Ukrainas kara 351. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:39]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 9.februārī. Ukraina jau turpat gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22:39 Ukrainas aizsardzības spēki notriekuši krievu helikopteru MI 24. Tiek lēsts, ka lidaparātā atradās augsta ranga militārpersonas.

22:00 Beļģija nevar nodot savus iznīcinātājus Ukrainai, jo tai pašai ir vajadzīgas lidmašīnas. Tā paziņojis premjerministrs Aleksandrs de Krū, raksta "Politico".

Jautāts, vai Beļģija ir gatava sūtīt savus kaujiniekus uz Ukrainu, de Krū sacīja, ka viņa paša valstij kaujinieki "tiešām ir vajadzīgi".

Pēc viņa teiktā, Beļģijas lidmašīnas ir iesaistītas NATO gaisa telpas aizsardzībā virs Beļģijas, Nīderlandes un Baltijas valstu teritorijas.

21:46 Dņepropetrovskas apgabala Marganecas pilsētas apšaudes rezultātā ievainoti četri cilvēki, tostarp 12 gadus veca meitene, sacīja Dņepropetrovskas apgabala padomes priekšsēdētājs Nikolajs Lukašuks.

"Šodien okupanti ar smago artilēriju trīs reizes apšaudīja Nikopoles apgabala Marganecu," viņš sacīja.

Pēc Lukašuka teiktā, ienaidnieka uzbrukumu rezultātā ievainoti četri cilvēki - trīs sievietes un 12 gadus veca meitene. "Šobrīd bērns un vēl divi ievainotie atrodas slimnīcā, viņi atrodas vidēji smagā stāvoklī. Viena sieviete ārstējas ambulatori," piebilda novada domes priekšsēdētājs.

21:08 Krievijas iebrucēji mēģina uzbrukt piecos virzienos Ukrainas austrumos.

Tas norādīts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba operatīvajā informācijā uz plkst.18. "Ienaidnieks, cenšoties pilnībā pārņemt kontroli pār Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritoriju, turpina koncentrēt savus galvenos spēkus uz uzbrukuma operāciju veikšanu Kupjanskas, Limanskas, Bahmutas, Avdijevska un Novopavlovskas virzienos," teikts ziņojumā.

20:00 Krievu iebrucēji uz laiku okupētajā Tokmakā, Zaporožjes apgabalā, izveidoja mobilo krematoriju, lai slēptu savus zaudējumus frontē.

"Ienaidnieks turpina ciest zaudējumus. Lai slēptu bojāgājušo iebrucēju skaitu Zaporižjes apgabala Tokmakas pilsētas uzņēmuma teritorijā, Krievijas iebrucēji ierīkoja pārvietojamo krematoriju. Vietējie iedzīvotāji sūdzas par pastāvīgo līķu smaku. pilsētas dienvidaustrumu rajonā, īpaši naktī," teikts paziņojumā. Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba vakara kopsavilkums.

19:00. Baltijas valstu un Polijas līderi aicina iesaldētos Krievijas aktīvus izmantot Ukrainas atjaunošanai. Kopīgā vēstulē Eiropas Savienības (ES) līderiem Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa un Lietuvas valdības vadītāja Ingrīda Šimonīte uzsver Krievijas atbildību saskaņā ar starptautiskajām tiesībām par karā pastrādātajām zvērībām un smagajiem noziegumiem, kā arī nepieciešamību kompensēt zaudējumus, ko nodarījusi neizprovocētā un neattaisnojamā Krievijas militārā agresija Ukrainā, teikts Lietuvas prezidenta biroja paziņojumā.

18:00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien pavēstījis, ka Ukraina pārtvērusi Krievijas slepenā dienesta plānus iznīcināt Moldovu.

16:50. Eiropas Savienībai (ES) jāatrod likumīgas iespējas, kā izmantot bloka sankciju dēļ iesaldētos Krievijas aktīvus Ukrainas atjaunošanai, ceturtdien Viļņā pēc tikšanās ar ES tiesiskuma komisāru Didjē Reindersu paziņoja Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

16:01. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš ceturtdien ieradies Briselē, lai pieprasītu vairāk ieroču Krievijas agresijas atvairīšanai, saņēmis siltu uzņemšanu no Eiropas Savienība (ES) dalībvalstu līderu puses un vētrainas ovācijas Eiropas Parlamentā (EP).

14.45. Ukrainas uzvara ir visas Eiropas uzvara, ceturtdien uzrunā Eiropas Parlamentā (EP) sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pilnīgi ikkatrs cilvēks Eiropā un visā pasaulē no politiķiem un karavīriem līdz studentiem un aktīvistiem, kas ir izdarījis kaut ko Ukrainas labā, ir devis ieguldījumu ne tikvien ukraiņu tautas uzvarā, bet kopīgajā uzvarā, norādīja prezidents.

Viņš izteica pateicību EP deputātiem un Eiropas pilsoņiem par ticību Ukrainas spēkam.

14.10. Krievija varēs atgriezties civilizēto valstu saimē tikai ar nosacījumiem, ka tiek pārtraukts agresīvais karš un veikta deputinizācija, uzskata Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

Ar teroristiem sarunas nav iespējamas, intervijā Itālijas laikrakstam "Corriere della Sera" sacīja premjers.

"Bet Krievija šobrīd kļuvusi par teroristisku valsti. Ikdienēja pilsētu bombardēšana, triecieni civilajiem objektiem, sieviešu un bērnu slepkavības - Krievijas kara noziegumu mērogi ir vienkārši šausmīgi, un līdz tie nebeigsies, runāt nav par ko."

"Un vēl viens nosacījums, lai Krievija atgrieztos civilizēto valstu grupā - deputinizācija. Bet tieši pašiem Krievijas iedzīvotājiem ir jādemontē šī kvazitotalitārā sistēma, ko radījis prezidents Putins. Tad radīsies cerība uz citām nākotnes attiecībām Krievijas un Eiropas Savienības starpā," sacīja Moraveckis.

13.37. Eiropas Parlamenta (EP) plenārsēdē Strasbūrā, kas notiks 14.februārī, Latvijas Valsts prezidents Egils Levits plkst.12.30 uzrunās deputātus par Ukrainas vietu Eiropā un Krievijas atbildību par pastrādātajiem noziegumiem.

Pirms uzrunas Levits tiksies ar EP priekšsēdētaju Robertu Metsolu un piedalīsies kopīgā preses brīfingā. EP priekšsēdētaja norāda, ka Levits uzrunās EP neilgi pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā pirmās gadadienas. Viņa uzsvēra, ka no pirmās dienas Latvija bijusi līdere un ar savu atbalstu ir palīdzējusi veidot Eiropas Savienības (ES) politiku.

12.43. Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka pat iznīcinātāju piegāde Ukrainai nemainīs Krievijas un tās armijas mērķus, vēsta pravda.com.ua.

12.00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien ieradies vizītē Briselē, lai tiktos ar Eiropas līderiem. Zelenskis Briselē ielidoja kopā ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, ar kuru viņš trešdienas vakarā tikās Parīzē. Zelenskim paredzēts teikt runu Eiropas Parlamentā un kā viesim piedalīties ES līderu samitā.

10.00. ASV uzņēmums "SpaceX" spēris soļus, lai nepieļautu, ka Ukrainas armija izmanto uzņēmuma satelītinterneta sistēmu "Starlink" dronu kontrolei, trešdien pavēstīja "SpaceX" prezidente Gvina Šotvela.

"Starlink", kas Ukrainas armijai nodrošina platjoslas komunikācijas aizsardzībai pret Krievijas agresiju, "nav bijis domāts, lai to izmantotu kā ieroci", preses konferencē Vašingtonā apliecināja uzņēmuma vadītāja.

09.40. Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem šodien no plkst.12 līdz 14 notiks šogad otrā darba birža, informē Rīgas domes Komunikācijas pārvalde. Paredzēts, ka gaidāmajā darba biržā piedalīsies desmit uzņēmumi, kuri kopā piedāvās 114 vakances dažādās nozarēs.

09.01. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 135 010 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 910 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3255 tankus, 6468 bruņutransportierus, 2244 lielgabalus, 463 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 232 zenītartilērijas iekārtas, 295 lidmašīnas, 285 helikopterus, 1967 bezpilota lidaparātus, 796 spārnotās raķetes, 5121 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 211 specializētās tehnikas vienības.

08.03. NATO valstis jau ir sniegušas Ukrainai militāro, humāno un finansiālo palīdzību aptuveni 112 miljardu eiro apmērā, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

07.16. Ilgi prognozētais Krievijas karaspēka vērienīgais uzbrukums sācies Svatoves-Kreminnas sektorā uz Luhanskas un Harkivas apgabalu robežas, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

Ofensīvā piedalās 144. un 3. motorizēto strēlnieku divīziju vairāku pulku vienības ar 76. gaisa desanta divīzijas un vairāku Dienvidu militārā apgabala vienību atbalstu.

04.40. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdienas vakarā Parīzē tikās ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Vācijas kancleru Olafu Šolcu, kurš apliecināja, ka Eiropa turpinās atbalstīt Ukrainu karā pret Krieviju.

Vācija turpinās sniegt militāro atbalstu Ukrainai, "cik ilgi tas būs vajadzīgs", Šolcs sacīja Zelenskim, piebilstot, ka "Krievijai nevajadzētu uzvarēt šajā karā".

02.52. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savas Lielbritānijas vizītes laikā kopā ar Lielbritānijas premjerministru Riši Sunaku parakstīja "Londonas deklarāciju" par abu valstu partnerības padziļināšanu.

Dokumentā teikts, ka Lielbritānija jau sniegusi Ukrainai militāru, humānu un ekonomisku atbalstu gandrīz četru miljardu mārciņu apmērā, no kura 2,3 miljardi mārciņu ir militārais atbalsts, kas apjoma ziņā atpaliek tikai no ASV sniegtā.

01.33. Eiropas Savienības (ES) līderi lems par atbalsta turpināšanu Ukrainai, ekonomisko situāciju un migrāciju. ES līderi sanāksmē lems par turpmāku atbalstu Ukrainai, kura turpina aizstāvēties pret Krievijas izvērsto militāro agresiju. ES līderi pārrunās 3.februārī notikušā 24. Eiropas Savienības un Ukrainas samita rezultātus. Tas bija pirmais samits kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā un kopš 2022.gada jūnija, kad ES piešķīra Ukrainai ES kandidātvalsts statusu.

00.10 "Uzbrukuma gvardē" jau pieteikušies vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku. Brīvprātīgo vidū ir daudz meiteņu. Par to paziņoja iekšlietu ministrs Igors Klimenko.

Pēc viņa teiktā, lielākā daļa pieteikumu iesniegti caur "Uzbrukuma gvardes" mājaslapu - aptuveni 10,5 tūkstoši. Ar administratīvo pakalpojumu Centru starpniecību pierakstījās aptuveni 6,5 tūkstoši cilvēku. Turklāt pa uzticības tālruni tika iesniegti aptuveni 3,5 tūkstoši pieteikumu.

"Kandidātu vidējais vecums ir 33 gadi. Vecākajam ir 69 gadi - mums bija viens tāds kandidāts. Protams, mēs nevaram viņu ņemt, bet tādi piemēri ir," sacīja ministrs.