēļās nav iespējama, piektdien brīdināja Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"Es neko neizslēdzu (..) bet tas neatbilst šodienas prasībām," Makrons sacīja pēc Eiropas Savienības (ES) samita Briselē, kuru apmeklēja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

04.55. Ukrainas Bruņotie spēki, veicot triecienus Krievijas okupantu objektiem ar ASV piegādātām raķešu sistēmām, lielākoties izmanto datus, kurus snieguši vai apstiprinājuši Pentagona pārstāvji, ziņoja ASV laikraksts "The Washington Post".

"Ukrainas amatpersonas paziņo, ka viņiem vajadzīgas koordinātas, kuras sniedz vai apstiprina ASV vai to sabiedrotie, lielākajai daļai triecienu ar ASV piegādātām progresīvām raķešu sistēmām. Šāda informācija, kuru apstiprinājuši trīs augsta ranga Ukrainas ierēdņi un augsta ranga ASV amatpersona, tika izpausta pēc tam, kad Kijiva vairākus mēnešus deva triecienus krievu mērķiem, tostarp štābiem, munīcijas noliktavām un kazarmām, Ukrainas teritorijā ar ASV piegādātām augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām (HIMARS) un citiem augstas precizitātes ieročiem," ziņoja laikraksts.

03.41. Ukrainas Bruņotie spēki trešdien deva triecienu kara lidlaukam okupētajā Zaporižjas apgabala Berdjanskas pilsētā, likvidējot vairāk nekā 100 Krievijas karavīru, ceturtdien paziņoja Berdjanskas pilsētas kara administrācija.

00.10 Iepriekšējā diennaktī krievi veica 41 gaisa triecienu un 3 raķešu triecienus, no kuriem divi bija vērsti uz Doņeckas apgabala Kramatorskas pilsētas civilo infrastruktūru, kā arī veica 32 apšaudes no raķešu sistēmām, it​​īpaši pa civilo infrastruktūru Doņeckas un Hersonas apgabalos.